Čtěte: 9 tipů pro domácí uzení masa »

Jak se vyhrávají výzvy ve food časopisech

velikonoční dort

Miluju výzvy. A zejména ty v časopise Gurmet, který si pravidelně kupuju. Snažím se připravovat dorty podle jejich soutěže pravidelně. Ne proto, abych vyhrála mixér, blender a další ceny, které jsou připravené pro vítěze, ale proto, abych vyzkoušela nové recepty, postupy a možnosti zdobení.

Tohle byla velikonoční výzva a já jsem ji se svým dortem potahovaným marcipánem vyhrála.

Je to legrace, občas nervy když mi to nejde tak, jak jsem si to malovala, ale hlavně je to radost z dobře odvedené práce a adrenalin, když si kupuju další číslo a čekám, jak jsem dopadla 🙂 Spoustu receptů jsem zařadila do svého pravidelného repertoáru a různými kombinacemi si vytvářím vlastní postupy.

velikonoční výzva

Výzva, o které tenhle článek je, se týkala Velikonoc a zacházení s marcipánem jako potahovou hmotou na dort. Není to snadné, ale ani těžké. Chce to jen praxi a poctivou přípravu dortu před samotným potahováním. Když si totiž nepřipravíte hladký povrch a přesné tvary, tak marcipán nevyhladíte a dort bude různě zvlněný, zvrásněný a křivý.

Nemám moc ráda máslové krémy, a proto když už musím takový použít, tak si připravuju nastavovaný bílky (viz dort s mascarpone a jahodami). Ale korpus v receptu z velikonoční výzvy mě nadchnul. Je jednoduchý, rychle připravený, strašně moc chutný a vláčný. Bála jsem se, že bude hutný a suchý, ale opak byl pravdou. Od té doby jsem ho pekla už několikrát a pokaždé měl velký úspěch.

V časopisu Gurmet je dávka receptu trojnásobná, ale to mi přijde přehnané, je toho strašně moc. Proto jsem množství zredukovala na dort o 10 porcích.

Vytisknout
velikonoční dort

Jak se vyhrávají výzvy ve food časopisech


  • Autor: Petra Bílá
  • Hotovo za: 3 hod
  • Celkový čas: 3 hod
  • Porce: 10

Popis

Můj vítězný dort ve velikonoční výzvě časopisu Gurmet.


Ingredience

Korpus:

  • 6 ks vejce
  • 240 g hladké mouky
  • 250 g krystalového cukru
  • 6 lžiček slunečnicového oleje
  • kůra z jednoho citrónu
  • špetka soli
  • potravinářská barva (žlutá)
  • máslo na vymazání formy

Krém:

  • 250 g másla + něco navíc na punčovinu
  • 60 g práškového cukru
  • ½ lžičku rumového aroma
  • 210 g marcipánu

Pracovní postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C a připravíme si 3 stejně velké formy. Dna vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a na něj přilepíme pruh pečicího papíru. Díky máslu se pěkně přilepí. Jestli nemáte tři stejné formy, je třeba upéct každý plát zvlášť, ale zabere to více času.
  2. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků, špetky soli a cukru vyšleháme tuhý sníh. Potom v jiné míse vyšleháme žloutky s olejem. Žloutkovou směs přimícháme ke sněhu stěrkou a potom přidáme prosátou mouku a citrónovou kůru. Těsto rozdělíme na tři části. Jednu necháme jak je, druhou obarvíme potravinářskou gelovou barvou na světle žlutou, a třetí část na tmavě žlutou.
  3. Těsta nalijeme do forem a pečeme asi 30-45 minut. Jestli je korpus upečený poznáme tak, že doprostřed zapíchneme špejli. Když je po vytažení čistá, je korpus upečený. Necháme ho asi deset minut chladnout a poté vyndáme z formy. Po vychlazení seřízneme případné boule na povrchu.
  4. Máslo nakrájíme na kostičky a necháme povolit při pokojové teplotě, přidáme cukr a rumové aroma a vše společně vyšleháme na hladký krém.
  5. Na podložku nebo tác dáme malé množství krému a rozetřeme. Přilepíme na něj nejtmavší plát a potřeme krémem. Potom světlejší plát, potřeme krémem, a nakonec ten neobarvený. Dort zarovnáme a zahladíme na povrchu i po stranách tenkou vrstvou krému. Dáme alespoň na na půl hodiny do lednice ztuhnout.
  6. Připravíme si tzv. punčovinu. Odřezky z korpusů a zbytky krému smícháme v míse, přidáme lžíci másla, volitelně lžíci rumu a vše rozmixujeme na hladkou kaši. Punčovinou zarovnáme případné nerovnosti na dortu. Můžeme si pomoct špachtlí namočenou do horké vody. Opět necháme alespoň půl hodiny vychladit.
  7. Marcipán si obarvíme gelovou barvou na požadovaný odstín a vyválíme na tenký plát o tloušťce asi 0,3-0,5cm. Plát musí být větší než dort, čím větší bude, tím líp se nám bude potahovat. Placku si narolujeme na váleček a přeneseme na dort. Nejdříve uhladíme vrchní část dortu, potom postupně i stěny. Jak budeme vyhlazovat stěny, tak jemně marcipán napínáme, nebudou se tvořit volánky. Jakoby ho vytahujeme do stran a zároveň uhlazujeme rukama nebo hladítkem. Přebytečný marcipán odřízneme nožem. Přebytky si schováme do pytlíku, aby nebyly na vzduchu a neoschly, můžeme je později použít na dekorace nebo na začištění dortu na dolním okraji.
  8. Z marcipánu si vyválíme tenký dlouhý váleček (žížalu), a s troškou vody ji přilepíme na spodní okraj. Lžičkou do něj můžeme vytlačit důlky, bude to vypadat více ozdobené.
  9. V případě, že budete chtít použít zdobení, jaké bylo v časopise, musíte si vystřihnout z papíru siluetu zajíčka. Přiložte ji na dort a štětečkem namočeným ve vodě jemně obkreslete. Poté si na ruku nasypte malé cukrové perličky a přitiskněte na mokré místo. Zůstane vám krásná silueta.
  10. Já použila trochu jinou siluetu. Našla jsem si obrázek, který by mohl na dortíku vypadat hezky a chtěla jsem ho podobně nanést na dort, ale byl na stříhání moc komplikovaný. Nakonec jsem ho podle šablony na dort ručně namalovala. Musím říct, že to byla fuška, hrozně se mi klepala ruka, ale výsledek byl dokonalý. Trochu jsem se bála, aby se gelová barva nerozpíjela po marcipánu, ale naštěstí se to nestalo.

Poznámky k receptu

Obtížnost: pro pokročilé 🙂

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading...

velikonoční výzva

TIP: Sepsala jsem krok za krokem, jak upéct dort pro začátečníky. Čtěte!

A co vy, účastníte se kuchařských, pekařských nebo cukrářských soutěží? Napište mi do komentářů, jaké to jsou a jaký jste měli úspěch!

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.


>