makovec s citronovou polevou

Jednoduchý makovec s citronovou polevou

Víkendový moučník, upečený raz dva! Makovec jako od babičky, politý polevou z citronové šťávy a moučkového cukru.

Makovec spadá do kategorie receptů, které jsou rychle hotové a přitom moc dobré. Jediné zdrženíčko bylo našlehání bílků do tuhého sněhu, díky němuž však byl makovec krásně nadýchaný.

makovec s citronovou polevou recept

Jednoduchý makovec s citronovou polevou

Rychlý makovec pečený na plechu, vršek politý citronovou polevou, která moučníku dodává správný říz!
4.08 from 66 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 45 min
Porce: 10
Autor: Petra Kupská

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

Makovec

Citronová poleva

  • 2 lžíce horká voda
  • 3 lžíce citronová šťáva
  • 150 g cukr moučka

PRACOVNÍ POSTUP

Makovec

  • Rozpálíme troubu na 170 °C (elektrická bez horkovzduchu).
  • Plech vymažeme olejem a vysypeme moukou nebo strouhankou.
  • Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky o bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, postupně zvyšujeme otáčky a přidáváme cukr krupici.
  • V míse ke žloutkům přidáme moučkový cukr, olej, vodu, špetku soli, vanilkovou esenci. Dohromady vyšleháme do pěny.
  • Smícháme suché suroviny: mouku, mák, prášek do pečiva. Lehce vmícháme do žloutkové směsi.
  • Nakonec přidáme sníh a opět ručně obracečkou promícháme.
  • Pečeme asi 40-45 minut, na konci vyzkoušíme pomocí špejle, zda je makovec už upečený.
  • Dáme vychladit.

Citronová poleva

  • Moučkový cukr prosejeme do misky, přidáme citronovou šťávu a horkou vodu.
  • Vymícháme, dokud nedostaneme hustou bílou polevu, případně doředíme vodou nebo přisypeme ještě trochu moučkového cukru.
  • Rozetřeme na makovec a necháme zatuhnout.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Makovec jsem pekla na plechu 20×30 cm, řezy byly docela vysoké, klidně by šlo podle tohoto receptu péct i na větším plechu, pak byste však museli použít úměrně více citronové polevy.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
blank
Těsto na makovec nalijte na plech, vymazaný olejem a vysypaný strouhankou

Jak na chutný makovec? Rady a tipy:

  • Makovec bývá poměrně suchý, aby byl „šťavnatější“, dělá se smetanou nebo se přidává hrst sušeného ovoce, které jsme předtím nechali namočit v nějakém dobré alkoholu (nejčastěji v rumu).
  • Další variantou je makovec proříznout podél na dvě části a ty pomazat – marmeládou nebo povidly. K tomu je však třeba péct makovec v menším pekáčku. Čím větší plech, tím hůř se makovec bude řezat.
  • Na pečení používám prášek do pečiva s vinným kamenem (bez fosfátů). Kypří o něco míň než klasický prdopeč (prášek do pečiva), ale nemá pachuť. Těsto s kypřicím práškem s vinným kamenem je potřeba co nejdříve strčit do rozpálené trouby péct, protože prášek reaguje ihned po styku s „mokrými“ surovinami. Pokud byste nechali těsto dlouho stát, mohlo by se stát, že by vám v troubě vůbec nenaběhlo.

Další dobré recepty na makovec:

blank

Také u nás na webu najdete skvělé recepty z máku! Co třeba zdravý makovec s tvarohem, nebo hrníčkový makovec s ovocem?

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Jednoduchý makovec s citronovou polevou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/jednoduchy-makovec-s-citronovou-polevou/