domácí plněné ravioly

Plněné domácí ravioly

Recept na domácí těstoviny jsme u nás na blogu už zveřejnili a věřím, že jste si ho také vyzkoušeli. Tak zvýšíme level, co vy na to? Pojďme si zkusit domácí plněné ravioly. Na těchto těstovinách je nejlepší to, že do náplně můžete dát cokoliv. Opravdu. A pokaždé se vám podaří připravit výbornou večeři nebo lehký oběd, na který budou vaši spokojení strávníci ještě dlouho vzpomínat.

Já jsem na tento recept přišla náhodou – jednou mě manžel požádal o těstoviny s bazalkovým pestem, které si vyrábím každé léto, a nebyla bych to já, kdybych uvařila “pouze” těstoviny s pestem 🙂 A tak došlo na ravioly. Níže uvádím postup, který se mi osvědčil.

domácí ravioly

Plněné domácí ravioly

Výtečné domácí ravioly, které si naplníte tím, co máte rádi: chutnat budou vždy skvěle!
4 from 2 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 minutes
Vaření: 30 minutes
Porce: 2 z jedné náplně
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Náplň z bazalkového pesta a sušených rajčat:

  • 1 lžíce bazalkové těsto
  • 1 lžíce sušená rajčata (nadrobno posekaná)
  • 1 lžíce parmezán
  • 2 lžíce ricotta (nebo tvaroh)
  • SŮL
  • PEPŘ

Náplň z balkánského sýru a pažitky

  • 200 g balkánský sýr (nebo kozí)
  • 1 hrst pažitka (najemno nasekaná)
  • SŮL
  • PEPŘ (čerstvě mletý)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Připravíme si těsto na těstoviny a dáme odpočinout do lednice
  • Mezitím se pustíme do náplní. Smícháme všechny uvedené ingredience, osolíme a opepříme dle chuti.
  • Těsto si vyválíme ve strojku na těstoviny na nejtenčí velikost.
  • Tyto široké pruhy těsta si můžeme položit na pomoučenou desku, a cca 2 cm od sebe nanést asi půl lžičky náplně ve dvou řadách. Poté překryjeme druhým plátkem těsta a mezi jednotlivými hromádkami pořádně přitlačíme hranou ruky, aby se těsto spojilo. Poté ostrým nožem nařežeme jednotlivé čtverečky a ještě každý jeden zvlášť po stranách pořádně stlačíme, aby náplň nevytekla. Je to dost pracné, a proto jsem si už opatřila pomocníka:
  • Můžeme použít tvořítko na ravioly. Toto tvořítko necháme složené v celku a pořádne posypeme moukou, aby se nám v něm ravioly nepřilepily, nešly by pak totiž vyklopit.
  • Na tvořítko volně položíme jeden plát těsta a kloubky prstů uděláme v jednotlivých výřezech ďůlky (je dobré si těsto lehce poprášit moukou). Do jednotlivých dírek dáme půl lžičky náplně a překryjeme druhým plátem těsta. Hranou ruky jen jemně zatlačíme pomezi jednotlivé čtverečky. Poté si můžeme vzít váleček a pořádně ním přejet po tvořítku aby se ravioly prořezaly, ale mne se tento postup neosvědčil. Váleček na náplň moc tlačil a tak vytekla po krajích nebo se udělala dokonce do těsta díra.
  • Nakonec jsem zjistila, že nejlíp to jde malou lžičkou. Uchopíme čajovou lžičkou na druhé straně a úchopovou části projedeme jednotlivé spoje a tím těsto vtlačíme na ostrou část která jednotlivé kousky odděluje. Je to rychlé, jednotlivé kousky se tím nezdeformují a vzniknou nám krásné polštářky. Poté jen vyklepneme z formy.
  • Vaříme 5-10 minut v osolené vodě a podáváme zakápnuté olivovým olejem.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Nezapomínejte moučnit, moučnit, moučnit! Mouka není na škodu a je škoda, abyste si přípravu domácích raviol nechali otrávit neustálým nalepováním těsta na tvořítko.
Nebojte se plnit ravioly také nasladko. Plněné nutellou nebo marmeládou budou vaše děti milovat!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

domácí ravioly

Domácí plněné ravioly: rady a tipy

  • Používejte mouku na posypávání. Průběžně moučněte pracovní desku, strojek na těstoviny, tvořítko a take těsto ve tvorřítku. Zabráníte tak lepení těsta k sobě a na formu.
  • Na náplň můžete použít opravdu všechno, a pro ty nejmenší třeba i marmeládu nebo nutellu.
  • Výborné jsou náplňe z mletého masa nebo tuňáka.
  • Ravioly můžete po uvaření přelít omáčkou, třeba sýrovou, nebo výpekem z masa.

tvořítko na ravioly

Tvořítko na ravioly: báječná pomůcka, se kterou hravě zvládnete krásné tvary plněné jakoukoliv náplní. Formu na 21 raviol, kterou jsem použila já, koupíte u Tescomy zhruba za 200 Kč.

domácí ravioly
O autorovi

Petra B.

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Plněné domácí ravioly, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/plnene-domaci-ravioly/