Krůtí kari s žitnými plackami
Mám ráda odlehčená jídla, zejména k večeři. A když se skládají jenom z několika málo surovin, tím líp.
Krůtí kari je jedním z takových pokrmů, hlavní ingredience tvoří krůtí maso a květák. Je to jednoduchý, dietní recept, který bude chutnat i chlapovi, který má rád steaky.
Jako přílohu jsem si ke kari připravila rychlé žitné placky, které jsou hotové během pár minut a není v nich ani kapka oleje. Můžete si jich upéct víc a podávat i druhý den.
Krůtí kari s žitnými plackami
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Krůtí kari:
- 200 g krůtí prsa
- 400 g květák
- 1 lžíce KARI pasta (nebo běžné kari koření)
- 1 lžička kurkuma
- 1 ks CIBULE
- 1 stroužek ČESNEK
- 2 lžíce OLIVOVÝ OLEJ
- 500 ml vývar (zeleninový nebo krůtí)
- 150 ml KOKOSOVÉ MLÉKO
- SŮL
- PEPŘ
Žitné placky:
- 70 g žitná mouka
- 30-35 g voda
- SŮL
PRACOVNÍ POSTUP
Krůtí kari:
- Květák si rozdělíme na dvé poloviny. Jednu polovinu rozmixujeme ve vývaru dohladka a druhou polovinu rozdělíme na menší růžičky.
- Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na olivovém oleji dosklovita. Přidáme prolisovaný česnek a lehce osmahneme, ale pozor, aby se nepřipálil. Zhořkl by.
- Přidáme krůtí prsa nakrájené na kostky nebo nudličky a osmahneme dozlatova na mírném plamenu.
- Zalijeme vývarem s rozmixovaným květákem a necháme asi 10 minut dusit pod pokličkou.
- Přidáme zbylé růžičky květáku, kari pastu, kurkumu a kokosové mléko a vaříme doměkka už bez pokličky, aby se vypařila voda a směs nám zhoustla.
- Případně dochutíme ještě pepřem a solí a podáváme.
Žitné placky:
- Žitnou mouku smícháme se solí a přidáme vodu. Vodu přidáváme po lžících, každá mouka totiž saje jinak. Potřebujeme si vytvořit vláčné těsto, které nám půjde vyválet na placku. Kuličku těsta necháme chvíli odpočinout zabalenou v potravinářské fólii. Třeba než se dovaří kari.
- Velkou kuličku poté rozdělíme na kuličky menší, které na pomoučeném válu rozválíme na tenko, klidně na 1 mm.
- Žitné placky poté opečeme na suché pánvi z obou stran, dokud se na nich nezačnou tvořit tmavá oka.
- Podáváme ke kari.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Další 3 recepty z krůtího masa
Krůtí kari s květákem: tipy a rady
- Místo krůtího masa můžete použít cizrnu. Nejjednodušší je použít tu z konzervy ve slaném nálevu, ale nálev sceďte. Dostanete tak vegetariánské kari.
- Kokosové mléko je nejlepší také z konzervy, ale můžete použít i domácí nebo jiné.
- Jestli nemáte rádi placky, je výborné k tomuto kari podávat jasmínovou rýži.
- Omáčku můžete ještě dochutit pár kapkami citrónové nebo limetkové šťávy, bude mít větší říz.