piškotová roláda rychlá

Rychlá piškotová roláda s marmeládou

Když chcete opravdu rychlou roládu, která bude nadýchaná a nepopraská, zkuste tuhle piškotovou. Připravená je rychle, ani troubě dlouho netrvá, než ji upeče, jenom doporučuji nechat ji pak uležet alespoň dvě hodiny v lednici.

Tahle roláda je jen ze tří ingrediencí: vajíčka, cukr krupice a hladká mouka. A to byste doma mít mohli, ne? (jo, a ještě potřebujete nějakou echt dobrou marmeládu, ale s tím by taky neměl být problém). Jdeme si upéct piškotovou roládu!

Jak srolovat piškotovou roládu

Piškotové těsto na roládu se „natírá“ na pečicí papír, který já pro jistotu potírám olejem a vysypávám hrubou moukou nebo jemnou strouhankou.

Jakmile je piškotová roláda upečená a já vyndám plech z trouby, nechám roládu jenom chvíli vychladnout a pak ji i s pečicím papírem stočím. Když je téměř vychlazená, ale piškot si už pamatuje tvar, pečicí papír opatrně sloupnu.

Jde to docela dobře, těsto, pokud byly vejce dobře našlehané, je pružné a nepraská.

Z kolika vajec piškotové těsto na roládu na 1 plech?

Na jeden běžný plech do trouby o rozměru kolem 30×40 cm dělám piškot ze 4 vajec. Pokud byste chtěli rolády dvě, doporučuji připravit dvě samostatné várky piškotu.

Základem měkkého a nadýchaného piškotového těsta jsou totiž vyšlehané vejce s cukrem, pokud byste čekali, než se první roláda upeče, těsto na piškot by vám mohlo spadnout.

piškotová roláda recept

Piškotová roláda

Rychlá piškotová roláda s marmeládou, poprášená moučkovým cukrem.
0 z 0 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 15 min
Celkový čas: 25 min
Porce: 6
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

  • 4 ks vejce (středně velká)
  • 100 g cukr krupice
  • 90 g hladká mouka
  • marmeláda
  • cukr moučka

PRACOVNÍ POSTUP

  • Předehřejeme si troubu na 160 °C (peču s horkovzduchem).
  • Pečicí papír potřeme olejem nebo změklým máslem a poprášíme hrubou moukou nebo jemnou strouhankou.
  • Celá vejce (žloutek i bílek) rozklepneme do mísy, přisypeme trochu cukru krupice a začneme šlehat. Za chvilenku zvýšíme rychlost na vysoké otáčky a postupně zapracujeme zbývající cukr. Šleháme, než vaječná směs zhoustne, zesvětlá a nabyde – zabere to klidně i pět minut. Tento krok nepodceňujte, piškotové těsto, které je dobře vyšlehané, nepotřebuje kypřicí prášek!
  • Mixér odložíme a hezky ručně, nejlépe stěrkou, vmícháme mouku.
  • Piškotové těsto natřeme na připravený pečicí papír ve výšce kolem 2 cm. Roztáhněte těsto rovnoměrně i do krajů!
  • Pečeme v troubě asi 10-15 minut, dokud povrch nedostane narůžovělou barvu.
  • Plech vyndáme, piškot necháme chvilinku vychladnout, a i s papírem srolujeme od delší strany. Teplé piškotové těsto je podstatně pružnější než vychlazené. Po chvíli (roláda není ještě úplně vychlazená) těsto opatrně rozvineme a sloupneme papír. Těsto zase zavineme a necháme zcela vychladnout.
  • Povrch rolády štědře pomažeme marmeládou, pevně zabalíme do alobalu a dáme do lednice odpočinout, alespoň na dvě hodiny.
  • Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem a krájíme na plátky asi 2 cm široké.

Ještě pár slov k receptu:

Marmeládu použijte nějakou hezkou červenou, v kontrastní barvě. Body navíc získáte, pokud bude mít marmeláda pikantní chuť!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
piškotová roláda
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Rychlá piškotová roláda s marmeládou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/rychla-piskotova-rolada-s-marmeladou/