Hrnkový štrúdl s jablky
Vloni naše jablůňky na zahradě zapomněly plodit, zato letos máme osypaných rovnou pět stromů! Děti mi natrhaly velkou mísu jablek, a že by si daly štrúdl. No co jsem měla dělat, že ano 🙂
Chtěla jsem vyzkoušet nějaký nový recept, a tak jsem prohledala kuchařky, ty papírové i online, až mi padl do oka jednoduchý hrníčkový štrúdl s jablky.
Tenhle recept se víceméně opakuje napříč internetem, dala jsem mu tedy šanci. Upřímně, nakonec jsem jej musela upravit, protože internet snese všechno, ne už však kuchařka v kuchyni, která se podle takového receptu snaží péct.
Hrnkový recept na štrúdly a záviny
Původní recept počítá se 3 hrnky hladké mouky, ½ hrnkem vlažné vody a ½ hrnkem oleje. K tomu 2 lžíce octa.
Já jsem recept musela upravit tak, že mouky do těsta šlo maximálně 2.3/4 hrníčku, ne-li míň (opravdu netuším, jak by šly zpracovat celé 3 hrnky mouky).
Přidala jsem špetku soli a 1 lžičku prášku do pečiva, nechtěla jsem totiž riskovat, že z těsta vzejde tvrdý, nepoživatelný štrúdl.
Zadělávání těsta na hrníčkový štrúdl
Nejprve se podívejme na hrneček.
Hrnkové recepty počítají s tím, že váš hrnek má objem 250 ml.
Doporučuji přeměřit odměrkou, protože čtvrtlitrové hrnky jsou docela bacáni. Tak abyste nebyli překvapení.
Z těch necelých 3 hrnků uděláte těsto na dvě šišky štrúdlu.
Postup na zadělávání těsta je jednoduchý: mouku prosetou s kypřicím práškem, vlažnou vodu, olej, ocet a trošku soli smícháme dohromady. Pak ale přijde patlačka: rukama musíte těsto důkladně propracovat, trvalo mi minimálně pět minut, než jsem jej dlaněmi uhnětla, musím říct, že se mi až od zápěstí prášilo. Je to fyzicky celkem náročné.
Těsto jsem nechala odpočinout asi 30 minut na kuchyňské lince, přikryté potravinovou fólií.
Ta půlhodina stačila v pohodě na to, aby se v těstě vše pospojovalo a šlo krásně vyválet i bez podsypání.
Těsto jsem vyválela natenko na silikonové podložce, štrúdl jsem s její pomocí krásně zavinula.
Co do štrúdlu
Do štrúdlu u nás patří jablíčka, oloupaná, zbavená jádřinců a bubáků, nastrouhaná nahrubo.
Protože jsou jablka šťavnatá, nechávají se buď okapat na sítu, nebo já pod ně dávám lžíci strouhanky, která šťávou nasákne, zahustí ji, a moc toho při pečení nevyteče ven.
Jablíčka se sluší ocukrovat podle chuti a poprášit skořicí.
Kdo má rád, přidá rozinky (předem namočené v rumu nemají chybu!) a nahrubo nasekané ořechy.
Hrníčkový štrúdl s jablky
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Hrníčkové těsto:
- 2.3/4 hrnek HLADKÁ MOUKA
- 1/2 hrnek voda (vlažná)
- 1/2 hrnek Olej vhodný na pečení a smažení (např. slunečnicový)
- 2 lžíce ocet
- 1/2 PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný kypřicí prášek)
- špetka soli
Jablečná náplň:
- 10 ks jablka
- krupicový cukr
- skořice
- 2 lžíce strouhanka
PRACOVNÍ POSTUP
- Do mísy prosejeme hladkou mouku s práškem do pečiva, přidáme špetku soli, vlažnou vodu, olej a ocet.
- Zpracujeme v těsto a důkladně prohněteme, dejte tomu čas, aby v těstě nezůstaly žádné cucky.
- Těsto přikryjeme potravinářskou fólií a necháme na kuchyňské lince 30 minut odpočinout.
- Odpočinuté těsto rozdělíme na 2 díly, každý z nich vyválíme dotenka na silikonové podložce na obdélník pravidelného tvaru.
- Vyválené těsto posypeme ze 2/3 lžící strouhanky, na ni nahrubo nastrouháme očištěná a oloupaná jablka. Posypeme krupicovým cukrem podle chuti a poprášíme skořicí.
- Štrúdl zavineme, položíme na plech vystlaný pečicím papírem a dáme péct do trouby předehřáté na 170 °C zhruba na 40 minut.
- Vychladlý štrúdl posypeme práškovým cukrem, nakrájíme a podáváme.