Škubánky na slano » MlsnáVařečka.cz
škubánky na slano

Škubánky na slano

Dnes mám pro vás tip na téměř zapomenutou přílohu, k jejíž přípravě potřebujete jen tři ingredience: brambory, mouku a sůl. Připravit se dá na slano i na sladko, a to ji činí příjemně univerzální v případě, že se členové rodiny nemůžou rozhodnout, jaké variantě jídla dát přednost. A o jaké příloze že je to řeč? Jak jsem zmínila v nadpisu článku, jsou to škubánky.

Dělala jsem je o víkendu ve sladké verzi s mákem, recept najdete tady:

Škubánky s mákem
Kontrolní otázka: co vy a škubánky? Já si je nejvíc pamatuju z dob, když jsem byla ještě malá holka, babička[...]

Příprava škubánků

V rychlosti shrnu, jak se škubánky připravují: kilo brambor varného typu C (škrobovité) oškrábeme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do vody, do které jsme přidali pár zrníček soli (ne moc!). Vaříme asi 10-15 minut do poloměkka. Vodu slijeme bokem do nádoby, a to ne všechnu – brambory by měly zůstat ze třetiny až z poloviny ponořené. Zasypeme 200 g hrubé mouky, zlehka promícháme, kulatou stranou vařečky udělám do brambor pár šťouchů. Hrnec vrátíme na vypnutou plotýnku, přiklopíme pokličkou a necháme 20 minut propařit. Vymícháme hladké škubánkové těsto. Lžíci máčíme v rozpuštěném sádle, vykrajujeme škubánky, které necháme ze lžíce sklouznout na talíř. Podáváme se sladkou posypkou nebo na slano. Porce pro čtyři hladovce.

Škubánky na druhý den pečené

Škubánky mají tu dobrou vlastnost, že skvěle chutnají druhý den opečené na másle. Protože vodu na brambory, ve kterých se škubánky vaří, solíme opravdu jen zlehka, nejsou škubánky vyložené slané nebo bez chuti.

Škubánky, které mi z předchozího dne zbyly, jsem připravila na slaný způsob: jednoduše jsem je opekla na másle, z obou stran hezky dozlatova, naservírovala na talíř, posypala bylinkami, a tomu přidala kousky lososa. Bokem do mističky jsem umíchala česnekovou smetanu a nastrouhala sýr. To, co vidíte na fotce, je oběd pro syna, který si ke škubánkové variaci vyžádala ještě pokrájenou zeleninu jako oblohu.

škubánky na slano

Tipy, jak na škubánky naslano

Sladká verze škubánků je jasná – maková posypka, ochucený tvaroh nebo strouhanka osmažená na másle, promíchaná s pískovým cukrem. Co ale škubánky na slano? Přináším pár tipů, jak osmažené škubánky kombinovat ve slané verzi:

  • Osmažená cibulka, slanina, strouhaný sýr
  • Bryndza vymíchaná se smetanou
  • Dušené zelí a cibulka
  • check-circle
    Smetanový špenát
  • check-circle
    Tvaroh s česnekem a bylinkami

Ať naslano či nasladko, škubánky jsou vděčným, levným a rychlým pokrmem, který lze jako zpestření jídelníčku jen doporučit. Ať vám chutná!

To pravé pro masožravce! Naučte se připravovat steaky jako profík ve škole vaření Chefparade!
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.


>