Máslový koláč s jablky a čokoládovou polevou » MlsnáVařečka.cz
jablkový koláč s čokoládovou polevou

Máslový koláč s jablky a čokoládovou polevou

Můj patnáctiletý syn je intelektuálního ražení. Když nám před Velikonocemi přivezli novou troubu, která na mě zpočátku působila jako malé blikající UFO, chopil se návodu k používání a zkonzumoval jej až do poslední stránky. Myslím tím, že ho přečetl, a při popisu jednotlivých funkcí plánoval, co vše v troubě upeče. Jeho první akcí byl koláč s jablky a čokoládovou polevou.

Pustil se do pečení, když jsem odjela na nákup. Po návratu vypadala kuchyně jako po nájezdu barbarů, ale zase v míse bylo připravené těsto, které už jsme jen vylili do koláčové formy a strčili péct do našeho nového zázraku.

Poprosila jsem syna, aby mi sepsal recept – koláč byl totiž vynikající, vláčný, voněl po másle. Však taky ze stolu zmizel během chvíle. Synův rukopis jsem moc neupravovala, máte jej podaný v originále. Tak dobrou chuť!

Vytisknout
koláč s jablky a čokoládovou polevou

Máslový koláč s jablky a čokoládovou polevou


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Příprava: 30 min
  • Hotovo za: 35 min
  • Celkový čas: 1 hodina 5 minut
  • Porce: 8

Popis

Skvělý máslový koláč s jablky a čokoládovou polevou, který upekl můj patnáctiletý syn.


Ingredience

  • 500 g hladké mouky (normální nebo špaldové)
  • 250 g (jedna kostka) másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce polotučného mléka
  • 200 g cukru moučka
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g čokolády na vaření
  • máslo na zředění čokolády
  • 6 menších jablek

Pracovní postup

  1. Smíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva.
  2. Dejte rozpustit máslo do vodní lázně. Dno hrnku s máslem by se nemělo dotýkat dna vodní lázně.
  3. Zatímco čekáte na rozpuštění másla, doporučuju si něco přečíst (třeba Zeměplocha je fajn). Asi po deseti minutách střídavého kontrolování másla a čtení knížky by máslo mělo být hotové.
  4. Nalijte rozpuštěné máslo do sypké směsi a rozklepněte vejce. Pokuste se neupustit žádné skořápky – nikdo nemá rád koláč křupavý z nesprávných důvodů.
  5. Vzniklou patlanici promíchejte. Nyní nastává šílená část, po níž je v kuchyni největší bordel: Strouhání. Odjádrujte jablka, oloupejte je škrabkou a pak je nastrouhejte na nejjemnějším struhadle. Vznikne vám žlutá kaše, která se dokonale přilepí na všechno.
  6. Jakmile máte jablka nastrouhaná (subjektivně tenhle proces trval milion let a objektivně dvacet minut), zamíchejte kašičku do těsta. Také přilijte 3 lžíce mléka – stačí od oka.
  7. Teď to všechno pořádně promíchejte a prohněťte. Přestože kuchařské náčiní už pomalu zabírá každou volnou plochu, buďte stateční a najděte místo na dortovou formu.
  8. Přelijte těsto z misky do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou a dejte péct na 40 minut do trouby předehřáté na 185 °C.
  9. Po vyndání nechte 2 hodiny zchladnout, poté sřízněte vršek na plocho (obvykle se uprostřed vyboulí) a otočte koláč. Dno koláče tak bude tvořit rovnou plochu nahoře.
  10. Použijte již připravenou vodní lázeň a rozpusťte si čokoládu s kouskem másla. Touto polevou polijte vršek koláče, nechte ztuhnout a jste hotovi!

Poznámky k receptu

Těsto z receptu je ideální do kulaté dortové formy o pr. 24 cm. Přípravu berte s rezervou: trvalo mi asi tři čtvrtě hodiny, než jsem připravil těsto – zejména kvůli strouhání jablek. Koláč se pekl 40 minut, pak 2 hodiny chladnutí a nakonec ještě připravit čokoládovou polevu a nechat ji zatuhnout.

Dobrou chuť přeje Honza Kupský

Ohodnotit recept:

(6 hodnocení, průměr: 4,50 z 5)
Loading…

jablkový koláč v kulaté forměkoláč s jablky a čokoládovou polevou

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: