Krémová polévka z vařeného hrachu, bez uzeného

hrachová polévka z vařeného hrachu

Když přijdou podzimní plískanice, nejlépe zahřejí domácí husté krémové polévky. Nejen že zasytí, skvěle také chutnají.

Já jsem vsadila na klasickou hrachovou polévku, která je jednoduchá a poměrně rychlá. Jedná se o variantu bez uzeného, ale masožrouti si do polévky podle tohoto receptu klidně slaninku můžou přidat.

hrachová polévka z vařeného hrachu

Krémová polévka z vařeného hrachu, bez uzeného

Hustá, krémová polévka z vařeného hrachu, s křupavými krutony z bílého pečiva.
0 z 0 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 40 min
Porce: 4
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 200 g zeleného loupaného hrachu (den předem namočeného)
  • 2 l zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 200 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 1 polévková lžíce sádla
  • bílé pečivo na krutóny (nejlépe den staré)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Den předem namočený hrách propláchneme studenou vodou a necháme v cedníku okapat.
  • Ve větším hrnci rozpustíme lžíci sádla a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Přidáme okapaný hrách a česnek utřený ze solí, zasypeme majoránkou, ještě krátce orestujeme a zalijeme vodou nebo vývarem.
  • Vaříme asi 35 minut doměkka a poté polévku přepasírujeme. Polévku většinou není potřeba ještě zahušťovat jíškou, po přepasírování je dostatečně hustá, krémová.
  • Nakonec přilijeme smetanu, dochutíme solí a pepřem.
  • Hrachovou polévku podáváme s dozlatova praženými krutóny z bílého pečiva.

Ještě pár slov k receptu:

Hrachová polévka je rychle hotová, podmínkou je, že nezapomenete den předem namočit hrách!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
hrachová polévka z vařeného hrachu
Hrachovou polévku podáváme s krutony z bílého pečiva, osmaženými do křupava

Krémová hrachová polévka: tipy a rady

  • Sváteční hrachovou polévku připravovali ke štědrovečerní večeři již naši předci. Zkuste si ji na Štědrý večer po vzoru starých časů uvařit i vy.
  • Majoránka je klasickým kořením do hrachové polévky. Pokud chcete změnu, zkuste ji nahradit tymiánem nebo oregánem.
  • Kluci v akci do hrachové polévky přidávají celer, který hrachovce dodá zajímavou chuť.
  • Místo zeleného hrášku se hrachovka připravuje z hrachu žlutého, polévka má pak podobnou barvu jako hrachová kaše.
  • Kdo rád masové verze polévek, přidá si do hrachovky uzené, na kostičky vypraženou slaninu, nebo do ní jednoduše naseká párek.
  • Krutonky do hrachové polévky patří. Nejlépe se připravují z bílého pečiva, které je den, případně dva staré. Pečivo nakrájejte na kostičky a osmažte je na másle na mírném plamenu. Upřednostňujete-li variantu bez tuku, rozložte krutony na pekáček a dejte je upéct do trouby.
  • Krutonky vsypte do hrachové polévky těsně před servírováním, jinak se rozmočí a ztratí svoji křupavost.

TIP: Zkuste jednu z našich dalších polévek, třeba tento skvělý MRKVOVÝ KRÉM.

O autorovi

    Ivana Sirůčková

    Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

    Kliknout zde pro přidání komentáře

    Přidat komentář:


    Sdílej s přáteli
    Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Krémová polévka z vařeného hrachu, bez uzeného, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kremova-polevka-z-vareneho-hrachu-bez-uzeneho/