křupavé vafle

Křupavé vafle

Vafle jsou ideální a vděčná snídaně, rychle hotová. Před pár měsíci jsem si koupila parádní sendvičovač s výměnnými plotýnkami, takže péct vafle je opravdová pohoda.

Receptů na vafle je spousta: zdravé, ze špaldové mouky, belgické atakdál, většina vaflí podle těchto receptů je však ve finále gumová (což nutně neznamená špatná). V podstatě i kdybyste do vaflovače nalili palačinkové těsto, výsledek bude stále víc než ucházející.

Já jsem tentokrát pekla vafle krásně křupavé, a můžu říct, že tenhle recept skutečně funguje. Fígl je v bublinkové vodě, hustším těstě a upečením vaflí tak akorát dozlatova. No a pro lepší pocit jsem použila špaldovou mouku, která je zdravější než klasická bílá mouka a recept tak hezky odlehčí.

křupavé vafle recept

Křupavé vafle

Opravdu křupavé vafle – vyzkoušený recept ze špaldové mouky!
4.64 from 11 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 20 min
Porce: 4
Autor: Petra Kupská

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Máslo rozpustíme, vlijeme do mísy (nesmí být horké!), přidáme cukr, špetku soli a vejce. Elektrickým šlehačem vyšleháme, až směs lehce nabyde a zesvětlá.
  • Přidáme smetanu a perlivou vodu, lehce prošleháme.
  • Přisypeme mouku s práškem do pečiva a elektrickým šlehačem nastaveným na nejnižší rychlost promícháme tak, aby se všechny ingredience spojily dohromady. Těsto bude hustější, s póry, které způsobí bublinky a pečicí prášek.
  • Rozehřejeme vaflovač, doprostřed každé plotýnky na vafle rozprostřeme těsto.
  • Přiklopíme a dostatečně pečeme, až budou vafle zlatavé.
  • Vyndáme upečené vafle na talíř, necháme chvilku vychladnout, potřeme podle chuti marmeládou, zakysanou smetanou, nebo jen posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Z množství těsta podle receptu připravíte asi 10 vaflí.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
křupavé vafle recept

Křupavé vafle: tipy a rady

  • Máslo do těsta pouze rozehřejte v rendlíku na plotýnce, nesmí být horké, srazila by se vejce, se kterými se máslo vymíchává.
  • Místo vanilkového cukru přidejte vanilkovou pastu nebo vanilkovou esenci, které obsahují pravou vanilku. Nejlevnější možností jsou vanilinové cukry – jsou to ty, co se nejvíce v obchodech prodávají. Buďte nároční a miřte výš, pravou vanilku nic nenahradí.
  • Místo špaldové mouky lze použít bílou polohrubou. Případně, nejste-li si jistí, zda vám špaldová mouka bude chutnat, namíchejte ji s bílou půl na půl. Špaldová mouka se mele ze staré, nešlechtěné odrůdy pšenice, a je tak šetrnější ke střevům, které se jinak hůře vypořádají s lepkem obsaženým v bílé mouce.
  • Prášek do pečiva používám s vinným kamenem, nikoliv běžný kypřicí prášek, který jako kypřidlo obsahuje fosfáty (čili chemické soli). Viz také článek rozdíl mezi práškem do pečiva a jedlou sodou.
  • Smetanu na vaření lze nahradit mlékem, ale já mám smetanu raději pro plnější chuť, kterou těstu propůjčí.
  • Použijte perlivou vodu, tuhle přísadu neošiďte! Bublinky v sodovce těsto na vafle nakypří a výsledkem budou báječné křupavé vafle.
  • Pečte vafle, až budou skutečně propečené. Pokud je necháte jen chytit slabý odstín zlaté barvy, nebudou tolik křupavé. Upečené vafle jsou v okamžiku, kdy je z vaflovače vyndáváte, měkké. Křupavé budou až po chvilce, kdy se tekutina vznikající při pečení odpaří.
  • Tyhle křupavé vafle jsme měli posypané moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Rodina je má ráda s řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou, s marmeládou, ovocem. Někdy na vafle nasekám hořkou čokoládu.
křupavé vafle ze špaldové mouky
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Křupavé vafle, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/krupave-vafle-ze-spaldove-mouky/