Recept na francouzské bagety » MlsnáVařečka.cz
domácí francouzské bagety

Recept na francouzské bagety

O receptu:

Úroveň: pro začátečníky

Doba přípravy: 50 min příprava těsta + kynutí, 20 min pečení

Počet porcí: 6 baget o délce klasického plechu

Co je potřeba

  • 1,5 kg hladké mouky + hrst na poprášení
  • 300 - 500 ml vlažné vody
  • 1 lžička instantního droždí
  • 1,5 - 2 lžičky soli
  • olivový olej na potření (nemusí být)

Kdo by neměl rád křehké a křupavé bagety! Třeba ty doma upečené s láskou? Dnes vám ukážu recept na výborné francouzské bagety, se kterými sklidíte zaručený úspěch. Jsou tak snadné, že je zvládne každý a pochutná si na nich celá rodina. 

Ale aby to nebylo tak jednoduché, je třeba si přípravu správně načasovat. Bagety totiž kynou až dva dny v lednici a pak ještě 4-6 hodin v teple, takže pokud plánujete sobotní snídani do postele, budete muset na těsto zadělat už v půlce týdne. Určitě se však vyplatí počkat. Až vůně čerstvě pečených baget provoní byt, sotva budete stíhat odbavit zástupy hladových zájemců, kteří vás rázem prohlásí za královnu kuchyně.

Pracovní postup

  • 1
    Do kuchyňského robotu nasypeme všechny sypké suroviny a přidáme přibližně 300-500 ml vlažné vody, ale může být i víc (až jednou tolik), záleží na typu mouky a její savosti.
  • 2
    Vymísíme hnětacím hákem pružné, ale pevné těsto, které se nelepí na stěny.
  • 3
    Těsto vložíme do mísy vysypané moukou, přikryjeme potravinovou fólií a dáme do lednice kynout na jeden až dva dny.
  • 4
    Poté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku, kde ho rozdělíme na 6 částí. Každou část vytvarujeme do obdélníku a po podélné části složíme, dlaněmi promačkáme a zároveň vytáhneme do stran. Tímto z něj i "vyboucháme" vzduch. Tento postup opakujeme třikrát.
  • 5
    Nakonec vytvoříme váleček lehce zúžený ke krajům a necháme ještě 46 hodin kynout pod utěrkou. Pozor, aby mezi bagetkami zůstalo volné místo, ještě nabydou na objemu.
  • 6
    Předehřejeme troubu na 240°C. Bagety přeneseme na pomoučený plech /nebo na silikonovou podložku a uděláme na povrchu ostrým nožem několik zářezů (při pečení nepopraská). Bagety pomoučíme, nebo potřeme tenkou vrstvou olivového oleje a pečeme asi 20 minut.
domácí francouzské
recept na domácí francouzské bagety
francouzské bagety
recept na domácí francouzské bagety
recept na domácí francouzské bagety
recept na domácí francouzské bagety
recept na domácí francouzské bagety

Poznámky k receptu

  • check
    Toto těsto je opravdu dobré hníst v robotu, je ze začátku dost pevné a ruční hnětení by bylo dost namáhavé.
  • check
    Té vody se nebát, každá mouka saje vodu jinak, a proto je třeba případně přidávat po menších částech.
  • check
    Bagety by neměly být úplně zlaté. Jejich kůrka pak bude sice křupavá, ale až moc, po vložení do úst můžou ostré kraje až "řezat" a budou se špatně kousat. Cca po 20 minutách pečení bych zkusila, jestli je kůrka ještě pružná. Pokud je na hranici mezi pevnou krustou a pružnou kůrkou, vytáhla bych je ven.  
  • check
    Jsou vynikající ještě teplé, potřené máslem, které se pomalu rozpouští a vpíjí do jemného těsta.
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: