čevabčiči recept

Čevabčiči na plechu v troubě

Hledáte nejlepší recept čevabčiči? Mám ho pro vás!

Čevabčiči je velmi jednoduchý pokrm, servírovaný jako hlavní jídlo k obědu nebo k večeři. Rychlý, snadný, přitom chutný, prostě sen každé hospodyňky.

Co je čevabčiči?

Čevabčiči je původem balkánský pokrm, připravovaný z kořeněného mletého masa a cibule. Z takto ochuceného mletého se připravují válečky, které se opékají na pánvi nebo na plechu v troubě.

K čevabčiči jsme u nás zvyklí tradičně podávat vařené brambory, hořčici a cibuli nakrájenou na kolečka.

TIP: Pokud upřednostňujete doma mleté maso, podívejte se na recenzi na nejlepší mlýnky na maso

Jaké maso na čevabčiči, vepřové nebo hovězí?

Na čevabčiči použijte nejlépe směs vepřového a hovězího. Samotné hovězí bývá libové a čevabčiči by bylo příliš suché.

Originální recept z balkánských zemí volá po mletém jehněčím, máte-li k takovému masu přístup, klidně jej do mletého při přípravě čevabčiči zapracujte.

Co je správně: čevapčiči nebo čevabčiči?

Toť otázka! Správným pravopisem si však lámat hlavu nemusíme, pravidla českého pravopisu povolují obě verze. Ať už čevapčici nebo čevabčiči, správně připravené a servírované u rodinného stolu bude chutnat obojí.

Čevabčiči podle našich kuchařských hvězd

A jak připravují čevabčiči česká kuchařská esa? Pojďme se za nimi podívat do kuchyně a poodhalit tajemství jejich receptů.

Kluci v akci používají k přípravě čevabčiči mix hovězího, vepřového a jehněčího masa. Mleté maso nejenom osolí, ale přidávají také koření – například sladkou mletou papriku nebo saturejku.

Zdeněk Pohlreich také kořením nešetří, mezi jeho favority při přípravě čevabčiči patří česnek, pálivá mletá paprika a majoránka.

Roman Vaněk je mistrem receptů české kuchyně. V jeho podání je čevabčiči jednoduchý pokrm, připravovaný z mletého hovězího a vepřového. Právě Vaňkem jsem se inspirovala při přípravě čevabčiči v receptu na této stránce.

čevabčiči recept

Čevabčiči na plechu v troubě

Jednoduchý, chutný recept na čevabčiči pečené v troubě na plechu. Podávané s vařeným bramborem s petrželí, hořčicí a kolečky cibule.
5 z 3 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 30 min
Celkový čas: 45 min
Porce: 4
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Cibule oloupeme, dvě z nich nakrájíme nadrobno, zbývající třetí cibuli později nakrájíme na kolečka a přidáme k hotovému čevabčiči na talíř.
  • Na pánvi rozehřejeme sádlo a orestujeme v něm cibuli nakrájenou nadrobno. Přendáme do mísy a necháme vychladnout.
  • K cibuli přidáme mleté maso, osolíme, opepříme. Do směsi rozklepneme vejce a promícháme.
  • Rukama namočenýma ve studené vodě tvarujeme z masa stejně dlouhé válečky, klademe je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15-20 minut.
  • Hotové čevabčiči podáváme s bramborem posypanými nasekanou petrželí, na talíř přidáme lžíci hořčice a nakonec ozdobíme cibulí nakrájenou na kolečka.

Ještě pár slov k receptu:

Pokud si nejste jistí, zda jste masovou směs správně ochutili, odejměte malou část, vytvarujte do placičky a opečte ji na pánvi na troše sádla. Masovou směs na čevabčiči případně dochuťte.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Další recepty z mletého masa:

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Čevabčiči na plechu v troubě, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/cevabcici-na-plechu-v-troube/