Jednoduché zapečené těstoviny s uzeným
Naši dělali zapékané těstoviny často. Zkoušela jsem pak těstoviny zapékat, když jsem se stala paní ve vlastní domácnosti, ale dlouho se mi dařily těstoviny pouze suché, i když jsem do nich dávala „mastnou“ uzeninu.
Posléze jsem začala přidávat víc vajec, které jsem rozšlehala v tučné smetaně. A jak se panečku výsledek změnil k lepšímu!
Těstoviny také dávám zapéct v pekáčku nebo zapékací míse s poklicí. Těstoviny se tak tolik nevysuší a zůstanou šťavnatější.
Zapékané těstoviny s uzeným
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Těstoviny uvaříme dle instrukcí výrobce v dostatečném množství osolené vody, slijeme.
- Rozehřejeme troubu na 170 °C.
- Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek utřeme.
- Na pánvi rozpálíme sádlo, přisypeme cibuli, stáhneme teplotu na střední plamen a restujeme 5 minut. Poté přidáme nakrájenou slaninu a opékáme dalších 5 minut.
- Těstoviny opepříme, smícháme se slaninou na cibulce, přidáme utřený česnek.
- Pekáček vymažeme poctivě máslem.
- Do pekáčku rozvrstvíme těstoviny.
- Vejce rozkvedláme se smetanou a přelijeme přes těstoviny.
- Pekáček přikryjeme poklicí (případně alobalem) a dáme péct 30 minut do trouby.
- Poté poklici sundáme a ještě 10 minut zapékáme.
- Zapečené těstoviny podáváme posypané sýrem, s kyselou okurkou.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Tipy pro zapékané těstoviny
- K přípravě pokrmu můžete použít těstoviny, které vám zbyly z předchozího vaření.
- Zapékané těstoviny jsou výborné proto, že vás přísně neomezují surovinami, které je do nich potřeba přidat. Prohledejte lednici, zužitkujte zbytky – uzeniny, zeleniny, sýra. Nejlepší zapékané těstoviny jsou často ve stylu „co dům dal“, tedy podle neopakovatelného receptu.
Co do zapékaných těstovin?
Specifickou chuť získáte, pokud těstoviny zapečete s tuňákem nebo lososem, dobré těstoviny jsou se špenátem nebo brokolicí (klidně zkuste i vegetariánskou verzi).
Milovníci masa sáhnou po kuřecím mase nebo po mletém. Oba typy mas jsou rychlé k přípravě, není třeba žádná dlouhá speciální úprava předem (např. dušení), stačí orestovat, promíchat s vařenými těstovinami a dát péct.