zdroje živočišných bílkovin

9 nejlepších živočišných zdrojů bílkovin

Bílkoviny patří spolu se sacharidy a tuky k makroživinám, z nichž se skládají potraviny, které jíme. Jinak se jim také říká proteiny, s tímto označením se nejčastěji setkáváme ve fitness světě.

  • Bílkoviny jsou alfou a omegou pro naše buňky a tkáně, starají se o jejich regeneraci. Mají nezastupitelnou funkci při hormonálních a enzymatických procesech, podílejí se na obranyschopnosti organismu.

V trávícím traktu se bílkoviny rozkládají na aminokyseliny. Těch v lidském těle rozpoznáváme celkem 20, z toho 8 aminokyselin je tzv. esenciálních. Znamená to, že organismus si tyto esenciální aminokyseliny nedokáže sám vyrobit, proto je musíme přijmout v potravě.

Množství bílkovin, které bychom denně měli sníst, je často předmětem sporů.

  • Z nejnovějších výzkumů vyplývá, že denní porce bílkovin u běžného člověka, který rekreačně sportuje, by se měla pohybovat v rozmezí 1,2-1,6 g na 1 kg tělesné váhy.

Když se podíváme do praxe, bývá problém takové množství bílkovin takříkajíc ujíst. Lidé, kteří se o výživu zajímají a hlídají si svůj jídelníček, často hledají nejlepší zdroje bílkovin, s jejichž pomocí by svoji denní potřebu vykryli.

Kvalitní syrovátkové proteiny

Pokud nejste schopni doplnit potřebné denní množství bílkovin běžnou potravou, vždy můžete sáhnout po kvalitním syrovátkovém (WHEY) proteinu. 

Z přirozených potravin se bílkoviny získávají z rostlinných a živočišných zdrojů. Za plnohodnotné zdroje bílkovin se považují živočišné bílkoviny, které (na rozdíl od rostlinných) obsahují celé spektrum aminokyselin, včetně esenciálních.

A které potraviny obsahují živočišných bílkovin nejvíce?

Seznam devíti nejlepších zdrojů kvalitních živočišných bílkovin:

1. Vejce

Vejce patří mezi nejzdravější a nejvýživnější potraviny. Jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů, antioxidantů a zdravých tuků. Obsahují živiny prospěšné pro náš mozek. Zatímco celé vejce obsahuje zhruba 33 % bílkovin, samotný bílek je téměř čistokrevná bílkovina.

2. Kuřecí prsa

Kuřecí prsa bez kůže patří mezi nejpopulárnější potraviny bohaté na bílkoviny. Kuřecí maso je dostupné a dá se v kuchyni připravit snadno a rychle mnoha způsoby. Kuřecí prsa obsahují přibližně 30 % komplexních bílkovin.

3. Sýr cottage

Cottage je čerstvý sýr, pro který je typické nízké procento obsahu tuku. Najdeme v něm velké množství vápníku, fosforu, selenu a vitamínů B12 a B2. Cottage obsahuje asi 11 % bílkovin.

4. Řecký jogurt

Jedná se o velmi hustý jogurt s přirozeně pevnou strukturou a vyšším obsahem tuku. Perfektně se hodí pro přípravu sladkých i slaných pokrmů, proto vždy kupujte přírodní, který není doslazovaný. Řecký jogurt obsahuje kolem 10 % bílkovin.

5. Libové hovězí

Kromě vysokého podílu bílkovin najdeme v hovězím mase důležitý stopový prvek, kterého je v naší populaci nedostatek: železo. Libové hovězí je skoupé na tuk a sacharidy, je často zařazováno do jídelníčku vyznavačů low carb stravy. Libové hovězí maso obsahuje zhruba 26 % bílkovin.

6. Tuňák

Tuňák patří mezi oblíbené fitness potraviny. U nás jej nejčastěji dostaneme konzervovaného, v obchodě sáhněte po tuňákovi ve vlastní šťávě. Kromě vysokého obsahu bílkovin obsahuje tuňák také zdroj Omega 3 mastných kyselin, kterých konzumujeme zoufale málo, a často je suplementujeme užíváním potravinových doplňků. Tuňák nabízí asi 23 % bílkovin.

7. Syrovátkový protein

Pokud vás tlačí čas a nestíháte si připravit hodnotné bílkovinné jídlo, je ideální mít po ruce syrovátkový protein. Kvalitní WHEY PROTEIN je vyrobený z čerstvého mléka, pomáhá doplnit denní dávku bílkovin vhodnou formou. Je skvělý při budování svalové hmoty, užívá se také při hubnutí, kdy přispívá k pocitu zasycení a tím i lepší redukci váhy. Syrovátkový protein obsahuje zhruba 70 % bílkovin (podíl bílkovin v proteinovém prášku se u jednotlivých výrobců liší).

8. Krevety

Chutnají-li vám mořské plody, pak pro vás nejsou krevety žádnou neznámou. Jejich maso je chuťově vynikající, a navíc velmi výživné. Za zmínku stojí zvýšené množství vitamínu D a jódu. Jestliže se na krevety podíváme z hlediska obsahu bílkovin, zjistíme, že jich mají kolem 20 %.

9. Olomoucké tvarůžky

Někomu nevoní, jiní jejich intenzivní vůni milují. Řeč je o olomouckých tvarůžkách, které se vyrábí v moravských Lošticích. Olomoucké tvarůžky se často objevují na talíři vyznavačů fitness a dietetářů. Tvarůžky jsou známé pro svůj nízký obsah tuků, zato jsou bohatým zdrojem bílkovin. Těch obsahují kolem 28 %. 

O autorovi

    Redakce

    Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.

    Kliknout zde pro přidání komentáře

    Přidat komentář:


    Sdílej s přáteli
    Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: 9 nejlepších živočišných zdrojů bílkovin, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/9-nejlepsich-zivocisnych-zdroju-bilkovin/