Znáte Kuchařku pro dceru? Nejrychlejší cesta, jak se naučit vařit! »

Domácí lasagne s masovým ragú a bešamelem

domácí lasagne

Italská kuchyně je jedna z nejoblíbenějších na světě, já ji mám taky moc ráda. Mezi opravdu známá italská jídla patří lasagne. Chystala jsem se na ně dlouho a když už, tak jsem to vzala poctivě z gruntu a připravila si domácí těstoviny podle receptu, který již tady na blogu ode mě máte. A jsem moc ráda, že jsem tak udělala; lasagne totiž byly totiž mnohem lepší než kupované, a taky… no znáte ten pocit hrdosti 🙂

Vytisknout
Domácí lasagne recept

Domácí lasagne s masovým ragú a bešamelem


  • Autor: Petra Bílá
  • Porce: 4

Popis

Nahlédnutí do italské kuchyně: lasagne s bešamelem a masovým ragú.


Ingredience

  • 1 mrkev
  • 1 řapík celeru
  • 2 cibule
  • 70 g pancetty (italské slaniny)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 250ml suchého bílého vína
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2x konzerva krájených rajčat (400 g)
  • Sůl a pepř
  • 100ml mléka
  • Hrst lístků z bazalky
  • Lasagne ze dvou vajec (nebo 9-12 plátků kupovaných lasagní)
  • 50 g parmazánu

Bešamel:

  • 100 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 850 ml polotučného mléka
  • 1 bobkový list
  • Špetka muškátového oříšku
  • Sůl a pepř

Pracovní postup

Připravíme si těsto na lasagne podle receptu na domácí těstoviny a necháme jej hodinu v lednici odležet.

Masové ragú do lasagní:

  1. Mrkev, celer, cibuli a pancettu nakrájíme na malé kostičky. Ve větší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olivový olej, na mírném plameni osmažíme nakrájenou zeleninu s pancettou dozlatova. Přidáme rozdrcený česnek, a ještě chvíli restujeme. Přendáme stranou na talíř, na pánvi však necháme co nejvíc oleje.
  2. Na zbylém oleji osmahneme hovězí a vepřové maso, dokud není rovnoměrně propečené. Do pánve vložíme zpět orestovanou zeleninu, přidáme bobkový list, přilejeme bílé víno a promícháme.
  3. Necháme projít varem, poté přidáme rajský protlak a rajčata. Osolíme a opepříme dle chuti a dusíme pod pokličkou asi půl hodiny.
  4. Nakonec vlijeme mléko a ještě 10 minut vaříme bez pokličky. Vyndáme bobkový list a vmícháme bazalkové lístky.

Mezitím předehřejeme troubu na 180°C.

Bešamel:

  1. V pánvi rozpustíme máslo, vsypeme do něj mouku a mícháme asi 2 minuty, než jíška zpevní a zesvětlá. Přilejeme mléko a promícháme s jíškou na hustý krém bez hrudek. Přidáme bobkový list, přivedeme k varu a na mírném plameni asi 5 minut vaříme do zhoustnutí.
  2. Osolíme, opepříme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem dle chuti. Nakonec vyndáme bobkový list.

Zapékání lasagní

  1. Přichystáme si lasagne na nejtenčí plátky.
  2. Dno zapékací formy pokapeme olivovým olejem a rozetřeme po celé ploše. Přidáme dvě lžíce bešamelu a také je rozetřeme po ploše. Na bešamel rozložíme několik lžic masového ragú v tenké vrstvě. Na maso položíme plátky lasagní v jedné vrstvě, pokračujeme vrstvou bešamelu, poté ragú a opět lasagne, dokud všechny suroviny nespotřebujeme. Poslední vrstva bude bešamel, na který nasypeme rovnoměrně parmazán. Pečeme dozlatova asi třičtvrtě hodiny.

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

příprava na lasagnedomácí lasagne, bešameldomácí lasagne

Lasagne: tipy a rady

  • Pokud neseženete pancettu, můžete použít anglickou slaninu nebo náš český špek.
  • Zbyde-li vám nějaké těsto, můžete z něho udělat domácí nudle do polévky na druhý den.
  • Až budete hotové lasagne krájet, propíchejte plánovaný řez nejprve vidličkou, a až poté tuto linii prokrojte nožem. Tento postup zajistí, že se sýr nebude tahat za nožem a zůstane hezky na všech částech lasagní.

Domácí lasagne recept

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.


>