Nejlepší domácí rohlíky podle Kubíka » MlsnáVařečka.cz
nejlepší domácí rohlíky

Nejlepší domácí rohlíky podle Kubíka

Miluju pečení domácího pečiva. Nejraději bych byla v tomto ohledu absolutně soběstačná, abychom pečivo nemuseli kupovat v obchodu. Ne že by mi nechutnalo, ale domácí je prostě lepší.

I když už máte zkušenosti, vymyslet svůj vlastní recept na opravdu dobré pečivo dá pěkně zabrat. Spousta pokusů a omylů. Někdy se to ani nevyplatí, přeci jenom, proč vymýšlet už dávno vymyšlené.

Přesně to je případ těchto rohlíků. Jsou božské. Nadýchané jako obláček a dobré i na třetí den. A víte co? Recept je tak jednoduchý!

TIP: Těsto na domácí rohlíky se zadělává sladěnkou. Koupit ji můžete třeba TADY.

Proč rohlíky podle Kubíka? Recept je převzatý z facebookové skupiny PečemPecen a jeho autorem je Martin Kubík.

Vytisknout
domácí rohlíky recept

Nejlepší domácí rohlíky podle Kubíka


  • Autor: Petra Bílá
  • Příprava: 45 min
  • Hotovo za: 15 min
  • Celkový čas: 1 hodina
  • Porce: 8-10

Popis

Vynikající domácí rohlíky, které vydrží jako čerstvé i tři dny! Zkuste recept.


Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 260 g vlažné vody
  • 30 g sádla
  • 2 lžičky soli
  • 20 g droždí
  • 1 lžička sladěnky

Pracovní postup

  1. Nejdřív si připravíme kvásek. Do misky nalejeme vlažnou vodu, přidáme nadrobené droždí a sladěnku. Vše dobře zamícháme a necháme asi 15 minut v teple. Na hladině by se měla utvořit slabá pěna.
  2. Zhruba po 15 minutách vsypeme do velké mísy mouku, přidáme sádlo (nikoliv z lednice!) a sůl. Přilejeme kvásek a vše dobře propracujeme. Ideální je na to robot. Hněteme první dvě minuty na rychlost 1 a zbytek na rychlost 2, nebo jak jste zvyklí. Dohromady v robotu by to mělo být asi 8 minut.
  3. Necháme přikryté kynout půl hodiny.
  4. Po vykynutí těsto lehce propracujeme na pomoučeném vále a vyválíme z něho velkou placku. Čím tenčí, tím víc “záhybů” budou rohlíky mít. Ideální tloušťka těsta je tak 2-3 mm. Snažíme se placku vyválet do kulatého tvaru, líp se potom vykrajují klínky a rohlíky jsou rovnoměrnější.
  5. Rádýlkem nebo nožem plát rozřízneme na 8-10 trojúhelníčků. Ty potom motáme od špičky směrem ke kraji. Každý rohlík ještě několikrát poválíme na ploše, zatímco na něj jemně tlačíme, aby se protáhnul, záhyby se spojily a rohlík se při pečení nerozmotal.
  6. Dáme na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou tak, aby mezi nimi byly dostatečné rozestupy. Rohlíky se ještě pěkně nafouknou během pečení.
  7. Zabalíme nejlépe do igelitové tašky i s plechem a necháme ještě vykynout cca 15-20 minut.
  8. Mezitím si rozpálíme troubu na 250°C. V případě, že budete péct na horkovzduch, tak teplotu snižte asi o 10°C. Rohlíky před pečením postříkejte vodou z rozprašovače; to zajistí, že kůrka bude krásně měkká. Dejte péct na cca 10-15 minut. Rohlíky by měly být malinko tmavší než klasické z obchodu, lehce dohněda.
  9. Po vyndání z trouby můžete ještě jednou postříkat vodou, ale není to nezbytně třeba. Rohlíky dejte vystydnout na mřížku, aby se zespoda nezapařily.

Poznámky k receptu

Doba přípravy: 45 minut + kynutí 70 minut

Z těsta připravíte buď 8 velkých rohlíků, nebo 10 tak akorát.

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

těsto na domácí rohlíkymotání rohlíkůdomácí rohlíky

Domácí rohlíky: rady a tipy

  • V ingrediencích se nachází tzv SLADĚNKA. Je to ječmenný slad. Koupíte ve všech obchodech se zdravou výživou. Sklenice stojí kolem 70,- Kč, ale oplatí se ji koupit a přidávat do kynutých těst. Stačí lžička a když pokaždé použijete čistou, vydrží vám Sladěnka v lednici i o několik měsíců déle, než je doporučená doba spotřebování.
  • Rohlíky můžete klidně po orosení posypat mákem nebo sezamem, budou ještě lepší.
  • Rohlíky při správném skladování vydrží i tři dny jako čerstvé.
  • Když z této dávky uděláte 8 rohlíků, počítejte, že budou pěkní obříci. Jestli chcete klasickou velikost, je dobré z dávky udělat rohlíků 10.
  • Další možnost je těsto rovnou rozdělit na 8-10 bulek a každou vyválet na placku a srolovat, ale je to víc práce. Práci s vyvalováním těsta si můžete ulehčit, když si vezmete k ruce strojek na výrobu lasagní.

domácí rohlíky recept

TIP: Zkuste také náš další recept na domácí francouzské bagety

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: