Kefírová buchta hrníčková
Kdo by neznal českou kefírku! Buchta na plech, kterou jsem poprvé pekla v sedmé třídě při hodině vaření. Politá poctivou vrstvou čokoládové polevy, chutná, i když ji rodině upeču teď jako velká holka.
Kouzlo kefírové buchty spočívá v hrníčkovém receptu – žádné složité odvažování, hrníček o objemu 200 ml vám sem tam nějaký ten prohřešek v gramáži odpustí.
Kefírová buchta hrníčková
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Těsto na kefírovou buchtu:
- 3 hrnek polohrubá mouka
- 3 lžíce KAKAO TMAVÉ (nebo běžné holandské)
- 2 hrnek kefír
- 2 hrnek cukr moučka
- 1/2 hrnek Olej vhodný na pečení a smažení
- 1 lžíce jedlá soda
- vanilka
Čokoládová poleva:
- 200 g ČOKOLÁDA HOŘKÁ
- 70 g MÁSLO
- strouhaný kokos (na posypání)
PRACOVNÍ POSTUP
- Zapneme troubu na 170 °C.
- Pekáček s vyšším okrajem o rozměru cca 25×35 cm vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
- Všechny suroviny nasypeme do větší mísy, prošleháme elektrickým šlehačem, až se vše pospojuje.
- Těsto na kefírku nalijeme do připraveného pekáčku a dáme péct asi na 30 minut.
- Kefírovou buchtu necháme vychladnout.
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem, promícháme.
- Nalijeme na povrch buchty, čokoládovou polevu necháme zatuhnout.
- Poté posypeme strouhaným kokosem a podáváme.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Kefírová buchta: tipy a rady
Kefírová buchta se připravuje bez vajíčka, opravdu. Zkuste se podívat po internetu po dalších osvědčených receptech, zpravidla v nich žádné vajíčko nenajdete.
Do kefírky se přidává jedlá soda, nikoliv prášek do pečiva. Je to proto, že jedlá soda reaguje s kyselinotvornými potravinami, které v tomto receptu tvoří podmáslí a tmavé kakao.
Těsto kypřené jedlou sodou patří hned po zadělání do rozehřáté trouby. Jedlá soda totiž začne kypřit těsto ihned, jakmile se potká s mokrými ingrediencemi. Pokud byste nechali těsto stát a otáleli s pečením, nemusela by buchta vůbec vzejít.
Recept jsem si půjčila z pořadu Kluci v akci, s tím rozdílem, že jsem vynechala hrnek ořechů.
TIP: Aby byla kefírová buchta ještě vláčnější, můžete jí pomazat povrch marmeládou předtím, než ji polijete čokoládovou polevou.