Sváteční borůvkový koláč, křehký a lehoučký
Na tenhle recept jsem narazila, když jsem hledala rady ohledně přípravy křehkého těsta. Receptů na nejlepší koláč (s čímkoliv) najdete na internetu mraky, ale u tohoto mě zaujaly podrobné rady, jak připravit křehké těsto krok za krokem, aby se z něho nestala tuhá podešev, kdy dělení koláče je spíš odsekávání než krájení.
Dobře, trochu přeháním :), ale překvapilo mě, jak trochu přemýšlení a změna zaběhnutého postupu při přípravě křehkého těsta dokáže zcela změnit výsledek pekařského snažení. Výsledkem dnešního pečení byl lehounký koláč, naplněný smetanovou náplní z mascarpone, zdobený štědrou vrstvou čerstvých borůvek.
Sváteční borůvkový koláč, křehký a lehoučký
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Křehké těsto:
- 170 g HLADKÁ MOUKA
- 115 g MÁSLO
- 60 g cukr moučka
- špetka SŮL
- 1 ks vejce
- 1 lžíce zakysaná smetana
Náplň do koláče:
- vanilkový extrakt
- 250 g Mascarpone
- 400 g Crème fraîche (2 kelímky)
- 300 g borůvky (nebo jahody, maliny)
- 3 lžíce cukr moučka
PRACOVNÍ POSTUP
Křehké těsto:
- Do jedné mísy patří: Hladká mouka, ledové máslo, moučkový cukr, špetka soli
- Do druhé mísy si připravte: 1 vejce, 1 lžíce tučné zakysané smetany (použila jsem Crème fraîche – v Lidlu 200 ml za cenu něco přes 20 Kč), vanilkový extrakt
- Pojďme k míse č. 1: Do hladké mouky s cukrem a solí nasekejte ledové máslo na malé kostičky. Rychle, úsporně vypracujte drobenku, ideálně chladnýma rukama (klidně si je opláchněte ve studené vodě – nezapomeňte osušit). Používá se ledové máslo, aby se co nejméně spojilo s moukou. Výsledkem mát být drobenka s malými kuličkami másla obalenými moukou. Kuličky másla se při pečení rozpustí a vytvoří v těstu tolik žádané vzduchové kapsičky, díky kterým bude těsto báječně křehké, jednotlivé vrstvičky těsta až zlístkovatí. Tedy žádné dlouhé hnětení, jinak se z těsta stane hutná jílovitá hmota, se kterou se při servírování moc nevytáhnete.
- Mísa č. 2: V druhé misce rozkvedlejte vejce se smetanou a vanilkovým extraktem. Běžně se přidává voda, ta smetana je vylepšení z receptu, který jsem našla, a funguje na výbornou 🙂
- Nalejte 2/3 rozšlehané směsi to drobenky a opět rychle zpracujte, postupně přilévejte zbytek, až bude těsto držet pohromadě. Těsto bude mít tendenci se trochu lepit, lehce podsypávejte moukou, pomoučněte si také ruce. Výsledek by měl vypadat asi takhle (žádná lojová koule!):
- Takto zpracované těsto zabalte do fólie nebo alobalu a dejte alespoň na hodinu do lednice vychladit. Osvědčilo se mi nechat těsto v lednici přes noc, šlo pak vyválet úplně v pohodě.
- Připravte si formu na koláč 28 cm v průměru, lehce ji vytřete máslem. Zapněte troubu na 180 °C (elektrická). Křehké těsto vyválejte mezi fólií nebo dvěma archy pečicího papíru, lehce podsypávejte moukou; pomoučnit si můžete i ruce a váleček na těsto. Těsto naviňte na váleček a přeneste do formy (nebo ho do ní z fólie rovnou překlopte). Vmáčkněte a odstraňte vysoké okraje těsta po obvodu – případně je tam nechte, křehké těsto při pečení lehce mění tvar. Propíchejte dno vidličkou a dejte těsto opět odpočinout do ledničky, alespoň na 10 minut nebo než se vám rozpálí trouba (já jsem dala těsto na tu chvíli do mrazáku). Chlad je pro křehké těsto základ!
- Formu s těstem vyndejte, vystelte alobalem a nasypte na něj něco malého, lehkého (fazole, rýže, těstoviny). Díky zatížení si těsto při pečení hezky udrží tvar. Křehké těsto se takto obvykle předpéká, aby se nerozmočilo poté, co do něj dáte náplň (předpéká se i v případě, že koláč naplníte a pak ho vrátíte do trouby dopéct). Protože náplň v tomhle borůvkové koláči se už nepeče, upekla jsem těsto jedním vrzem – celé to trvalo asi 15-20 minut, jakmile okraje začnou zlátnout, koláč vyndáváme z trouby.
Náplň do koláče:
- Zatímco korpus chladne, připravíme náplň. Je totálně jednoduchá a spočívá v tom, že v misce smícháte 1 balení mascarpone (250 ml), 2 Crème fraîche, (z jedné jste si půjčili 1 lžíci do těsta) a 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru. Pro vůni se opět přidává pár kapek vanilkového extraktu. Všechno vymícháme dohromady.
- Náplň namažeme na vychladlý korpus a ozdobíme souvislou vrstvou opláchnutých, osušených borůvek. Kdo rád sladší, posype moučkovým cukrem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Tajemství křehkého těsta odhaleno!
Nikdy jsem nad přípravou křehkého těsta moc nepřemýšlela, a to se z něho dá péct téměř cokoliv, obvykle sladkého, anebo taky frčí slané koláče, tzv. quiche. Mojí největší chybou bylo, že jsem všechno nasypala a nalila do jedné mísy a zpracovávala, až to bylo hezky spojené a hladké. Chyba lávky! Křehké těsto vyžaduje zcela jiné zacházení, a tady je postup, jak jsem se jej naučila po novu a jak mě (a všechny, kdo ten koláč ochutnali) výsledek naprosto ohromil.