Hrnkový švestkový koláč se skořicovou drobenkou
Mamka má na zahradě švestku, která má letos fakt dobrý rok. Větve se ohýbají dolů, stačí párkrát natáhnout ruku a mísu máte plnou švestek.
Se švestkami se dá v kuchyni kouzlit, ale klasika nikdy neomrzí: švestkový koláč!
U nás musí být s pouze s přiměřeným množstvím těsta (aby nešlo o vysokou buchtu, kde na povrchu plave pár švestek), koláč nesmí být suchý, ale naopak vláčný, resp. jak říkají moje děti, mokrý. Musí taky hezky vonět, a o to se v případě našeho dnešního receptu postará skořice, přidaná do drobenky.
Rychlý recept na hrnkový koláč se švestkami
Tenhle hrnkový recept se u nás řadí k těm, co nikdy nezklamou očekávání všech členů rodiny. Suroviny nemusíte vážit, vše se odměřuje pomocí čtvrtlitrového hrnku, kromě švestek lze použít jakékoliv (nejlépe sezónní) ovoce.
Osvědčený hrnkový recept na ovocný koláč: suroviny
Abyste mohli koláč upéct, nepotřebujete žádné speciální suroviny. Stačí ty, které máte běžně doma. Na hrnkový koláč potřebujete:
- polohrubá mouka
- krupicový cukr
- olej
- vejce
- mléko
- prášek do pečiva
- sůl
A pak také nějaké to ovoce, to dá rozum.
Koláč se sype drobenkou, připravenou z mouky, cukru, másla a skořice.
Hrnkový švestkový koláč: postup
- Do mísy vsypeme mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli, promícháme.
- Přidáme olej, mléko a vejce, prošleháme elektrickým mixérem, až se vše spojí dohromady.
- Těsto vylijeme na plech, předem vymaštěný a vysypaný moukou.
- Poklademe rozpůlenými švestkami, posypeme drobenkou.
- Dáme péct do předehřáté trouby na 40 minut.
Objem hrnku pro hrníčkové recepty
Pokud svůj hrnek dobře neznáte, a tím myslím ten, kterým budete odvažovat suroviny, vřele doporučuju si jej přeměřit v nějaké odměrce s ryskou. Kolikrát se mi stalo, že jsem špatně odhadla velikost hrnku a výsledný recept pak neodpovídal mým představám.
Pro účely tohoto receptu jsem použila hrnek o objemu 250 ml, do kterého jinak připravuju bylinkový čaj manželovi, když ho přepadne rýmička 🙂
Hrnkový švestkový koláč se skořicovou drobenkou
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Na lité těsto:
- 1 hrnek cukr krupice
- 2 hrnek polohrubá mouka
- 1/2 hrnek Olej vhodný na pečení a smažení
- 3/4 PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný kypřicí prášek)
- 3/4 hrnek mléko
- 2 vejce
- sůl (špetka)
Dále potřebujeme:
- 2 ks švestky (čerstvé)
- 2 lžíce cukr krupice (jsou-li švestky kyselejší)
- olej a hrubou mouku (na vysypání plechu)
PRACOVNÍ POSTUP
- Nejprve připravíme plech běžné velikosti, cca 35×40 cm. Vytřeme ho lžící oleje a vysypeme hrubou moukou.
- Švestky opláchneme, necháme je okapat, poté je vypeckujeme.
- V hlubokém talíři připravíme drobenku z mouky, cukru, másla a skořice. Rozemneme prsty, až získáme voňavou drobenku.
- Troubu předehřejeme na 170 °C.
- Do větší mísy nasypeme mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli, vše lžící dobře promícháme.
- Přilijeme olej, mléko, rozklepneme dvě celá vejce.
- Elektrickým mixérem prošleháme, až se všechny ingredience hezky pospojují.
- Těsto vylijeme do připraveného plechu a rovnoměrně rozetřeme po celé ploše.
- Povrch těsta poklademe rozpůlenými švestkami, řeznou stranou vzhůru.
- Pokud jsou švestky kyselejší, posypeme je ještě dvěma lžícemi cukru.
- Na švestky posypeme drobenku.
- Koláč dáme péct do vyhřáté trouby na 40 minut.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Další recepty na švestkové koláče:
- Kynutý koláč se švestkami a tvarohem
- Bezlepkový švestkový koláč
- Zdravý švestkový koláč ze špaldové mouky