Nakládaný hermelín
Tento recept mám od jedné známé a musím říct, že je to nejlepší nakládaný hermelín, jaký jsem kdy jedla. Je v něm hodně chutí, není to jenom sýr naložený v oleji. V receptu najdete skvělou pastu ze sušených rajčat a bylinek, koření, česnek, cibuli a feferonky.
Záleží jen na vaší chuti, jak dlouho hermelín necháte odležet. Někdo má rád sýr pevný, který se dobře krájí (nechává se odležet kratší dobu), ale jsou i jedinci s pevnou vůlí, kteří čekají, až je hermelín naložený “na hraně” a dá se v podstatě namazat na chleba.
Osobně k nakládanému hermelínu doporučuji čerstvý kváskový chléb. S takovou kombinací budete hvězdou každého posezení s rodinou či přáteli.
Nakládaný hermelín
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 4 ks hermelín
- 1-2 ks CIBULE
- 5 stroužek ČESNEK
- 400 ml Olej vhodný na pečení a smažení
- 2-4 ks feferonky (klidně ale víc)
- Několik snítek tymiánu a rozmarýnu
- 6 ks BOBKOVÝ LIST
- 2 lžička čtyřbarevný pepř (celý)
- 2 lžička nové koření
Pasta
- 5 stroužek ČESNEK
- 80 g krájených rajčat naložených v oleji
- 1 hrstka oregano
- 1 lžička koriandr (kuličky)
- 1 lžička MLETÁ ČERVENÁ PAPRIKA sladká
PRACOVNÍ POSTUP
- Nejdřív si připravíme pastu. V hmoždíři nebo v sekáčku rozemeleme všechny suroviny na pastu.
- Hermelíny rozřízneme podélně a potřeme pastou z vnitřní strany. Opět přitiskneme k sobě (jako hamburger). Složené hermelíny rozřízneme shora napůl, aby se nám líp vkládaly do sklenice.
- Cibuli nakrájíme na kolečka nebo měsíčky a česnek na tenké plátky. Do každé sklenice vložíme na dno pár kousků cibule a česneku. Na základ dáme 1 až 2 poloviny hermelínu, bobkový list, pepř, nové koření, bylinky a feferonku. Tento postup opakujeme, dokud nenaplníme celou sklenici. Tu potom zalijeme až po okraj olejem.
- Sklenicí jemně zatřeseme a pomalu pootáčíme, abychom uvolnili co nejvíc vzduchových bublinek. Dbejte na to, aby i vrchní část hermelínu byla ponořená do oleje.
- Sklenice uzavřeme a necháme přes noc odležet v teple. Ráno je přesuňte do lednice a nechte 3-7 dní odležet.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Nakládaný hermelín: tipy a rady
- Kdyby se vám pasta zdála moc suchá, můžete přidat pár kapek (lžiček) oleje ze sušených rajčat, případně obyčejného oleje.
- Feferonky můžete vynechat, nebo je nahradit chilli papričkami. Podle toho, jak moc ostré máte rádi.
- K podávání doporučuji čerstvý chleba, ideálně kváskový, a dobře vychlazené pivo!