Borůvkový koláč s tvarohem » MlsnáVařečka.cz
borůvkový koláč s tvarohem

Borůvkový koláč s tvarohem

Minulý týden náš vesnický rozhlas vyhlašoval prodej borůvek na náměstí. No blíž to snad ani nešlo, a i když jsem se zařekla, že letos bylo ovoce až až a že už nic nekoupím, na náměstí jsem se nakonec vydala.

Nebyla bych to já, kdybych nenakupovala ve velkém! Mrazák nabitý k prasknutí, v komoře padají poličky pod tíhou zavařenin, a v kyblíku stále tři litry borůvek zbývá. Takže, co nimi? Úkol 1: koláč pro manžela k snídani! Tento recept mám od jedné kamarádky, která jej peče pouze z celozrnné špaldové mouky, já se držela originálního receptu z časopisu Apetit.

Vytisknout
borůvkový koláč

Borůvkový koláč s tvarohem


  • Autor: Petra Bílá
  • Hotovo za: 1 hod 30 min
  • Celkový čas: 1 hod 30 min
  • Porce: 5

Popis

Báječný vláčný koláč! Borůvky v tvarohu, rychlý, zvládnou i začátečníci. Vyzkoušejte!


Ingredience

  • 100 g másla, změklého + na vymazání formy
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce bio celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžíce pšeničné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 hrnky borůvek
  • hrubá mouka na vysypání formy

Pracovní postup

  1. Elektrickou troubu předehřejeme na 180 °C, formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
  3. Máslo utřeme se třtinovým cukrem a žloutky do světlé hmoty. Přidáme tvaroh, vanilkový́ cukr a obě mouky prosáté s práškem do pečiva.
  4. Nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh.
  5. Do formy vylejeme polovinu těsta, nasypeme polovinu borůvek, na to dáme druhou polovinu těsta a zbylé borůvky.
  6. Pečeme v troubě asi 50 minut.

Poznámky k receptu

Příprava do 30 minut, pečení necelá hodina! Z tohoto množství nakrájíte asi 10 kousků koláče.

Ohodnotit recept:

(4 hodnocení, průměr: 4,50 z 5)
Loading...



Tvarohový koláč s borůvkami: tipy a rady

  • Jak jsem již psala, kamarádka tento koláč peče pouze z celozrnné špaldové mouky a je taky vynikající. Vyzkoušejte, co kdo má rád.
  • Určitě můžete zkusit i jiné ovoce, ale držela bych se drobného bobulového ovoce. Místo borůvek třeba maliny nebo rybíz.
  • Koláč je bezvadně vláčný, podávejte jej dobře vychlazený; perfektně se hodí v teplých dnech.

tvarohový koláč s borůvkami

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: