Rychlý a zdravý makovec s tvarohem
Před pár dny jsem pekla low carb čokoládový piškot (recept na mém webu Ladylowcarb.cz), a manžel, který kroužil okolo výsledného díla, byl zklamaný, protože myslel, že ta dobrota co chladne na kuchyňské lince je makovec. No co myslíte, musela jsem mu nakonec jeden upéct.
A protože jsem byla v ráži ze zdravého pečení, vzala jsem si k ruce špaldovou a mandlovou mouku. Tučný základ tohoto makovce tvoří vysokoprocentní smetana (min 30%), nahradí olej a máslo. Tenhle trik se smetanou na šlehání mám od mojí babičky, která z ní pekla božskou buchtu na plech.
Rychlý a zdravý makovec
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 100 g mletý mák
- 120 g cukr krupice
- 200 ml smetana ke šlehání (min 30 %)
- ½ PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
- 2 ks vejce
- 100 g ŠPALDOVÁ MOUKA
- 50 g MANDLOVÁ MOUKA
- vanilková esence
- SŮL
Tvarohová čepice
- 250 g tučný tvaroh (vanička)
- 70 g cukr moučka
- 1 ks vejce
PRACOVNÍ POSTUP
- Rozpálíme elektrickou troubu na 180 °C.
- Kulatou formu na dort o pr. 23 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- V misce umícháme tvaroh, vejce a moučkový cukr.
- V samostatné míse promícháme mák, špaldovou a mandlovou mouku a prášek do pečiva – tedy suché složky těsta.
- Smetanu ohřejeme, aby byla vlažná.
- Do další mísy vlijeme ohřátou smetanu, celá vejce, cukr, špetku soli a pár kapek vanilkové esence. Elektrickým mixérem vyšleháme.
- Do vaječné směsi přisypeme suché složky (mák, mouky, kypřicí prášek). Ručně promícháme.
- Hotovou makovou směs nalijeme do připravené dortové formy.
- Na vrch rozetřeme tvaroh.
- Dáme péct do trouby zhruba na 30 minut. Zda je makovec upečený, zjistíme pomocí špejle – zapíchneme do těsta: je-li suchá, je makovec upečený, pokud na špejli ulpívá syrové těsto, necháme makovec ještě 10 minut dopéct.
- Vyndáme z trouby, necháme vychladnou, cukrujeme, krájíme a podáváme na stůl 😊
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Zdravý makovec: tipy a rady
- Množství z receptu je určené do kulaté dortové formy s oddělitelným dnem o pr. 23 cm.
- Když tvaroh rozprostřu na makové těsto, vezmu do ruky špejli a povrch cikcak projedu. Tvaroh se lépe zapracuje do makového podkladu.
- Mandlovou mouku můžete případně vynechat a použít pouze špaldovou, nebo obyčejnou bílou pšeničnou.
- Tvaroh použijte tučný, nízkotučné a různé light varianty nejsou pro pečení vhodné, obsahují mnoho vody a v podstatě ani dobře nechutnají.
- Šlehačku vždy ohřívám, protože suroviny do koláče by měly mít pokojovou teplotu (šlehačka, vejce). Samozřejmě vždycky zapomenu, takže to doháním ohřátím nejvhodnější složky receptu. Od ohřáté smetany chytnou tu správnou teplotu také vejce, které se smetanou vyšlehávám.
- Pozor na kypřicí prášek, míchá se vždy nejdříve se suchými složkami receptu (mouka, mák), a k tekuté směsi se přidává až naposledy, těsně předtím, než se makovec vloží do trouby.
- Trouba musí být předehřátá! Jinak začne prášek do pečiva dělat neplechu, vrch koláče se nepěkně zvlní a popraská.