smetanová houbačka

Houbačka se smetanou

Prázdniny jsou za námi, děti po půl roce vyrazily do školy (doufám, že to chvíli vydrží), a v lese se ve velkém objevily houby.

Já houby miluju odjakživa, nejvíc mě na nich baví sbírání v lese, který voní vlhkem. Když je dobrá úroda, vždycky večer, když zavřu oči, před očima mi tancují hříbky.

Tuhle misku hub jsem ale dostala od babi a dědy, a tak jsem slíbila, že uvařím houbačku, jak jsme ji dělávali u nás doma.

smetanová houbačka

Houbačka se smetanou a vejci

U nás se houbová polévka vždy dělala se zakvedlanými vejci, nakonec se zjemnila smetanou.

Někdo přidává i brambory, když se však použije dost hub nakrájených na poctivé kusy, je polévka hustá až až, hlad po ní jen tak nedostanete.

Polévku jsem připravila z 1.1/4 zeleninového vývaru, padly do ní tři vejce, klidně jich můžete dát víc. Smetanu používám tu na šlehání, která má obsah tuku 30 % a víc.

lesní houby na polévku

Jak na poctivou houbačku

Začátek je podobný, jako byste připravovali smaženici. Pak už se přidává mouka, vývar, polévka se povaří, ochutí a zjemní smetanou.

A tady je postup na houbovou polévku:

  1. V hrnci na sádle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené houby, osolíme, okmínujeme a podusíme.
  2. Zaprášíme moukou, krátce orestujeme.
  3. Přilijeme vývar, metličkou rozšleháme, mírně vaříme asi 20 minut.
  4. Rozkvedláme vejce, houbačku stáhneme z plotny, přidáme smetanu, ochutíme a máme hotovo!
blank

Tipy pro ještě lepší houbovou polévku

  • Předem osmažené houby mají lepší chuť, než kdybychom je dali do vody jen vařit.
  • Houbačka se zahušťuje jíškou, tu je pak potřeba aspoň 20 min povařit, aby jíška ztratila moučnou chuť a byla lépe stravitelná.
  • Použijte zeleninový vývar, pokud nemáte vystačí voda, nebo přisypte do houbačky dobré polévkové koření.
  • Polévku nakonec můžete posypat natěmi čerstvých bylinek, stačí petrželka, já jsem si ze zahrádky půjčila pár snítek tymiánu.
blank

Polévku před přidáním smetany stáhněte z plotny a už nevařte, smetana by se mohla srazit.

Stává se to především, pokud přidáte smetanu na vaření s 12% tuku, nebo pokud chcete houbačku navinulejší a zjemníte ji zakysanou smetanou.

houbačka recept

Houbačka se smetanou

Vynikající houbová polévka s rozkvedlanými vejci, zjemněná smetanou.
5 z 3 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Celkový čas: 1 hod
Porce: 4
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

  • miska očištěných hub (čerstvých z lesa)
  • 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
  • 1 CIBULE (větší)
  • 4 lžíce HLADKÁ MOUKA
  • drcený kmín
  • sůl
  • 1,25 l zeleninový vývar (nebo voda)
  • 250 ml smetana na šlehání (30 % tuku)
  • 4 lžíce ocet
  • 1 lžíce cukr krupice
  • zelené bylinky

PRACOVNÍ POSTUP

  • Očištěné houby nakrájíme na větší kusy, cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
  • V hrnci rozehřejeme sádlo a cibuli na něm zpěníme.
  • Přidáme pokrájené houby, osolíme a opepříme, dusíme na mírném plameni, až houby změknou (asi 10-15 minut).
  • Přisypeme mouku a krátce orestujeme.
  • Přiléváme pomalu teplý vývar, metličkou pilně šleháme, aby se nevytvořily hrudky.
  • Teplotu stáhneme na minimum, houbačku přiklopíme pokličkou a necháme 20 minut probublávat.
  • Do polévky rozklepneme vejce, v polévce je rozkvedláme.
  • Houbačku stáhneme z plotny, přimícháme smetanu, přidáme ocet, cukr a dochutíme solí a kmínem podle chuti.

Ještě pár slov k receptu:

K houbačce nejlépe chutná krajíc čerstvého chleba, polévka je výborná i na druhý den, kdy se ještě rozleží a chutě se báječně prolnou.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Další polévky na našem blogu:

blank
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Houbačka se smetanou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/houbacka-se-smetanou/