Pokud bychom měli jednu jedinou pomazánku označit jako klasickou, bezpochyby by to vyhrála sýrová s česnekem.
Je jednoduchá, rychlá, v podstatě se nedá zkazit. Navíc její složení není přísně dané, s chutí se dá experimentovat přidáváním různých surovin.
Pojďme se podívat na pár tipů, které přípravu sýrové pomazánky ještě více usnadní.
Jak udělat jednoduchou sýrovou pomazánku?
Jednoduchá SÝROVÁ POMAZÁNKA se dá udělat jen ze tří základních surovin: potřebujete sýr (tavený nebo tvrdý strouhaný), mléčné pojivo (pomazánkové máslo, žervé nebo jiný čerstvý sýr) a utřený česnek. Suroviny stačí promíchat a zlehka osolit, abyste pomazánce přidali chuť.
Hotovou pomazánku nechte hodinu odležet v chladu, a poté namažte na rohlík, který jste předtím nakrájeli na kolečka.
Patří do sýrové pomazánky tavený nebo tvrdý sýr?
Kouzlo sýrové pomazánky spočívá v tom, že lze připravit z taveného i tvrdého sýra. Pro obě z variant musíte použít jinou konzistenci mléčného pojiva.
Pokud základ sýrové pomazánky tvoří tavený sýr, pak si vystačíte s pomazánkovým máslem nebo čerstvým sýrem. Do pomazánky z tvrdého sýra budete možná muset přidat trochu mléka nebo smetany na vaření, případně majolku.
Sýry do pomazánky vybírejte tučnější, budou mít podstatně lepší chuť, než kdyby byly sýry v odtučněné light verzi.
Na co se dá sýrová pomazánka namazat?
Sýrová pomazánka se nejčastěji maže na rohlíky nakrájené na kolečka. Takto namazaným plátkům rohlíků se říká jednohubky. Pokud navíc plátky pečiva vhodně přizdobíte, například barevnou zeleninou, můžete výslednému dílu říkat KANAPKY.
Pomazánka se však nechá také namazat na topinky, případně na chlebíčky (nakrájená veka).
Kolik česneku se dává do sýrové pomazánky?
Záleží na chuťových preferencích, čerstvosti a síle česneku. Čím je česnek čerstvější, méně seschlý a nenaklíčený, tím větší má sílu a říz. Začněte s menším množstvím česneku, přidat můžete vždy.
Česnek se do sýrové pomazánky přidává jemně utřený, nejlépe nožem, nebo dvakrát přepasírovný v lisu na česnek.
Jaké další suroviny se přidávají do sýrové pomazánky?
Sýrová pomazánka s česnekem je velmi variabilní. Máte-li rádi pikantnější chuť, přidejte jemnou mletou papriku, sýr Niva nebo Balkán. Pomazánka dobře snese pokrájenou cibulku, případně jemnější šalotku, ale také sladkokyselé okurky. O navinulou chuť sýrové pomazánky se postará tvaroh.
Kdo chce více experimentovat, přidá šunku nebo jiný kvalitní salám pokrájený na kostičky. Oblíbená je také alternativa s vařeným vajíčkem, pak k pomazánce přidejte také trochu hořčice.
Dobrá sýrová pomazánka s česnekem je výbornou volbou pro slavnostní jednohubky, třeba u příležitosti oslav narozenin, jako pohoštění na Silvestra, ale i na svatební tabuli.
Tak ať vám chutná!