tiramisu z mascarpone

Pravé italské tiramisu z mascarpone

Originální italský dezert, na kterém si smlsne opravdu každý. Obrátila jsem naruby všechny kuchařky a našla recept na nejlepší tiramisu!

Dobrá zpráva je, že nemusíte jezdit až do Itálie, abyste si na téhle dobrotě pochutnali (ačkoliv… třeba takové Toskánsko by za ten dvojitý hřích stálo 🙂

tiramisu

Pravé italské tiramisu z mascarpone

Pravé italské tiramisu z mascarpone, s cukrářskými piškoty a popraškem kakaa.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 30 min
Porce: 6
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 4 ks čerstvá vejce (ideálně v bio kvalitě)
  • 4 lžíce cukr krupice
  • 400 g mascarpone
  • KAKAO TMAVÉ
  • 2 dcl silná káva
  • 1 panák Amaretto mandlový likér
  • 2 balíček 24 ks cukrářských piškotů

PRACOVNÍ POSTUP

  • Uvařte hrnek silné kávy (nikoliv turka s logrem, ale espresso nebo rozpustnou kávu). Nalijte ji do mělké nádoby – s úspěchem používám plastovou svačinovku.
  • Připravte si Amaretto, nalijte malou štamprličku a usrkávejte 🙂 Jednak se vám bude líp pracovat a taky se naladíte na dobrotu, kterou právě připravujete.
  • Oddělte žloutky od bílků.
  • Elektrickým šlehačem vyšlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh. Bílky patří do čisté nádoby, lépe se vyšlehávají ty, které mají pokojovou teplotu. Šlehejte nejdříve pomaleji, pak můžete přidat na rychlosti.
  • Žloutky vyšlehejte s cukrem na táhlý krém.
  • A teď už zapomeňte na elektrický šlehač a vezměte si k ruce stěrku. Stěrkou zamíchejte mascarpone do žloutkového krému. Poté přidejte sníh z bílků a lehkým obracením krému vmíchejte.
  • Do vychladlé kávy nalijte poctivý panák Amaretta. Piškoty ponořte do kávové lázně, stačí chvilka (asi jako když napočítáte do dvou). Okolo piškotů to lehce zabublá, vyndejte je vždy a vyložte jimi dno nádoby.
  • Poté pomažte krémem a opět navrstvěte namočené piškoty. Poslední část tiramisu tvoří krém.
  • Teď už zbývá jen zaprášit vrch pravým kakaem (prosím, nepoužívejte Granko, ale opravdu hořké, tmavé kakao).
  • Hotové tiramisu šoupněte do ledničky, aby si odpočinulo a vše se krásně proleželo a spojilo. Potrvá to pár hodin, ideálně přes noc.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství připravíte cca 6 porcí.
Trochu jsem měla strach, jak půjde tiramisu servírovat, ale přes noc odpočinuté šlo nakrojit bezvadně, struktura držela pohromadě a i na dezertním talířku vypadalo tiramisu báječně 🙂
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
tiramisu

Tiramisu je italská klasika nejklasičtější, lahodná kombinace sýra mascarpone, čerstvých vajec a cukrářských piškotů máčených v espressu, do kterého se pro chuť lupne panák mandlového likéru Amaretto. Ten, kdo tohle vymyslel, si určitě zaslouží pomyslné kuchařské nebe.

Z čeho připravit tiramisu

Tajemství kultovního tiramisu tkví ve správných ingrediencích. Ty, které jsem vyjmenovala výše, jsou pro správný výsledek svaté. Všechny suroviny se dají bez problémů sehnat i v českých obchodech, akorát je třeba počítat s tím, že sáhnete hlouběji do kapsy. 250 g mascarpone vyjde zhruba na 50 Kč, cukrářské piškoty Savoiardi 30 Kč za 20 dkg balíček. S kávou patrně problém nebude, stačí jakákoliv dobrá, silná, já jsem použila instantní. Součástí receptu jsou čerstvá vejce. Abychom učinili všem hlodajícím červíkům zadost, pořiďte si vejce v BIO kvalitě. Nejsou levná, ale za ten klid při přípravě to stojí.

Hodně třenic je okolo alkoholu, který se do kávy přidává. Tradice velí ochutit kávu mandlovým likérem Amaretto, jehož hořkosladké tóny dodají dezertu nádech božské chuti. V jiných oblastech Itálie používají v receptu na Tiramisu místo Amaretta likérové víno Marsala, koňak nebo whisky. Amaretto koupíte kolem stokoruny za láhev s obsahem půl litru.

z čeho připravit tiramisu

Co nesmíte nahradit!

Našinci jsou obdaření nebývalou fantazií, když dojde na náhražky surovin v receptech. Nic proti české Lučině (naopak, ta je vynikající do pomazánek nebo jen tak na čerstvém chlebu), ale nahrazovat jí mascarpone v originálním italském receptu je šlápancem vedle na míle daleko. Mascarpone je chuťově neutrální, krémovité a tučné, Lučina jde do slana, je lehčí a má úplně jinou konzistenci. Tedy žádná Lučina, pomazánkové máslo ani tvaroh, jen a pouze mascarpone. S jakýmkoliv jiným čerstvým sýrem prostě tiramisu nebude tím, co od něj očekáváte.

Další kámen úrazu můžou být piškoty. Do tiramisu se používají cukrářské piškoty – jsou to ty podlouhlé, s lehkou cukrovou krustou na povrchu. Pokud použijete kulaté dětské piškoty, buď se zcela rozmočí, nebo zůstanou uprostřed tuhé. Cukrářské piškoty dostanete běžně ve větších obchodech, a pokud chcete tiramisu co nejvěrnější tradici, dívejte se po piškotech Savoiardi.

tiramisu

Pokud máte vše potřebné pro přípravu tiramisu po ruce, je čas pustit se do práce. Příprava tiramisu je jednoduchá. Vážně. Víc kopanců můžete udělat při výběru správných ingrediencí, ale to už jsme si vysvětlili nahoře 🙂

Do jaké nádoby připravit tiramisu

Nejlepší je mělká, hranatého tvaru, s vyšším okrajem. Tyhle nádoby se hůř shánějí, ale v podstatě dobře poslouží jakákoliv zapékací miska, spíš hranatá než kulatá, ideálně nekónická. Moc hezky vypadá tiramisu připravované do skla, obzvláště pokud jej zamýšlíte servírovat co sklenička, to jedna porce. V bocích je krásně vidět struktura a pěkná kontrastní kombinace piškotů máčených v kávě s bělostným krémem.

krém na tiramisu
příprava tiramisu
příprava domácí tiramisu
tiramisu

Pozor! Recept obsahuje čerstvá vejce!

No, trochu jsem se také podivila, když jsem recept poprvé pročetla. Pokud však použijete opravdu čerstvá vejce, nemusíte se ničeho bát. Pro všechen sichr jsem koupila BIO vajíčka v obchodě. Také díky čerstvým vejcím se nedá tiramisu dlouho skladovat, ale to je vlastně připomínka úplně mimo mísu, protože tenhle dezert vám v lednici dlouho nevydrží.

Tak ať vám chutná!

tiramisu z mascarpone

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Pravé italské tiramisu z mascarpone, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/prave-italske-tiramisu-z-mascarpone/