Čokoládový dort s pomerančem » MlsnáVařečka.cz
čokoládový dort s pomerančem

Čokoládový dort s pomerančem

Nedávno jsem pekla lávový dortík pro jeden bláznivý projekt, který máme dohromady se synem (aby pořád neseděl u počítače, kluk ušatá). Narazila jsem přitom na báječný recept, který mě hned, jak jsem prolítla ingredience, lapil a nepustil. To musím zkusit!

Autorkou je sympatická Míša, která žije v Belgii, a přitom bloguje o životě tamtéž a také o dobrém jídle. Jedním z jejích receptů je čokoládovo-pomerančový fondant s ricottou, já jsem ho vyzkoušela a bez váhání můžu dát palec nahoru.

Dortík se připravuje z 200 g hořké čokolády a jednoho celého pomeranče, takže oči na šťopky a koukejte se porozhlédnout po bio pomerančích. Sehnala jsem je v Globusu, 750 g (3 šťavnaté kousky) stály 49 Kč. Do receptu využijete jeden, další snězte, jsou slaďoučké a pravděpodobně se o ně strhne rvačka, takže pokud nejste typ, co se rád dělí, doporučuju někam zalézt a konzumovat v naprosté tichosti.
A tady je Míšin recept:

Vytisknout
čokoládový pomerančový dort recept

Čokoládový dort s pomerančem


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Příprava: 20 min
  • Hotovo za: 30 min
  • Celkový čas: 50 minut
  • Porce: 6

Popis

Čokoládový dort s pomerančovou kůrou pro sváteční chvíle.


Ingredience

  • 200 g hořká čokoláda min. 70 %
  • 3 vejce
  • 100 g třtinový cukr
  • 250 g ricotta
  • vanilková esence nebo pasta
  • kůra z 1 bio pomeranče
  • šťáva z ½ pomeranče
  • 100 g polohrubá mouka
  • špetka soli
  • kakao na posypání

Pracovní postup

  1. Vyndáme vejce i ricottu z lednice, aby „chytly“ pokojovou teplotu – lépe se nám s nimi bude pracovat, stačí tak hodinku před tím, než zahájíme práce na čokoládovém dortu.
  2. Rozpálíme troubu na 170 °C, bez horkovzduchu.
  3. Vezmeme si k ruce kulatou formu o průměru cca 20 cm. Používám nastavitelnou dortovou formu, je to perfektní vychytávka, kterou si přizpůsobíte podle množství těsta a vašeho cukrářského záměru: poslední dobou mám raději vyšší dorty o menším průměru.
  4. Formu vymažeme a vysypeme moukou. Zvykla jsem si používat sádlo, víte, že se dostalo mezi 10 nejzdravějších potravin na světě? To jako fakt! Protože nastavitelná forma nemá dno, vymazala jsem pouze boky, formu pokládám na pečicí papír. Těsto je husté, takže spodem neproteče.
  5. Připravíme si dva rendlíčky na rozehřátí čokolády – větší a menší, který vložíme… ano, do toho většího. Menší rendlík se musí za uši zachytit za okraje většího, bude tedy viset ve vzduchu, v žádném případě se nesmí propadnout na dno.
  6. Do většího rendlíku nalejeme asi 2 cm vody a dáme na plotýnku hřát. Jakmile začne stoupat pára, začne zahřívat menší rendlík, do kterého nalámeme čokoládu. Ta se začne rozpouštět. Nenechte plotýnku rozehřátou na maximum, spíš na střední plamen, aby se nevyvařila voda. Jakmile se čokoláda rozpustí, dejte ji stranou.
  7. Pomeranč omyjeme a nastrouháme z něj kůru. Pak jej rozpůlíme a vymačkáme šťávu přímo do rozpuštěné čokolády. Přisypeme k ní i pomerančovou kůru a vše promícháme.
  8. Rozklepneme opatrně vejce, žloutky i bílky zvlášť, každé do jiné mísy.
  9. Z bílků vyšleháme sníh. Přisypeme k nim špetku soli, vezmeme si k ruce elektrický šlehač a začneme šlehat na nejpomalejší otáčky. Asi za minutu přidáme trochu cukru a otáčky zvýšíme. Takto postupně zpracujeme všechen cukr, otáčky zvýšíme asi po 2-3 minutách na maximum. Díky tomu se nám podaří ušlehat krásně tuhý sníh. Pokud bychom nasypali všechen cukr k bílkům už na začátku, snadno by se mohlo stát, že bychom sníh „zadusili“ a ten nebyl krásně pevný a našlehaný.
  10. V misce ke žloutkům přidáme vanilku, ricottu a čokoládu s pomerančovou kůrou, vše promícháme elektrickým šlehačem.
  11. Pak přijde na řadu ruční stěrka/obracečka. Po částech do hmoty zapracujeme mouku, poctivě obracíme. Nakonec přidáme ušlehaný sníh.
  12. Čokoládové těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme vrch a dáme péct zhruba na 25-30 minut.
  13. Upečený dort necháme vychladit, pak jej obrátíme (dno bude nahoře – je rovné, lépe vypadá než zvlněný povrch). Posypeme holandským kakaem, krájíme a servírujeme.

Ohodnotit recept:

(5 hodnocení, průměr: 4,20 z 5)
Loading…

rozpuštěná čokoláda s pomerančemčokoládový dort pečení

Čokoládový dort s pomerančovou kůrou: tipy a rady

  • Hořká čokoláda a pomeranč spolu božsky ladí, vědí to i výrobci výběrové čokolády: často najdete v regálech čokoládu s kousky pomerančové kůry.
  • Oproti Míšině receptu jsem použila menší průměr formy, dort mám tedy vyšší, uvnitř je krásně vláčný.
  • Dort podle tohoto receptu je docela malý, u nás se po něm zaprášilo během chvilky – sotva jsem z něho nakrájela 6 menších porcí. Na druhou stranu dort je díky velkému množství čokolády hodně sytý, jeden kousek stačí k uspokojení chutí. Pro extra velké hladovce pečte z dvojité dávky.    
  • Čokoládu vybírejte kvalitní, osobně doporučuji pro pečení 70 %, chuťově mi přijde hezky vyvážená, není zcela hořká. Pokud rádi pečete, je ideální hořká čokoláda v peckách, která vyjde levněji než tabulková. Dobrý tip na nákup hořké čokolády je třeba zde: SvětCukrářů.cz

čokoládový dort s pomerančem


Nastavitelná forma na dort (ráfek)

Nastavitelná kulatá forma na dort TESCOMA Delícia, lze upravit na průměr 16 – 30 cm:

nastavitelná forma na dort

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.

2comments
Veronika

Dobry den. Kolik Dame ricotty? Neni v ingrediencich. Dekuji

Odpovědět
    Petra Kupská

    Dobrý den, moc díky za upozornění – jsem hlava dubová 🙂 Ricotty 250 g, obvykle je to balení v jednom kelímku, už jsem doplnila do ingrediencí. Petra

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: