Když přijdou podzimní plískanice, nejlépe zahřejí domácí husté krémové polévky. Nejen že zasytí, skvěle také chutnají.
Já jsem vsadila na klasickou hrachovou polévku, která je jednoduchá a poměrně rychlá. Jedná se o variantu bez uzeného, ale masožrouti si do polévky podle tohoto receptu klidně slaninku můžou přidat.
Krémová polévka z vařeného hrachu, bez uzeného
Hustá, krémová polévka z vařeného hrachu, s křupavými krutony z bílého pečiva.
Vytisknout
Připnout
Porce: 4
INGREDIENCE
- 200 g zeleného loupaného hrachu (den předem namočeného)
- 2 l zeleninového vývaru nebo vody
- 2 Stroužky česneku
- 1 CIBULE
- 200 ml smetany
- SŮL
- PEPŘ
- majoránka
- 1 polévková lžíce sádla
- bílé pečivo na krutóny (nejlépe den staré)
PRACOVNÍ POSTUP
- Den předem namočený hrách propláchneme studenou vodou a necháme v cedníku okapat.
- Ve větším hrnci rozpustíme lžíci sádla a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme okapaný hrách a česnek utřený ze solí, zasypeme majoránkou, ještě krátce orestujeme a zalijeme vodou nebo vývarem.
- Vaříme asi 35 minut doměkka a poté polévku přepasírujeme. Polévku většinou není potřeba ještě zahušťovat jíškou, po přepasírování je dostatečně hustá, krémová.
- Nakonec přilijeme smetanu, dochutíme solí a pepřem.
- Hrachovou polévku podáváme s dozlatova praženými krutóny z bílého pečiva.
Ještě pár slov k receptu:
Hrachová polévka je rychle hotová, podmínkou je, že nezapomenete den předem namočit hrách!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Krémová hrachová polévka: tipy a rady
- Sváteční hrachovou polévku připravovali ke štědrovečerní večeři již naši předci. Zkuste si ji na Štědrý večer po vzoru starých časů uvařit i vy.
- Majoránka je klasickým kořením do hrachové polévky. Pokud chcete změnu, zkuste ji nahradit tymiánem nebo oregánem.
- Kluci v akci do hrachové polévky přidávají celer, který hrachovce dodá zajímavou chuť.
- Místo zeleného hrášku se hrachovka připravuje z hrachu žlutého, polévka má pak podobnou barvu jako hrachová kaše.
- Kdo rád masové verze polévek, přidá si do hrachovky uzené, na kostičky vypraženou slaninu, nebo do ní jednoduše naseká párek.
- Krutonky do hrachové polévky patří. Nejlépe se připravují z bílého pečiva, které je den, případně dva staré. Pečivo nakrájejte na kostičky a osmažte je na másle na mírném plamenu. Upřednostňujete-li variantu bez tuku, rozložte krutony na pekáček a dejte je upéct do trouby.
- Krutonky vsypte do hrachové polévky těsně před servírováním, jinak se rozmočí a ztratí svoji křupavost.
TIP: Zkuste jednu z našich dalších polévek, třeba tento skvělý MRKVOVÝ KRÉM.