Plněné papriky mletým masem
Listovala jsem časopisy s recepty, namlsávala se fotkami dobrot a dívala se, jestli nenarazím na nějaký tip na rychlou a zdravou večeři. A byla jsem úspěšná!
Do oka mi padly papriky plněné mletým masem, navíc takhle přijde ke slovu můj nový mlýnek na maso, který jsem dostala k narozeninám.
TIP: Podívejte se na domácí mlýnky na maso
Koupila jsem tři masité červené papriky a hovězí kližku. Všechno další co bylo potřeba jsem měla doma v zásobách.
Tento recept je snadný, nepotřebujete moc surovin, v podstatě stačí kvalitní kus masa a papriky a můžete se pustit do vaření.
Jedná se nízkosacharidový oběd nebo večeři (plátek pečiva s mletém je pro lepší pojivost, příliš sacharidů do jídla nepřidá). Samozřejmě bude také záležet, jakou přílohu si nakonec k plněným paprikám dáte.
Plněné papriky mletým masem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g hovězí kližka (nebo mleté hovězí maso)
- 3 ks červená masitá paprika
- 1 ks vejce
- 1 plátek chléb (starší nebo 1/2 housky)
- 100 ml MLÉKO
- 100 g mozzarella sýr
- 6 plátek MÁSLO
- Olej vhodný na pečení a smažení
- SŮL
- PEPŘ
- zelené bylinky (petrželka)
- chilli vločky
PRACOVNÍ POSTUP
- Troubu rozehřejeme na 200 °C.
- Chléb nebo žemli nakrájíme na malé kostičky a zalijeme mlékem. Pečivo mléko nasákne.
- Papriky opatrně rozpůlíme tak, abychom přepůlili zbytek zeleného stonku (máte-li takovou papriku). Vydlabeme semínka, vyčistíme, opláchneme.
- Pokud si melete maso sami, semelte ho na masomlýnku.
- Do mísy dáme mleté maso, namočené pečivo, vajíčko. Osolíme, opepříme. Nasekáme čerstvé bylinky (1 lžíce) a přidáme do masové směsi. Rychle, ale důkladně promícháme – pomocí prstů.
- Na dno každé půlky papriky vložíme plátek másla, a pokud máme, poprášíme chilli vločkami.
- Každou z paprik naplníme masovou směsí, vtlačíme maso hezky dovnitř, abychom vyplnili dutiny.
- Zapékací mísu vytřeme olejem a naskládáme do ní papriky. Přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do trouby na 45 minut péct.
- Po 45 minutách by maso mělo být upečené a papriky měkké. Sundáme poklici nebo alobal. Mozzarellu nakrájíme na 6 plátků, položíme na vršek každé papriky a dáme krátce zpět do trouby zapéct.
- Ihned podáváme, vhodná příloha je bagetka rozpečená na másle.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Plněné papriky: tipy a rady
- Pokud nechcete vyloženě dietní večeři, použijte mleté maso, které má alespoň 15 % obsahu tuku. Výsledek bude šťavnatější a chutnější, ne tolik vysušený, jako když náplň připravíte pouze z libového masa.
- Můžete také použít kombinaci mletého hovězího a vepřového, případně do směsi namlet slaninu (4 díly masa, 1 díl slaniny).
- Nemáte-li chilli vločky, opepřete zevnitř půlky vyčištěných paprik, než je naplníte masovou směsí.
- Jestliže pečivo, kterým se masová směs pojí, zalijete smetanou, budou plněné papriky zase o něco chutnější.
- TIP: Upečené papriky ozdobte čerstvými bylinkami (např. já jsem použila lístky bazalky, které se perfektně doplňují s mozzarellou).
Stále nemáte dost? Zkuste náš další recept na domácí hamburger z mletého masa.