Čevabčiči na plechu v troubě
Hledáte nejlepší recept čevabčiči? Mám ho pro vás!
Čevabčiči je velmi jednoduchý pokrm, servírovaný jako hlavní jídlo k obědu nebo k večeři. Rychlý, snadný, přitom chutný, prostě sen každé hospodyňky.

Co je čevabčiči?
Čevabčiči je původem balkánský pokrm, připravovaný z kořeněného mletého masa a cibule. Z takto ochuceného mletého se připravují válečky, které se opékají na pánvi nebo na plechu v troubě.
K čevabčiči jsme u nás zvyklí tradičně podávat vařené brambory, hořčici a cibuli nakrájenou na kolečka.
TIP: Pokud upřednostňujete doma mleté maso, podívejte se na recenzi na nejlepší mlýnky na maso

Jaké maso na čevabčiči, vepřové nebo hovězí?
Na čevabčiči použijte nejlépe směs vepřového a hovězího. Samotné hovězí bývá libové a čevabčiči by bylo příliš suché.
Originální recept z balkánských zemí volá po mletém jehněčím, máte-li k takovému masu přístup, klidně jej do mletého při přípravě čevabčiči zapracujte.

Co je správně: čevapčiči nebo čevabčiči?
Toť otázka! Správným pravopisem si však lámat hlavu nemusíme, pravidla českého pravopisu povolují obě verze. Ať už čevapčici nebo čevabčiči, správně připravené a servírované u rodinného stolu bude chutnat obojí.

Čevabčiči podle našich kuchařských hvězd
A jak připravují čevabčiči česká kuchařská esa? Pojďme se za nimi podívat do kuchyně a poodhalit tajemství jejich receptů.
Kluci v akci používají k přípravě čevabčiči mix hovězího, vepřového a jehněčího masa. Mleté maso nejenom osolí, ale přidávají také koření – například sladkou mletou papriku nebo saturejku.
Zdeněk Pohlreich také kořením nešetří, mezi jeho favority při přípravě čevabčiči patří česnek, pálivá mletá paprika a majoránka.
Roman Vaněk je mistrem receptů české kuchyně. V jeho podání je čevabčiči jednoduchý pokrm, připravovaný z mletého hovězího a vepřového. Právě Vaňkem jsem se inspirovala při přípravě čevabčiči v receptu na této stránce.

Čevabčiči na plechu v troubě
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g mleté hovězí
- 500 g mleté vepřové (tučnější)
- 2 ks CIBULE (střední)
- 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
- 1 ks vejce
- SŮL
- PEPŘ
- plnotučná hořčice
- 1 ks CIBULE (na kolečka, na ozdobu)
PRACOVNÍ POSTUP
- Cibule oloupeme, dvě z nich nakrájíme nadrobno, zbývající třetí cibuli později nakrájíme na kolečka a přidáme k hotovému čevabčiči na talíř.
- Na pánvi rozehřejeme sádlo a orestujeme v něm cibuli nakrájenou nadrobno. Přendáme do mísy a necháme vychladnout.
- K cibuli přidáme mleté maso, osolíme, opepříme. Do směsi rozklepneme vejce a promícháme.
- Rukama namočenýma ve studené vodě tvarujeme z masa stejně dlouhé válečky, klademe je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15-20 minut.
- Hotové čevabčiči podáváme s bramborem posypanými nasekanou petrželí, na talíř přidáme lžíci hořčice a nakonec ozdobíme cibulí nakrájenou na kolečka.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Další recepty z mletého masa:
