Hrstková polévka
Polévky vařím často k večeři nebo klasicky jako první chod obědového menu. Od té doby, co mám dítě, vařím polévky častěji a snažím se pravidelně střídat několik druhů.
Hrstková polévka patří k těm oblíbeným, a to i z důvodu, že obsahuje luštěniny, které by se měly do jídelníčku zařazovat pravidelně. Navíc suroviny na Hrstkovou polévku mám ve své spíži vždy.
Hrstková polévka
Jemná hrstková polévka, rychle hotová. Z luštěnin a se zeleninou.
Vytisknout
Připnout
Porce: 4
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 1 hrst červená čočka
- 1 hrst rýže
- 1 hrst kuskus
- 1 hrst ovesné vločky
- 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
- 1 litr zeleninový vývar
- 1 hrst sušené polévkové bylinky (petržel, libeček, kerblík)
- SŮL
- zelenina do polévky (dle výběru např. mrkev, celer, petržel, hrášek, kukuřice)
PRACOVNÍ POSTUP
- V hrnci rozpustíme lžíci sádla a ihned vsypeme čočku, rýži, vločky, kuskus a necháme “rozvonět”.
- Podlijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu, snížíme plamen a mírným varem vše necháme 20 minut probublávat.
- Přidáme zeleninu. Můj výběr byl hrášek, kukuřici a mrkev.
- Nakonec přidáme polévkové bylinky a dle chuti osolíme.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Hrstková polévka je mým tipem na rychlou večeři.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Hrstková polévka: tipy a rady
- Luštěniny patří v našich kuchyních mezi neprávem opomíjenou potravinu. Velmi často jsou na vině nevalné vzpomínky na školní jídelnu a tamější čočku a hrachovou kaši. Luštěniny ale nejsou jen čočka, hrách a fazole tak, jak je známe z našeho dětství. Pěstovaly je již starověké národy, luštěniny byly důležitou součástí kuchyně našich předků. Měly by být součástí dnešního jídelníčku a ve zdravém stravování bychom je na talíři měli mít alespoň jednou týdně.
- Luštěniny jsou velmi vhodné do polévek namísto zavářky, jako příloha, hlavní jídlo, nebo jako součást salátu či pomazánky.
- Luštěniny jsou důležitým zdrojem bílkovin, obsahují nezanedbatelné množství vlákniny. Vláknina na sebe váže vodu, tím zvětšuje svůj objem ve střevě a zvyšuje tak pocit sytosti, což napomáhá při redukci váhy. V luštěninách také najdeme minerální látky jako vápník, fosfor, draslík a zejména vitamíny skupiny B.