Sametový dort, červený Red Velvet

červený dort red velvet

Pokud chcete upéct netradiční dort, který je trendy a nechutná tuctově, vyzkoušejte červený sametový dort neboli Red Velvet.

V USA je Red Velvet velmi populární a v případě rodinných oslav bývá častou ozdobou prostřeného stolu. Krásně nazdobený jej lze s úspěchem použít jako dort svatební (wedding cake).

Originální náplň dortu tvoří klasický máslový krém s cukrem; já jsem zvolila odlehčenou variantu krému, připravila jsem jej z mascarpone.

Kdo chce, může dort Red Velved doplnit sezónním ovocem, jak při plnění dortu krémem, tak na finální zdobení.

dort Red Velvet recept

Sametový dort, červený Red Velvet

Červený dort? Žádný problém. Zkuste Red Velvet!
4.34 from 33 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 40 minutes
Vaření: 40 minutes
Porce: 12
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

Korpus Red Velvet:

  • 270 g HLADKÁ MOUKA
  • 1/2 lžička SŮL
  • 2 lžíce KAKAO TMAVÉ
  • 120 g MÁSLO (měkké)
  • 1 lžička vanilková pasta (nebo extrakt)
  • 220 g cukr krupice
  • 2 ks vejce (větší, pokojové teploty)
  • 225 ml podmáslí (pokojové teploty)
  • 1 lžička vinný ocet (bílý)
  • 1 lžička jedlá soda
  • 1 lžička potravinářské barvivo (červené)

Náplň:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g creme fraiche
  • 4 lžíce cukr moučka

PRACOVNÍ POSTUP

Korpus na dort Red Velvet:

  •  Troubu rozehřejeme na 170 stupňů. Dortovou formu o vnitřním průměru 23 cm vymažeme máslem a vysypeme kakaovým práškem.
  • Rozmícháme změklé máslo s cukrem a vanilkovým extraktem. Směs bude vypadat zpočátku hrudkovitě, jako vařená krupice. Těsto třeme alespoň 5 minut, než získáme nadýchanou světlou pěnu.
  • Do máslové pěny vyklepneme vejce a zpočátku opět jen pomalu, poté rychleji, spojíme vejce s máslovou pěnou. Je důležité, aby měla vejce pokojovou teplotu.
  • Do druhé misky přidáme mouku, kakao a sodu a vše promícháme metličkou.
  • V další misce smícháme kysané podmáslí, potravinářské barvivo a ocet na řídkou kaši.
  • Do utřeného másla s vejci přidáme třetinu moučné směsi a přilijeme obarvenou směs. Jemně zapracujeme stěrkou. Do těsta postupně zapracujeme celou moučnou i barevnou směs. Výsledkem je ani řídké, ani husté těsto.
  • Těsto nalijeme do formy a stěrkou uhladíme ke krajům.
  • Vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut, až je povrch dortu rovnoměrně vystouplý, na povrchu na dotyk pružný.
  • Upečený korpus necháme v pootevřené troubě ještě 5 minut dojít, poté ho vyndáme, položíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
  • Vychladlý korpus rozkrojíme nožem na dvě patra. Odřezky nadrobíme, použijeme je ke zdobení dortu.

Krém na plnění dortu Red Velvet:

  • Mascarpone, moučkový cukr, citronovou kúru a creme fraiché utřeme v misce do hladkého a jemného krému.

Dokončení:

  • Krém natřeme nejprve na spodní patro (krémem nešetřete), na něj přiklopíme patro horní a potřeme ho zbytkem krému.
  • Nakonec natřeme boky a vrch dortu. Zasypeme kouskem rozdrobeného těsta z dortu.

Ještě pár slov k receptu:

Dort můžeme dozdobit dle libosti sezónním ovocem.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Sametový dort Red Velvet

Co je Creme Fraiche

Creme Fraiche je zakysaná smetana, vyrobená ze smetany s vysokým obsahem tuku. Jedná se o franzouzskou specialitu, která se chutí podobá tučné zakysané smetaně, je však jemnější.

A jak se francouzské Creme Fraiche (v originále crème fraîche) vyslovuje? Zkuste to takhle: krem freš.

Red Velvet: muffiny nebo cupcakes

Pokud si na celý dort netroufáte, můžete z těsta připravit Red Velvet muffiny – cup cakes. Jsou velmi efektní, stačí je přizdobit čepicí krému a o parádní dobrotu máte postaráno.

Red Velvet bez barviv? Zkuste červenou řepu

Pravý, originál Red Velvet pochází z USA, červené barvy se dosahovalo reakcí kakaa na další suroviny, přidávané do korpusu dortu. Kakao pak měnilo svoji přirozenou hnědou barvu na červenou.

Dnes se těsto přibarvuje potravinářskou barvou, protože technologie výroby kakaového prášku se změnila a kýženého červeného efektu už klasickou cestou nedosáhneme. Kdo chce upéct Red Velvet bez barviva, může obarvit korpus na Red Velvet pomocí červené řepy.

Red Velvet Apetit

Známý kulinářský časopis Apetit ve svém receptu používá na výrobu krému na dort také mascarpone.

Creme fraiche zde však nenajdete; tato speciální zakysaná smetana je nahrazená čerstvým sýrem, z redakce navrhují klasickou Philadelphii (úspěšně se používá na cheesecake), případně klasickou českou Lučinu. Do krému ještě přidávají smetanu na šlehání, to je ta vysoce tučná, s obsahem tuku vyšším než 30 %.

Další recepty na dort Red Velvet od známých food blogerek

Receptů na Red Velvet, které vycházejí z originálu, je spousta. Za zmínku stojí vyzkoušené recepty od Kitchennete (ve formě muffin) nebo Lucie Chez, která Red Velvet zase pekla ve tvaru cupcakes.

TIP: Zkuste náš další dort Red Velvet s mirror glaze polevou!

O autorovi

Ivana S.

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

4comments
Marcela

Pochopila jsem dobře,celá dvě kakaa do těsta?
Děkuji Marcela

Odpovědět
    Jana Russková

    Dobrý den Marcelo, jedná se o samozřejmě dvě lžíce kakaa. Existují sice recepty na korpusy s velkým množstvím kakaa, ale ty rozhodně nejsou tak nadýchané jako tento. Děkuji za upozornění.

    Odpovědět
Hana

Dobrý den, je možné místo vinného octa použít jablečný? Děkuji.

Odpovědět
    Jana Russková

    Zdravím Hano, myslím, že by v tom neměl být zásadní rozdíl.

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Sametový dort, červený Red Velvet, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/sametovy-dort-cerveny-red-velvet/