Bílkové suchary s mandlemi » MlsnáVařečka.cz

Designové kuchyňské zástěry »

Bílkové suchary s mandlemi

bílkové suchary

Zbyly vám bílky a přemýšlíte, co s nimi? Žádný strach, kulinářský svět má v rukávě spoustu receptů, které nabídnou odpověď. I já mám pro vás dnes tip na jednu dobrotu, na které bílky báječně upotřebíte: vánoční suchary!

Suchary z bílků jsou jednoduché, křupavé, uvnitř jsou mandle, které však klidně můžete vyměnit za lískové ořechy.

Vytisknout
bílkové suchary recept

Bílkové suchary s mandlemi


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Příprava: 15 min
  • Hotovo za: 35 min
  • Celkový čas: 50 minut
  • Porce: 15

Popis

Zbyly vám bílky a přemýšlíte, co s nimi? Zkuste bílkové suchary! Nakrájíte je extra tenké a jsou perfektně křupavé.


Ingredience

  • 4 bílky
  • 140 g moučkového cukru
  • 50 g krupicový cukr
  • špetka domácího vanilkového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
  • 140 g hladké mouky
  • 100 g neloupaných mandlí
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Pracovní postup

  1. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Z bílků ušleháme tuhý sníh, při šlehání do něj postupně přisypáváme moučkový i vanilkový cukr. Pak opatrně vmícháme citronovou kůru, mouku a mandle.
  2. Hranatou formu na srnčí hřbet vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, vlijeme těsto a pečeme ho v rozehřáté troubě asi 30–35 minut. Povrch by měl ztuhnout a krásně zezlátnout.
  3. Upečený chlebíček z formy nevyndáváme, necháme ho v ní odpočinout do příštího dne. Až poté ho nakrájíme ostrým tenkým nožem na co nejtenčí plátky.
  4. Plátky rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a dáme je do trouby předehřáté na 100 °C usušit; trvá to asi 5–10 minut. Od trouby se raději nevzdalujte, abyste suchary nespálily. Ve finále by měly mít světle zlatou barvu, a když se do nich později zakousnete, měly by být krásně křupavé.

Ohodnotit recept:

(4 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

suchary ve formě srnčí hřbetkrájení sucharů

Co z bílků? Rady a tipy

  • Nejenom vánoční suchary, bílky se bezvadně hodí na sněhové pusinky, řezy, nebo vyzkoušejte naši výbornou bílkovou roládu.
  • Víte, že bílky můžete také zamrazit? A klidně postupně. Připravte si malou uzavíratelnou plastovou vaničku, do které bílek vyklepnete a dáte do mrazáku. Bílky lze postupně přidávat. Jen pozor: rozmrazíte je vždy najednou, proto se vyplatí mrazit vaničky například po pěti bílcích.
  • Pokud z bílků šleháte sníh, vždy půjde snáz ušlehat, pokud jsou bílky odstáté (mají pokojovou teplotu). Z takových bílků našleháte krásně tuhý sníh, který tvoří špičky a nevyklopí se ani, když mísu převrátíte vzhůru nohama.

Čtěte také: Jak vyšlehat sníh z bílků

To pravé pro masožravce! Naučte se připravovat steaky jako profík ve škole vaření Chefparade!
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.


>