Čtěte: 9 tipů pro domácí uzení masa »

kuchařka pro dceru recenze

Kuchařka pro dceru – už ji máte? Recenze (2018)

Kuchařka pro dceru

Ideální kuchařka pro dceru, vnučku, neteř nebo kamarádku, která začíná vařit. Autorka kuchařky, Jana Florentýna Zatloukalová, vezme nesmělou hospodyňku za ruku a mateřsky ji provede tajemstvím bublajících hrnců a vonících pekáčů: krůček po krůčku od čočkové polévky přes hovězí guláš až po nadýchanou vánočku. Najdete tu nespočet rad jak opravdu začít a vypracovat se na hvězdu kuchyně dřív, než začnou nebezpečně narůstat vaše výdaje za stravování v restauracích.

kuchařka pro dceru recenze

Kuchařka pro dceru

  • 5. přepracované vydání
  • Praha 2016
  • 408 stran
  • ISBN 978-80-905806-1-9

Přes množství kuchařek v mojí knihovničce mám jen několik, podle kterých skutečně vařím. Jednou z nich je Florentýnina Kuchařka pro dceru, určená převážně pro začátečníky, kteří jsou postaveni před nutnost pravidelně vařit. V roce 2007, kdy kuchařka vyšla poprvé, se z ní stal bestseller, který hladoví čtenáři okamžitě rozebrali. O její oblíbenosti svědčí fakt, že v ruce mám už 5. vydání (a píše se rok 2018).

Kdo je Florentýna?

Florentýna je marketingovou značkou sama o sobě. Netradiční, zvukomalebné jméno, které se krásně hodí k tématu, o kterém autorka píše: jak se naučit vařit a být královnou ve své kuchyni. Její celé jméno zní Florentýna Jana Zatloukalová, vede mimo jiné jeden z nejúspěšnějších (food) blogů o vaření a je autorkou pěti úspěšných kuchařských knih.

Tajemství jejích receptů a zároveň know-how spočívá v podrobném popisu kuchařských činností: nenechává bezradnou kuchařku na holičkách, trpělivě popisuje, co znamená středně rozpálená trouba nebo jak osmažit cibulku dozlatova. Svoje čtenáře vede detailně rozepsanými postupy a odklání se tak od strohých receptů s prostým výčtem surovin a několika stručnými větami, věnovanými přípravě pokrmu.

Jak autorka uvádí, onou dcerou v názvu kuchařky je ona sama, která prošla matčinou kuchyní takřka nepoznamenána, a až hladový manžel a prázdné hrnce na plotně ji přinutily otevřít vrátka k vlastnímu kuchařskému umění. Florentýna ví, že v podobné situaci se ocitají stále nové a nové generace dospívajících dívek, které jednou povládnou kuchyni, a proto se snaží svou kuchařskou knihou pomoct všem, kteří se ocitnou na stejné startovací čáře.

kuchařka pro dceru

Co v kuchařce najdete?

Jednoduše: fungující recepty na více jak 150 pokrmů s vyčerpávajícími postupy. Florentýna slibuje, že dodržením instrukcí při přípravě uspějete v kuchyni hned napoprvé, a soudě dle nadšených reakcí dívek a paní, které podle její kuchařky vaří, nejsou tyto sliby pouhý nabubřelým tvrzením.

Florentýna je nejen zkušená kuchařka, ale také zdatná spisovatelka, která umí slovy navodit tu správnou atmosféru a chuť se do jejích receptů pustit. Většině receptů předchází krátký příběh, který se k přípravě pojí. K receptům přidává fígle a tipy, jaké v běžných kuchařkách nenajdete, ušetří vám čas, aniž by výsledné dílo na talíři utrpělo na kvalitě.

5. vydání bestselleru Kuchařka pro dceru se na pultech knihkupectví objevilo v roce 2016, uvnitř najdete úctyhodných 408 stran. Kniha je vázaná v tvrdých, ale ohebných deskách, opatřená dvěma záložkami (jsou to takové ty ploché šňůrky s roztřepenými konci – každá z nich má jinou barvu, abychom se lépe orientovali, na stránku s jakým receptem jsme záložku vložili).

Kuchařka je vyvedená v růžových holčičích tónech, které ji předurčují především ženskému čtenářstvu. Fotky v kuchařce nejsou „přešlechtěné“, ale čisté, bez zbytečných stresujících příkras, takže vypadají, jako bych jídla uvařila já, a to Kuchařku pro dceru zlidšťuje.

kuchařka pro dceru recenze

Velmi užitečný a z jiného úhlu pohledu sympatický je rejstřík podle surovin na konci kuchařky. Zbylo vám pečivo a přemýšlíte, jak jej zužitkovat? Nalistujte na konec knížky, najděte si v abecedním rejstříku heslo chléb a zkuste třeba Florentýnin Croque pro dámy i pány. Kuchařka vás navede na příslušnou stranu, kde kromě tohoto receptu s tajemným názvem najdete i další tipy co se zbylým chlebem, třeba i toustovým. Další výrazy v rejstříku podle surovin fungují podobně, najdete zde recepty a rady co z brambor, mrkve, šunky, nebo v kterých receptech je obsažená jíška.

