Znáte Kuchařku pro dceru? Nejrychlejší cesta, jak se naučit vařit! »

litinová pánev lodge

Litinové nádobí: návrat ke kořenům

litinová pánev

O litinovém nádobí

Litinové nádobí zažívá renesanci, vyznavači přírodního stylu vaření objevují materiál, který si v kuchyni oblíbili naši prarodiče. Dobře vědí proč: litina při perfektně vede teplo, uchovává jídlo dlouho teplé, hodí se na všechny povrchy ohřevu, neobsahuje žádné příměsi chemikálií. Nadto skvěle vypadá, když v litinové pánvi naservírujete doprostřed stolu pokrm právě vyndaný z trouby.

Litinové nádobí je známé svojí životností; ať si koupíte sebelepší teflon nebo keramiku, časem ho budete muset vyměnit kvůli poškozenému povrchu. Litina je všechny přežije a vy ve finále ušetříte spoustu peněz.

Mezi nejoblíbenější patří litinové pánve (včetně těch na gril s typickou mřížkou), hrnce, pekáče, tály. Za designový kousek se dají počítat litinové konvice, které jsou ozdobou každého kuchyňského interiéru.

litinové nádobí

Na elektrickou plotýnku, varnou desku i indukci

Ano, litina bez problémů uvaří na plynovém sporáku, elektrické plotýnce, varné desce. Litinový pekáč nebo tál lze vložit do trouby, pánve jsou ideální na gril, na přímý oheň. Litina je přirozeně magnetická, takže nádobí můžete použít i pro indukční vaření. Pokud nemá litinové nádobí dřevěné úchyty, upečete v něm pokrm v troubě.

litina na plynovém sporáku

Litinové nádobí: výhody a nevýhody

Výhody
  • Perfektně vede teplo
  • Esteticky na vysoké úrovni, pěkný doplněk prostřeného stolu
  • Zdravé vaření a návrat k přírodním materiálům
  • check-circle-oDlouhá životnost
  • check-circle-oPro všechny typy ohřevných ploch
  • check-circle-oÚspora energie: litina mnohem lépe než jakékoliv jiné nádobí akumuluje teplo, ale hlavně jej velmi intenzivně a rovnoměrně vyzařuje, čili sálá
  • check-circle-oMimořádně vhodné také pro pozvolné vaření díky rovnoměrnému vedení tepla
Nevýhody
  • Nádobí z litiny je těžké
  • Údržba pouze ručním mytím, žádná myčka
  • Vyšší cena
  • Dlouhá životnost
  • Nelze v něm uchovávat jídlo po delší dobu (získá „železitou“ pachuť)

Jak čistit litinové nádobí

Čištění litinového nádobí má svá specifika. Zapomeňte na jar a další saponáty. Jakmile jídlo z litiny dojíte, opláchněte nádobí teplou vodou, na čištění použijte kartáček nebo speciální špachtli, vytřete dosucha a nechte řádně uschnout. Občas vytřete povrch olejem, aby nádobí nerezlo – pokud jej však pravidelně používáte a vhodně se o něj staráte, o rez si starosti dělat nemusíte.

čištění litinové pánve

Co je seasoning?

Nádobí ze surové litiny je přirozeně porézní, po určité době používání do sebe nasaje vrstvu oleje, která se na povrchu zapeče a ten je pak nepřilnavý. Taková nepřilnavá vrstva se označuje pojmem seasoning.

Čím starší je litinové nádobí, tím lepší užitné vlastnosti získává – jídlo se snadněji připravuje a lépe chutná. Podmínkou je pravidelné používání a správná údržba.

TIP: recept z litinové pánve:

Co je litina a jak se z ní vyrábí nádobí

Litina je čisté železo a uhlík, nehrozí tedy, že by se z ní cokoliv závadného uvolňovalo. Rozdíl mezi litinou a ocelí z hlediska definic je v rozdílu obsahu uhlíku. V oceli je ho míň, proto se může kovat, kdežto litina se musí odlévat – velmi zhruba řečeno. Litina na rozdíl od oceli lépe vodí teplo, kumuluje jej a udržuje.

Běžné hrnce a pánve se vyrábějí ohýbáním, tvarováním základní suroviny, a to pomocí ručních nebo hydraulických lisů. Litinové nádobí má unikátní výrobní postup: při výrobě se odlévá do formy, odtud také název.

litinový hrnec

Výrobci a značky litinového nádobí

Ocelové, nerezové, titanové, kameninové, litinové; takové a další nádobí obvykle najdete na trhu. Běžné povrchové úpravy jsou smaltování, keramická nebo teflonová nepřilnavá vrstva.

Litinové nádobí se prodává přírodní, tedy bez povrchové úpravy, nebo smaltované. V Česku výrobce litinového nádobí chybí, pod pojmem české litinové nádobí dodává firma Belis nádobí z pevné oceli s typickým modrým smaltováním.

Litinové nádobí není rozhodně levné. Krásnou litinu najdete u švédského výrobce Skeppshult, designové kousky dodává francouzský Staub. Připravte se ale, že budete muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Cenově dostupnější variantou je litinové nádobí amerického výrobce Lodge, které má v nabídce celou základní řadu a velmi dobře vypadá. Přehled najdete tady: Grilování.czlitinová pánev

Diskuze a zkušenosti

Miluju čistou litinu, sice se dlouho zahřívá, ale na pomalé vaření není nic lepšího. Výtečně vede teplo a po odstavení ho dlouho udrží. Mám dva hrnce a velkou pánev už 20 let, bez změny. Jen je těžká a nesmí se nechat odmočit se saponátem, je to porézní materiál.

Nechci teflon, protože se časem a teplem rozkládá (prostě mu úplně nevěřím), nechci nerez, protože se na něj všechno chytá, nechci smalt, protože může odprýsknout. Chci litinu, protože tu mohu po „zapečení“ oleje používat na cokoliv.

Mám zkušenost, že ocelová pánev se rychleji zahřívá a reaguje rychleji na teplotní změny než litina, ale litina zase vydrží déle sálat a udrží jídlo teplé, takže se nebojím servírovat na stůl, kde navíc litinový hrnec s čerstvě připraveným jídlem perfektně vypadá.

O autorovi

Redakce

Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.


>