Křupavé vafle
Vafle jsou ideální a vděčná snídaně, rychle hotová. Před pár měsíci jsem si koupila parádní sendvičovač s výměnnými plotýnkami, takže péct vafle je opravdová pohoda.
Receptů na vafle je spousta: zdravé, ze špaldové mouky, belgické atakdál, většina vaflí podle těchto receptů je však ve finále gumová (což nutně neznamená špatná). V podstatě i kdybyste do vaflovače nalili palačinkové těsto, výsledek bude stále víc než ucházející.
Já jsem tentokrát pekla vafle krásně křupavé, a můžu říct, že tenhle recept skutečně funguje. Fígl je v bublinkové vodě, hustším těstě a upečením vaflí tak akorát dozlatova. No a pro lepší pocit jsem použila špaldovou mouku, která je zdravější než klasická bílá mouka a recept tak hezky odlehčí.
Křupavé vafle
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 125 g MÁSLO
- 100 g cukr krupice
- 1 ks vanilkový cukr
- 2 ks vejce
- 250 g ŠPALDOVÁ MOUKA
- špetka SŮL
- ½ ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný kypřicí prášek)
- 100 ml smetana na vaření (12 %)
- 100 ml perlivá voda (minerálky)
PRACOVNÍ POSTUP
- Máslo rozpustíme, vlijeme do mísy (nesmí být horké!), přidáme cukr, špetku soli a vejce. Elektrickým šlehačem vyšleháme, až směs lehce nabyde a zesvětlá.
- Přidáme smetanu a perlivou vodu, lehce prošleháme.
- Přisypeme mouku s práškem do pečiva a elektrickým šlehačem nastaveným na nejnižší rychlost promícháme tak, aby se všechny ingredience spojily dohromady. Těsto bude hustější, s póry, které způsobí bublinky a pečicí prášek.
- Rozehřejeme vaflovač, doprostřed každé plotýnky na vafle rozprostřeme těsto.
- Přiklopíme a dostatečně pečeme, až budou vafle zlatavé.
- Vyndáme upečené vafle na talíř, necháme chvilku vychladnout, potřeme podle chuti marmeládou, zakysanou smetanou, nebo jen posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Křupavé vafle: tipy a rady
- Máslo do těsta pouze rozehřejte v rendlíku na plotýnce, nesmí být horké, srazila by se vejce, se kterými se máslo vymíchává.
- Místo vanilkového cukru přidejte vanilkovou pastu nebo vanilkovou esenci, které obsahují pravou vanilku. Nejlevnější možností jsou vanilinové cukry – jsou to ty, co se nejvíce v obchodech prodávají. Buďte nároční a miřte výš, pravou vanilku nic nenahradí.
- Místo špaldové mouky lze použít bílou polohrubou. Případně, nejste-li si jistí, zda vám špaldová mouka bude chutnat, namíchejte ji s bílou půl na půl. Špaldová mouka se mele ze staré, nešlechtěné odrůdy pšenice, a je tak šetrnější ke střevům, které se jinak hůře vypořádají s lepkem obsaženým v bílé mouce.
- Prášek do pečiva používám s vinným kamenem, nikoliv běžný kypřicí prášek, který jako kypřidlo obsahuje fosfáty (čili chemické soli). Viz také článek rozdíl mezi práškem do pečiva a jedlou sodou.
- Smetanu na vaření lze nahradit mlékem, ale já mám smetanu raději pro plnější chuť, kterou těstu propůjčí.
- Použijte perlivou vodu, tuhle přísadu neošiďte! Bublinky v sodovce těsto na vafle nakypří a výsledkem budou báječné křupavé vafle.
- Pečte vafle, až budou skutečně propečené. Pokud je necháte jen chytit slabý odstín zlaté barvy, nebudou tolik křupavé. Upečené vafle jsou v okamžiku, kdy je z vaflovače vyndáváte, měkké. Křupavé budou až po chvilce, kdy se tekutina vznikající při pečení odpaří.
- Tyhle křupavé vafle jsme měli posypané moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Rodina je má ráda s řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou, s marmeládou, ovocem. Někdy na vafle nasekám hořkou čokoládu.