Tlačené koláče s mákem » MlsnáVařečka.cz
tlačené koláče s mákem

Tlačené koláče s mákem

Kynuté těsto na tisíc způsobů: to je v poslední době trend, kterým se baví moje patnáctileté dítě (kluk, mimochodem). Naposledy si našel recept z kuchařky Poklady KLASICKÉ české kuchyně od Romana Vaňka na tlačené koláče a ztvárnil je po svém způsobu.

Dobrá, možná mu ještě chybí grif, ale zase když si vzpomenu na jinou kuchařku pro holky s názvem Bez buchet se nevdáš, tak si myslím, že má synek dobře našlápnuto (na ocet nezůstane 🙂

Tlačené koláče se tak jmenují proto, že se z kynutého těsta vytvarují kuličky, do kterých se pak vytlačí sklínkou ploché dno. Pamatuju si, jak jsem tuhle operaci poprvé absolvovala před lety na brigádě v jedněch libereckých pekárnách. Tenkrát nám stroj ládoval úhledné kouličky těsta, my jsme měli speciální kopyto obalené plátýnkem, a na pásu jsme vytlačovali dna koláčům asi hodinu, než jsme zpracovali celou dávku těsta.

My dnes takové množství tlačených koláčů dělat nebudeme, z uvedené dávky vyšly dva plechy koláčků o průměru asi 5 cm.

Vytisknout
tlačené koláče recept

Tlačené koláče s mákem


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Příprava: 20 min
  • Hotovo za: 60 min
  • Celkový čas: 1 hodina 20 minut
  • Porce: 40 koláčků

Popis

Tlačené koláče z kynutého těsta, plněné makovou nádivkou.


Ingredience

Kynuté těsto na tlačené koláče:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 175 ml vlažného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 95 g krupicového cukru
  • 5 g vanilkového cukru
  • 90 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • špetka soli

Maková nádivka:

  • 250 ml mléka
  • 200 g mletého máku
  • vanilka
  • 80 g cukr písek
  • 100 g švestková povidla
  • případně tuzemský rum a špetka mletého hřebíčku

Na drobenku:

  • 80 g polohrubé mouky
  • 25 g másla
  • 30 g cukru písek

Pracovní postup

  1. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku cukru, promícháme. Nadrobíme droždí a necháme vzejít v teple.
  2. Rozehřejeme máslo (nesmí být horké!).
  3. Do mísy nasypeme oba typy mouky, přidáme cukr včetně vanilkového, špetku soli. Promícháme.
  4. Uprostřed uděláme důlek, kam vlijeme vzešlý kvásek a rozklepneme vejce.
  5. Zpracujeme těsto, pořádně jej vařečkou vyboucháme, až je lesklé a hladké. Případně použijeme kuchyňského robota s odpovídající metlou.
  6. Necháme asi hodinu kynout v teple.
  7. Mezitím si připravíme makovou nádivku, která před plněním koláčů musí zchladnout. Na plotýnce ohřejeme mléko, přidáme mletý mák a chvíli povaříme, až mák změkne – trvá to asi 10 minut. Přidáme cukr, vanilku, švestková povidla. Promícháme a necháme vychladit. Podle chuti přidáme do vychlazené nádivky trochu tuzemského rumu na chuť a vůni.
  8. Drobenku připravíme smícháním a promnutím másla, mouky a cukru.
  9. Připravíme si plech na pečení, vyložíme jej pečicím papírem.
  10. Z těsta odebíráme pravidelné kousky, v dlaních tvarujeme kuličky a ty pokládáme na vyložený plech. Necháme dalších 20-30 min. kynout.
  11. Vezmeme si skleničku s odpovídající velikostí dna, obalíme plátýnkem a kuličky těsta stlačujeme, aby vznikly koláčky s plochým dnem. Nebojte se zatlačit, těsto musí být tenké.
  12. Tlačené koláče naplním makovou nádivkou a posypeme drobenkou.
  13. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 15-20 minut, dokud koláčům nezezlátnou okraje.

Poznámky k receptu

Z množství připravíte asi 2 plechy (40 koláčků) o pr. 5 cm.

Příprava 20 min + kynutí 1 hod + pečení 20 min.

Ohodnotit recept:

(1 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

tlačené koláčetlačené koláče s mákem

Tlačené koláče: tipy a rady

  • Nádivku jsme dělali pouze makovou, tlačené koláče lze samozřejmě plnit také nádivkou tvarohovou, ořechovou nebo švestkovými povidly. Každý podle chuti svého mlsného jazyka.
  • V původním receptu se počítá s vejcem na potření koláčů. Syn tenhle krok přeskočil, ale pokud chcete mít krásné lesklé okraje, pak rozšlehejte jedno vejce a mašlovačkou jím potřete okraje vytlačených koláčů ještě předtím, než je naplníte.
  • Recept byl zveřejněný na webu Apetitonline.cz
  • Dno skleničky, kterou vytlačujeme dno, obalte čistým plátnem nebo utěrkou. Já jsem si vzala k ruce látkovou dětskou plenu. Pokud se sklenička lepí na těsto, omoučněte trochu plátno v mouce, které si trochu odsypete stranou, abyste ji měli v případě potřeby k ruce.

TIP: Zkuste náš další recept na kecaný koláč na plech!

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: