domácí lasagne

Domácí lasagne s masovým ragú a bešamelem

Italská kuchyně je jedna z nejoblíbenějších na světě, já ji mám taky moc ráda. Mezi opravdu známá italská jídla patří lasagne.

Chystala jsem se na ně dlouho a když už, tak jsem to vzala poctivě z gruntu a připravila si domácí těstoviny podle receptu, který již tady na blogu ode mě máte. A jsem moc ráda, že jsem tak udělala; lasagne totiž byly totiž mnohem lepší než kupované, a taky… no znáte ten pocit hrdosti 🙂

Domácí lasagne recept

Domácí lasagne s masovým ragú a bešamelem

Nahlédnutí do italské kuchyně: lasagne s bešamelem a masovým ragú.
5 from 2 votes
Vytisknout Připnout
Porce: 4
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 1 MRKEV
  • 1 řapík celeru
  • 2 CIBULE
  • 70 g pancetty (italské slaniny)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 Stroužky česneku
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 1 BOBKOVÝ LIST
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 x konzerva krájených rajčat (400 g)
  • Sůl a pepř
  • 100 ml MLÉKO
  • Hrst lístků z bazalky
  • Lasagne ze dvou vajec (nebo 9-12 plátků kupovaných lasagní)
  • 50 g parmazánu

Bešamel:

  • 100 g MÁSLO
  • 80 g hladké mouky
  • 850 ml polotučného mléka
  • 1 BOBKOVÝ LIST
  • Špetka muškátového oříšku
  • Sůl a pepř

PRACOVNÍ POSTUP

Masové ragú do lasagní:

  • Mrkev, celer, cibuli a pancettu nakrájíme na malé kostičky. Ve větší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olivový olej, na mírném plameni osmažíme nakrájenou zeleninu s pancettou dozlatova. Přidáme rozdrcený česnek, a ještě chvíli restujeme. Přendáme stranou na talíř, na pánvi však necháme co nejvíc oleje.
  • Na zbylém oleji osmahneme hovězí a vepřové maso, dokud není rovnoměrně propečené. Do pánve vložíme zpět orestovanou zeleninu, přidáme bobkový list, přilejeme bílé víno a promícháme.
  • Necháme projít varem, poté přidáme rajský protlak a rajčata. Osolíme a opepříme dle chuti a dusíme pod pokličkou asi půl hodiny.
  • Nakonec vlijeme mléko a ještě 10 minut vaříme bez pokličky. Vyndáme bobkový list a vmícháme bazalkové lístky.
  • Mezitím předehřejeme troubu na 180°C.

Bešamel:

  • V pánvi rozpustíme máslo, vsypeme do něj mouku a mícháme asi 2 minuty, než jíška zpevní a zesvětlá. Přilejeme mléko a promícháme s jíškou na hustý krém bez hrudek. Přidáme bobkový list, přivedeme k varu a na mírném plameni asi 5 minut vaříme do zhoustnutí.
  • Osolíme, opepříme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem dle chuti. Nakonec vyndáme bobkový list.

Zapékání lasagní

  • Přichystáme si lasagne na nejtenčí plátky.
  • Dno zapékací formy pokapeme olivovým olejem a rozetřeme po celé ploše. Přidáme dvě lžíce bešamelu a také je rozetřeme po ploše. Na bešamel rozložíme několik lžic masového ragú v tenké vrstvě. Na maso položíme plátky lasagní v jedné vrstvě, pokračujeme vrstvou bešamelu, poté ragú a opět lasagne, dokud všechny suroviny nespotřebujeme. Poslední vrstva bude bešamel, na který nasypeme rovnoměrně parmazán. Pečeme dozlatova asi třičtvrtě hodiny.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

příprava na lasagnedomácí lasagne, bešameldomácí lasagne

Lasagne: tipy a rady

  • Pokud neseženete pancettu, můžete použít anglickou slaninu nebo náš český špek.
  • Zbyde-li vám nějaké těsto, můžete z něho udělat domácí nudle do polévky na druhý den.
  • Až budete hotové lasagne krájet, propíchejte plánovaný řez nejprve vidličkou, a až poté tuto linii prokrojte nožem. Tento postup zajistí, že se sýr nebude tahat za nožem a zůstane hezky na všech částech lasagní.
blank
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Domácí lasagne s masovým ragú a bešamelem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/domaci-lasagne-s-masovym-ragu-a-besamelem/