Pečené celerové placičky
Chcete úžasný recept na jemné a chutné zeleninové placičky ze strouhaného celeru, které vás vyjdou na pár korun? Máte ho mít!
Celerové placičky se pečou v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem, jsou tedy zdravější, než kdybyste je smažili na pánvi ve vrstvě oleje.
Dietní recept z bulvového celeru
Bulvový celer je kořenová zelenina, mnozí z nás jej znají zejména v hovězím vývaru, kterému přidává chuť.
Celer se však dá využít také jako surovina, která poslouží jako hlavní ingredience v receptu. Tak tomu je i v případě celerových placiček.
Do těch se přidává celer jemně nastrouhaný, o pojivost placiček se postará vajíčko a sýr. V receptu také nenajdete klasickou mouku, na zahuštění jsem použila ovesné vločky, ty jsou také zdravé a dietní.
Pečené celerové placičky
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 400 g bulvový celer (střední bulva)
- 1 mrkev (větší)
- 100 g tvrdý sýr (eidam, gouda)
- 3 vejce
- hrst čerstvá petrželka
- 1 lžíce ovesné vločky (jemné)
- 2 lžíce olivový olej
- sůl
- pepř
PRACOVNÍ POSTUP
- Celer a mrkev očistíme a nastrouháme na jemno.
- Na jemno nastrouháme také sýr.
- Přidáme všechny ostatní ingredience: vejce, petrželku, koření, olivový olej a ovesné vločky.
- Plech vyložíme pečicím papírem a prsty ho potřeme tenkou vrstvou oleje.
- Rukama tvoříme celerové placičky, které na plechu ještě trochu potřeme olejem.
- Pečeme na 180 °C asi 40 minut, dokud povrch nezezlátne.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Mohly by se vám líbit také tyhle recepty: