zapékané brambory

Parmezánové brambory zapečené se schwarzwaldskou šunkou

Jsou recepty, které mě dostanou tím, že k jejich přípravě potřebuju jen pár obvyklých ingrediencí, a přesto použitím jednoho dvou triků při přípravě vypadá výsledek báječně (a stejně dobře chutná).

K tomuhle receptu navíc všechno potřebné mívám v lednici a skříňce na potraviny, neboli ve špajzce. Vtip u brambor podle receptu spočívá provedení tenkých zářezů, pečlivě jen pár milimetrů od sebe – a pozor, brambora se nesmí doříznout! Téhle úpravě brambor se říká Hasselback.

zapékané brambory

Parmazánové brambory zapečené se schwarzwaldskou šunkou

Bramory nařízlé na tenké plátky, vyložené schwarzwaldskou šunkou, zapečené v troubě. Sypané parmezánem a zdobené čerstvými bylinkami.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 25 min
Vaření: 45 min
Porce: 3
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 9 BRAMBORY
  • 90 g schwarzwaldské šunky
  • 70 g parmezánu
  • olej na vymazání zapékací mísy
  • 40 g MÁSLO
  • čerstvé bylinky
  • PEPŘ

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zapněte troubu (elektrická na cca 170-180 °C)
  • Brambory pečlivě očistěte kartáčkem na zeleninu.
  • Každou z brambor nakrájejte nožem na plátky vzdálené od sebe cca 2-3 mm, nedořízněte až do konce!
  • Mezi plátky brambor vložte kousek šunky.
  • Zapékací misku vytřete olejem a poskládejte do ní brampory naplněné šunkou.
  • Posypte čerstvě mletým pepřem.
  • Dejte péct. Po cca 30 minutách vyndejte z trouby, poklaďte vršky brambor plátky másla, posypte parmezánem a vraťte do trouby na dalších 15 min zapéct.
  • Servírujte s čerstvými bylinkami a dipem ze zakysané smetany, utřeného česneku, soli a pepře.

Ještě pár slov k receptu:

V receptu nepoužívám sůl (schwarzwaldská šunka je dost chuťově výrazná). Pokud však chcete, můžete brambory přisolit – klidně v okamžiku, kdy je po 30 min vyndáte z trouby a před tím, než na ně položíte plátky másla.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

zapékané brambory v troubě

Francouzské brambory zná každý, u nás nad nimi už mlsné huby ohrnují nos (je to vůbec anatomicky možné? 🙂 Trošku jsem si tedy s bramborami pohrála, nařízla je na tenké plátky a mezi ně vložila schwarzwaldskou šunku. Tahle šunka má říz, ale použít se dá i normální šunka. Takto vylepšené brambory jsem naskládala do zapékací misky, opepřila a šup s nimi do trouby. Po 30 minutách jsem na vršky položila plátky másla, posypala parmezánem a vrátila zpět na 15 minut zapéct.

Servíruju je se zakysanou smetanou a zdobené bylinkami, které mám po ruce. Výsledek? Do deseti minut se po bramborách jen zaprášilo!

Brambory před vložením do trouby

zapékané brambory se šunkou

Zapečené brambory v troubě: tipy a rady

  • Při krájení brambory na plátky buďte opatrní, abyste ji omylem nepřeřízli. Pomoct může, pokud bramboru vložíte mezi dvě tenká prkénka, která nedovolí, abyste ji dořízli až do spodního okraje.
  • Schwarzwaldská šunka a parmezán není žádné dogma, použít můžete šunku a sýr, které máte v lednici. Protože však brambory samy o sobě nejsou chuťově výrazné, je schwarzwaldská šunka, která má říz, velmi dobrou vložkou, která brambory pozvedne.
  • K bramborám připravuju jednoduchý dip ze zakysané smetany, utřeného česneku, soli a čerstvě namletého pepře.
blank
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Parmezánové brambory zapečené se schwarzwaldskou šunkou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/parmazanove-brambory-zapecene-se-schwarzwaldskou-sunkou/