Naked cake: dort naháč s mascarpone a jahodami
Poprosila jsem Petru, specialistku na pečení dortů, aby napsala článek na téma jak upéct dort pro úplné začátečníky. Návod krok za krokem, který vás provede celým postupem: od rozklepnutí vajíčka až po první zakrojení nazdobeného dortu.
Slíbila jsem, že podle Petřina článku zkusím dort upéct. Protože sama moc zkušeností nemám, rozhodla jsem se pro naked cake, neboli dort naháč, který přiznává strukturu dortu a nechává svému tvůrci volnou ruku při zdobení, a přitom výsledek dobře vypadá i chutná.
A jak můj dortový experiment dopadl? Myslím, že velmi (velmi!) dobře 🙂
Naked cake: dort naháč s mascarpone a jahodami
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Korpus dortu:
- 6 ks vejce (pokojové teploty)
- 250 g cukr krupice
- 240 g HLADKÁ MOUKA
- 3 lžíce Olej vhodný na pečení a smažení
- ½ ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný kypřicí prášek)
- 1 lžička vanilkový extrakt
- SŮL
Krém na plnění a zdobení dortu
- 500 g mascarpone
- 250 ml smetana na šlehání (min 30%)
- 4 lžíce cukr moučka
- ½ lžička vanilkový extrakt
- marmeláda
- jahody
Na zdobení:
- jahody
- maliny
- lipové květy
- perník na strouhání
- MÁSLO
- TŘTINOVÝ CUKR
PRACOVNÍ POSTUP
Korpus dortu
- Rozehřejeme elektrickou troubu na 180 °C.
- Opatrně oddělíme bílky od žloutků, každé do jiné mísy.
- Začneme šlehat bílky se špetkou soli elektrickým šlehačem, nejprve na pomalé otáčky. Po dvou minutách začneme postupně přidávat cukr písek a zvyšujeme otáčky, až máme zapracovaný všechen cukr a sníh je krásně tuhý. Buďte trpěliví, šlehání trvá klidně 10-15 minut, je to jedna z nejdůležitějších činností, protože na správně vyšlehaném sněhu je celý dortový korpus postavený.
- Jakmile je sníh hotový, v druhé míse vyšleháme žloutky s olejem a vanilkovým extraktem, ručně je zapracujeme do sněhu.
- Do vaječné směsi prosejeme mouku s kypřicím práškem a lehounce, trpělivě smícháme pomocí stěrky.
- Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a vlijeme dovnitř těsto.
- Dáme péct do trouby. Pekla jsem ve formě 24 cm a dort byl upečený zhruba za 40 minut – poznáte zapíchnutím špejle do těsta. Pokud je po vyndání suchá, máte hotovo.
- Korpus nechte ve formě zcela vychladnout (nechávala jsem přes noc).
- Tenkým nožem jsem obříznula dort po obvodu od dortové formy a vyndala korpus ven. Pomocí nitě (a syna, který dort držel, aby netancoval) jsem korpus rozdělila na 3 díly.
Krém na plnění a pomazání dortu
- Mascarpone ručně smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovou trestí.
- Vychlazenou smetanu ušleháme v čisté, chladné nádobě, nejprve na nižší otáčky, pak postupně přidáváme. Šlehačka nebude ušlehaná do tuha, ale po spojení s mascarpone dostaneme přesně tu správnou konzistenci krému, kterým dort skvěle naplníme a pomažeme.
- Dolní část, kterou byl korpus pečený na dně formy, si necháme jako vrchní, protože je krásně rovná.
- Na podložku, na které dort plníme, namázneme trochu krému, který při práci dort zafixuje.
- První plát korpusu pomažeme marmeládou, poté krémem. Na krém naklademe natenko pokrájené jahody.
- Na druhý plát namažeme krém, a touto stranou položíme na jahody. Druhou stranu pomažeme marmeládou, krémem, poklademe ovocem.
- Poslední plát pomažeme krémem, a touto stranou přiklopíme jahody. Dort máme sesazený.
- Krémem dále obmažeme boky dortu, necháme přiznanou strukturu. Část krému necháme na zdobení vršku dortu a vše dáme do lednice alespoň na hodinu dvě odpočinout, aby se krém hezky propojil s korpusem a ztuhnul.
Zdobení dortu
- V tomto receptu jsem na trošce másla osmažila nastrouhaný perník, nechala prochladnout a smíchala jej se třtinovým cukrem. Nasypala jsem je do půlkruhu na vršek dortu. Na perníkový základ jsem naaranžovala omyté, usušené jahody a maliny a dozdobila snítkami lipových květů.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
TIP: Pod dort jsou parádní tyhle DORTOVÉ PODLOŽKY
TIP: Dort jsem pekla v kulaté dortové formě o pr. 24 cm.
Současný trend velí použít formy s menším průměrem, ze kterých dostanete vyšší dort.
Pokud máte, nebojte se jít do formy 20 cm, nebo – budete-li péct častěji, pořiďte si ráfek, což je NASTAVITELNÁ DORTOVÁ FORMA, u které si můžete změnit průměr podle potřeby.
Pečení dortu pro začátečníky: rady, tipy, postřehy
- Korpus podle tohoto receptu nemá chybu. Perfektně se s ním po upečení pracuje, je pružný, měkoučký a úžasně voňavý. Můžu vřele doporučit.
- Základem je korpusu je excelentně vyšlehaný sníh z bílků. Buďte trpěliví, správně ušlehat sníh do tuha zabere klidně 10-15 minut.
- Krém na plnění a zdobení dortu z mascarpone a našlehané smetany vyšel také na výbornou. Je přesně tak akorát tuhý, aby se dobře roztíral, a přitom drží tvar a nestéká.
- Plata dortu doporučuji pomazat marmeládou nebo ovocným sirupem, dodají chuti dortu šmrnc a jsou báječným doplňkem ke krému z mascarpone.
- Pro jistotu zopakuji plnění dortu, trochu jsem u tohohle škobrtla, ale tenhle postup se osvědčil: první plát namažu marmeládou, poté krémem, pokladu ovocem. Druhý plát dortu pomažu krémem a touto stranou jej přiklopím na plát první (na vrstvu s ovocem). Pokud byste se snažili namazat krém na ovoce, moc se vám dařit nebude. Stejně spojíte i druhou a třetí vrstvu dortu.
- Pokud máte, nebojte se jít do dortové formy o pr. 20 cm, nebo – budete-li péct častěji, pořiďte si ráfek, což je kulatá dortová forma s nastavitelným průměrem, beze dna.
Vymazání dortové formy
Strany dortové formy jsem pouze vymazala máslem, dno jsem vyložila pečicím papírem.
Dortový korpus se při pečení lehce přichytí na strany dortové formy, “neodskočí” od stran a korpus tak bude hezky souměrný po celé výšce. Než po upečení povolíte obruč dortové formy, oddělte tenkým nožem korpus dortu od stran dortové formy.