Čtěte: nejlepší čokoládová poleva na cukroví »

tvarohová bábovka s citronovou polevou

Jogurtová bábovka s borůvkami

Můj manžel miluje bábovky. Mně nijak zvlášť nefascinují, teda aspoň ne ty obyčejné, a proto se mu do nich snažím propašovat tajné ingredience, které bábovku vylepší. Občas na ně nepřijde, jindy jsou víc vidět, jako například borůvky, které jsem do tvarohové bábovky přidala naposled.

Tentokrát však neměl řeči, ba naopak, bábovku mi pochválil. A prý mám příště udělat znovu. Ještěže jsem si pár hrnků borůvek schovala v mrazáku 🙂

Vytisknout
jogurtová bábovka recept

Jogurtová bábovka s borůvkami


  • Autor: Petra Bílá
  • Hotovo za: 1 hod 30 min
  • Celkový čas: 1 hod 30 min
  • Porce: 10

Popis

Sváteční bábovka s borůvkami a citronovou polevou, ideální ke kávičce. Vyzkoušejte recept!


Ingredience

  • 350 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 250 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 150 g cukru krupice
  • 4 velká vejce (L)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 240 g bílého jogurtu (tučného, nejlépe řeckého typu)
  • 2 hrnky borůvek
  • 2 lžíce citrónové kůry
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Poleva

 

Poleva:

  • 100 g moučkového cukru
  • 1 citrón – šťáva

Pracovní postup

  1. Troubu předehřejeme na 175°C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  2. V míse smícháme suché ingredience, tedy mouku, kypřicí prášek a špetku soli.
  3. Ve druhé míse utřeme změknuté máslo s oběma cukry dohromady do světlé pěny.
  4. Mixérem postupně přišleháme vejce. Vždy jedno a až potom další, a nakonec vanilkový extrakt pro chuť a vůni.
  5. Snížíme otáčky a přisypeme asi třetinu moučné směsi, poté třetinu jogurtu. Opět druhou třetinu mouky, jogurt, až do spotřebování ingrediencí.
  6. Borůvky promícháme s citrónovou kůrou a přidáme ještě jednu lžíci hrubé mouky, aby se obalily – nebudou pak klesat ke dnu. Zlehka vmícháme do bábovkového těsta.
  7. Těsto vylejeme do připravené bábovkové formy a pečeme asi 1 hodinu. Jestli je bábovka upečená zjistíme pomocí testu špejlí. Dřevěnou špejlí zapíchneme doprostřed těsta, a když je po vytažení čistá, tzn. bez drobků, je upečená. Ulpí-li tekuté těsto na špejli, pečeme dál.
  8. Bábovku necháme asi 20 minut vychladnout, poté ji opatrně vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
  9. Připravíme si polevu: Citronovou šťávu smícháme s moučkovým cukrem. Kdyby se nám zdála moc řídká, přidáme cukr. Přelejeme bábovku a necháme ztuhnout.

Poznámky k receptu

Toto množství se vejde do klasické bábovkové formy.

I s upečením máte bábovku hotovou za hodinu a půl.

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading...

suroviny na bábovku

Jogurtová bábovka s borůvkami: tipy a rady

  • Borůvky můžou být i mražené. Je ale pravděpodobné, že se pečení asi o 10 minut protáhne.
  • Borůvky před vmícháním do těsta je dobré obalit v hrubé mouce a to proto, aby neklesly ke dnu. Mouka je bude nadnášet, a tak zůstanou ve všech vrstvách bábovky.
  • Citrónová poleva není úplně nutná, ale dodá bábovce svěží navinulou příchuť.

tvarohová bábovka s citronovou polevou

TIP: Místo jogurtové bábovky také můžete vyzkoušet naši tvarohovou žemlovku s pečenými jablky.

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.


>