Kuchařka je rozdělená do kapitol, které Florentýna nazývá etudami. Názvy etud jsou vcelku vtipné a výstižné, někdy však zavádějící, nutící k přemýšlení, co jejich názvy autorka zamýšlela. Naštěstí v obsahu pod jednotlivými etudami jsou vždy vypsány recepty, které v dané kapitole najdeme. 

kuchařka pro dceru etudy recenze

Na začátku knihy Florentýna promlouvá k těm, které se poprvé bezradně ocitnou v kuchyni a přemýšlí, co vymyslet do prázdného hrnce. Ztotožňuje se s těmito dívkami, protože sama byla jednou z nich, když vylétla z rodinného hnízda nepoznamenaná uměním vařit, které by získala v matčině kuchyni. Rozepisuje se o svojí cestě k plným talířům a spokojeným strávníkům, o jejích objevech v kuchyni, o které se se svými čtenáři v kuchařce dále ochotně dělí, a mnozí z nás postupně zjišťují, že se v jejích slovech nacházejí. Je jiné vařit jen pro sebe, a pak a pro rodinu, jejíž součástí se stane hladový muž a posléze děti.

Můj první recept, který jsem podle Kuchařky pro dceru připravila, byly špagety po uhlířsku, jednoduchá a superrychlá večeře, kterou moji milí spořádali málem i s talířem. Hádáte správně – podařilo se na výbornou 😊 a já jsem se poprvé setkala s tím, že snadná a chutná omáčka ke špagetám se dá připravit z vaječných žloutků, přidaných k právě slitým těstovinám.

Za sebou mám i pár dalších receptů, žádný problém se nekonal, u stolu se mlaskalo, prostě všechno bylo tak, jak kuchařinka po odvedení práce očekává.

Abych však jen nechválila, po pročtení kuchařky mám pár výtek:

Co mi vadí

  • Občas až přílišné tlačení na pilu: snaha ztotožnit se se začínající, bezradnou hospodyňkou, kterou tonoucí v moři nevědomosti zachrání pouze Florentýnina kuchařka. Je to starý marketingový trik založený na psychologii, kdy si svoje potenciální zákazníky nejdříve naporcujete, předestřete před ně všechny katastrofy, které je čekají, a pak, řádně naklepaným, nabídnete svoje řešení jako jediné samospásné. Člověk má pocit, že mu Florentýnu seslalo samo nebe 😊 Ráda jí však tuhle techniku odpustím, protože v Kuchařce pro dceru najdete vše podstatné, co pro ovládnutí kuchyně potřebujete.
  • Předmluvy k etudám psané bílým patkovým písmem na barevném podkladu nejsou dobře čitelné, písmo by chtělo zvětšit a lépe naformátovat, čitelnost by se určitě zvedla oproti (víceméně) jednolitému textu.
  • Ne všechny recepty jsou opatřené fotkami, v určitých místech by to chtělo ubrat na textu a přidat víc obrázků.

Co se mi líbí

  • Poznámky k jednotlivým receptům, které pocházejí z Florentýniny vlastní zkušenosti. V jiných kuchařkách je najdete zřídka, navíc Florentýna je podává stylem, který jí dokážete uvěřit.
  • Krásné provedení kuchařky, jednoduché, ale bezvadně působivé sladění barev, které ji předurčují jako atraktivní dárek.

Závěrem: Florentýnina kuchařka se vyplatí!

Kuchařka pro dceru je perfektním odrazovým můstkem do kuchyně, ve které se v hrnci táhne vývar, pod pokličkou pobublává guláš a z trouby voní sváteční bábovka. Kdokoliv bez důvěry ve své kuchařské schopnosti by měl Kuchařku pro dceru považovat za výchozí bibli kulinářského umění, protože, jak praví Florentýna, neexistuje žena či dívka, která se nenaučí vařit, jen to chce vědět, jak na to. A právě těmto prvním, sebejistým krůčkům v kuchyni Kuchařka pro dceru naučí. Kupte si ji. Prozradím, že za vaše peníze kromě fungujících receptů dostanete nálož praktických, okamžitě použitelných rad pro vaření, které, jakmile si je osvojíte, vás katapultují na opravdovou královnu kuchyně.


Kuchařku pro dceru si můžete prohlédnout a koupit zde:


O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.

  • […] časopisu Apetit. Mně nejlépe vyhovoval recept Florentýny Zatloukalové (autorka bestselleru Kuchařka pro dceru), ze kterého jsem si vzala všechny potřebné základy. Florentýna místo citronové šťávy […]


  • >