Italská frittata, co to je? Trochu jiná česká omeleta!

Téměř v každé zemi bychom našli jídlo podobné naší české omeletě.

Ve Francii mají quiche, ve Španělsku tortillu, a my v našem článku zavítáme na jih Evropy, abychom si představili italskou frittatu. Za složitým názvem se ukrývá jednoduchý, ale výborný pokrm, složený z několika málo dostupných ingrediencí.

Fritáta se peče v troubě, skvěle to půjde ve smaltované litinové pánvi!

červená litinová pánev

Červená litinová pánev LAVA, zdroj: MlsnýHrnec.cz

  • Smaltovaná LITINOVÁ PÁNEV
  • Pro všechny druhy ohřevů, pánev na indukci i do trouby
  • Zdravé vaření v tradičních materiálech
  • V různých barevných odstínech

Kde se peče fritáta

Pojmenování „frittata“ vzniklo ze slovesa „friggere“ (smažit), a ačkoli se jedná o typicky italskou pochoutku, v místních restauracích bychom ji v jídelníčku našli spíše výjimečně.

Stejně jako omeleta se frittata připravuje nejčastěji v domácích kuchyních. Podává se jako lehký hlavní chod nebo slaný moučník, skvěle obohatí letní piknik.

Díky jednoduché přípravě je perfektním řešením pro rychlou večeři nebo pro pohoštění nečekané návštěvy.

Recepty na italskou frittatu

Fritáta: čerstvá vejce a co dům dal

Základem pokrmu jsou vejce ochucená solí a pepřem, další ingredience se odvíjejí od vašich chutí.

Fritáta je vaječná omeleta bez mouky, je tedy bezlepková v vhodná pro celiaky (samozřejmě v případě, že si pohlídáte obsah lepku v dalších přidaných surovinách).

V Itálii je zvykem fritátu kombinovat s lehce pikantním parmazánem, mozzarellou, kvalitní šunkou či klobásou. Svěží chuť a pěkný vzhled dodají bylinky.

Ještě častěji je základní recept rozšířený o zeleninu. Paprika, červená řepa, cibule, špenát nebo houby posunou nudnou vaječnou klasiku o úroveň výše. V této podobě možná zařadíte zeleninu také do jídelníčku vašich ratolestí, což mnohdy bývá nadlidský úkol.

Velký hlad zažene fritáta připravená spolu s těstovinami, které jsou samy o sobě poměrně syté. Na své si přijdou i milovníci mořských plodů, protože ve spojení s krevetami či uzeným lososem je fritáta výtečná.

Do pokrmu můžete propašovat všechny libovolné potraviny a zbytky, zapomenuté v lednici. Kromě toho, že lze italskou fritátu kombinovat téměř s čímkoliv, chutnat bude jak teplá, tak studená.

  Fritata chutná výborně i studená

Rozdíl mezi omeletou a fritátou

A teď k tomu rozdílu mezi českou omeletou a italskou fritátou, tady je: Zatímco naše omeleta správně vzniká přidáním přísad na již rozlitá vejce na pánvi a obvykle se připravuje pro jednu osobu, u fritáty se všechny ingredience předem dohromady smíchají.

Výsledkem je pevná, kulatá a silnější „placka“, servírovaná klidně pro více osob. Alternativní způsob přípravy je pečení v troubě na vhodné pánvi, kdy se fritáta neobrací.

TIP: fritata v troubě se skvěle připravuje na litinové pánvi

Čím častěji budete fritátu připravovat, tím větší grif získáte. Pokrm můžete neustále měnit a zdokonalovat, a pokaždé tak vykouzlit originální dobrotu.

Tak co, také jste se přistihli, že to, co jste dosud připravovali s vědomím, že se jedná o omeletu, byla vlastně italská fritáta? Ať tak či tak, hlavní je, aby vám chutnalo!

TIP: Zkuste také náš recept na španělskou tortillu

O autorovi

Redakce

Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Italská frittata, co to je? Trochu jiná česká omeleta!, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/italska-frittata-trochu-jina-ceska-omeleta/