telecí guláš

Telecí guláš z plecka

Dostala jsem krásné telecí plecko a bylo třeba rozhodnout, co s ním. A tak jsem odpoledne rozpálila litinovou pánev a pustila se do telecího guláše. Měla jsem dvě hodiny na to, abych servírovala večeři – na přípravu guláše ideální

Jinak žádný strach, guláš všeobecně vyžaduje vaši péči jen na začátku, jakmile provedete základní (ovšem nezbytné) úkony, můžete ho nechat v klidu probublávat pod pokličkou a věnovat se jiné práci. A tady je recept.

telecí guláš recept

Telecí guláš z plecka

Vynikající telecí guláš: vyzkoušejte 🙂
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 1 hod 30 min
Porce: 3
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Telecí maso nahrubo odblaníme a nakrájíme na kostky cca 3-4 cm velké.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky.
  • Na pánvi rozpálíme olej a vhodíme cibuli. Orestujeme, až dostane zlatavou barvu; klínky cibule se zčásti rozpadnou. Pečlivě mícháme, aby se cibulka nepřichytla.
  • Vhodíme kostky masa, osolíme, opepříme, a při vysoké teplotě rychle orestujeme. Šťávu, kterou maso pustí, vyvaříme.
  • Jakmile restujeme „nasucho“, přilijeme červené víno a mícháme, dokud se nevypaří.
  • Poté podlijeme vodou tak, aby maso bylo zpola ponořené, přidáme rajčata a na kostičky nakrájený chléb (ten se v guláši rozvaří a zahustí jej).
  • Přidáme bobkový list, přiklopíme pokličkou, stáhneme teplotu a necháme na mírném ohni dusit.
  • V tento okamžik můžete guláš nechat svému osudu, stačí jen občas hodit očkem, jestli se nevyvařila tekutina, případně maso podlít několika lžícemi vody.
  • Zhruba po hodině a půl by mohl být guláš hotový. Maso je poddajné a rozpadá se. Pokud tomu tak není, nechte ještě chvíli podusit.
  • Nakonec ochutíme utřeným stroužkem česneku.
  • Pokud je v guláši stále hodně tekutiny, odklopte pokličku, zvyšte o stupeň dva teplotu plotýnky a nechte tekutinu odpařit (zdredukovat).
  • Při servírování posypeme guláš nasekanou natí cibulky nebo pórku.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Gulášek podáváme s rýží, bramborovou kaší, nebo nám chutná s toustovaným tmavým chlebem.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

příprava gulášetelecí guláš

Telecí guláš: tipy a rady

  • Na guláš všeobecně je vhodné lehce prorostlé maso. Příliš libové si nechte na minutky.
  • Nezapomeňte na začátku hezky orestovat cibuli i maso, získáte tak základ, který dá guláši báječnou chuť.
  • Buďte trpěliví, než je guláš hotový, opravdu to zabere hodinu a půl, kdy se maso pod pokličkou pomalu dusí. Vody musí být tak akorát (do poloviny až 2/3 masa). Pokud je vody víc, maso se nedusí, ale vaří.
  • Telecí maso je křehké a má velmi jemnou chuť – telecí guláš patří ke gurmánským majstrštykům, kterými se u stolu můžete opravdu blýsknout.
telecí guláš
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Telecí guláš z plecka, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/teleci-gulas-z-plecka/