květákové kari

Krůtí kari s žitnými plackami

Mám ráda odlehčená jídla, zejména k večeři. A když se skládají jenom z několika málo surovin, tím líp.

Krůtí kari je jedním z takových pokrmů, hlavní ingredience tvoří krůtí maso a květák. Je to jednoduchý, dietní recept, který bude chutnat i chlapovi, který má rád steaky.

Jako přílohu jsem si ke kari připravila rychlé žitné placky, které jsou hotové během pár minut a není v nich ani kapka oleje. Můžete si jich upéct víc a podávat i druhý den.

krůtí kari recept

Krůtí kari s žitnými plackami

Krůtí kari s květákem, podávané s žitnými plackami. Odlehčená, rychlá večeře.
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Vaření: 30 min
Celkový čas: 30 min
Porce: 2
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Krůtí kari:

Žitné placky:

  • 70 g žitná mouka
  • 30-35 g voda
  • SŮL

PRACOVNÍ POSTUP

Krůtí kari:

  • Květák si rozdělíme na dvé poloviny. Jednu polovinu rozmixujeme ve vývaru dohladka a druhou polovinu rozdělíme na menší růžičky.
  • Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na olivovém oleji dosklovita. Přidáme prolisovaný česnek a lehce osmahneme, ale pozor, aby se nepřipálil. Zhořkl by.
  • Přidáme krůtí prsa nakrájené na kostky nebo nudličky a osmahneme dozlatova na mírném plamenu.
  • Zalijeme vývarem s rozmixovaným květákem a necháme asi 10 minut dusit pod pokličkou.
  • Přidáme zbylé růžičky květáku, kari pastu, kurkumu a kokosové mléko a vaříme doměkka už bez pokličky, aby se vypařila voda a směs nám zhoustla.
  • Případně dochutíme ještě pepřem a solí a podáváme.

Žitné placky:

  • Žitnou mouku smícháme se solí a přidáme vodu. Vodu přidáváme po lžících, každá mouka totiž saje jinak. Potřebujeme si vytvořit vláčné těsto, které nám půjde vyválet na placku. Kuličku těsta necháme chvíli odpočinout zabalenou v potravinářské fólii. Třeba než se dovaří kari.
  • Velkou kuličku poté rozdělíme na kuličky menší, které na pomoučeném válu rozválíme na tenko, klidně na 1 mm.
  • Žitné placky poté opečeme na suché pánvi z obou stran, dokud se na nich nezačnou tvořit tmavá oka.
  • Podáváme ke kari.

Ještě pár slov k receptu:

Rychlý recept s vůní indické kuchyně. Zvládnou připravit i začátečníci.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
suroviny na krůtí kari s květákem
krůtí kari s květákem postup
žitné placky

Další 3 recepty z krůtího masa

​Krůtí kari s květákem: tipy a rady

  • Místo krůtího masa můžete použít cizrnu. Nejjednodušší je použít tu z konzervy ve slaném nálevu, ale nálev sceďte. Dostanete tak vegetariánské kari.
  • Kokosové mléko je nejlepší také z konzervy, ale můžete použít i domácí nebo jiné.
  • Jestli nemáte rádi placky, je výborné k tomuto kari podávat jasmínovou rýži.
  • Omáčku můžete ještě dochutit pár kapkami citrónové nebo limetkové šťávy, bude mít větší říz.
krůtí kari s květákem a žitnými plackami

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Krůtí kari s žitnými plackami, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kruti-kari-s-zitnymi-plackami/