Houbačka se smetanou
Prázdniny jsou za námi, děti po půl roce vyrazily do školy (doufám, že to chvíli vydrží), a v lese se ve velkém objevily houby.
Já houby miluju odjakživa, nejvíc mě na nich baví sbírání v lese, který voní vlhkem. Když je dobrá úroda, vždycky večer, když zavřu oči, před očima mi tancují hříbky.
Tuhle misku hub jsem ale dostala od babi a dědy, a tak jsem slíbila, že uvařím houbačku, jak jsme ji dělávali u nás doma.
Houbačka se smetanou a vejci
U nás se houbová polévka vždy dělala se zakvedlanými vejci, nakonec se zjemnila smetanou.
Někdo přidává i brambory, když se však použije dost hub nakrájených na poctivé kusy, je polévka hustá až až, hlad po ní jen tak nedostanete.
Polévku jsem připravila z 1.1/4 zeleninového vývaru, padly do ní tři vejce, klidně jich můžete dát víc. Smetanu používám tu na šlehání, která má obsah tuku 30 % a víc.
Jak na poctivou houbačku
Začátek je podobný, jako byste připravovali smaženici. Pak už se přidává mouka, vývar, polévka se povaří, ochutí a zjemní smetanou.
A tady je postup na houbovou polévku:
- V hrnci na sádle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené houby, osolíme, okmínujeme a podusíme.
- Zaprášíme moukou, krátce orestujeme.
- Přilijeme vývar, metličkou rozšleháme, mírně vaříme asi 20 minut.
- Rozkvedláme vejce, houbačku stáhneme z plotny, přidáme smetanu, ochutíme a máme hotovo!
Tipy pro ještě lepší houbovou polévku
- Předem osmažené houby mají lepší chuť, než kdybychom je dali do vody jen vařit.
- Houbačka se zahušťuje jíškou, tu je pak potřeba aspoň 20 min povařit, aby jíška ztratila moučnou chuť a byla lépe stravitelná.
- Použijte zeleninový vývar, pokud nemáte vystačí voda, nebo přisypte do houbačky dobré polévkové koření.
- Polévku nakonec můžete posypat natěmi čerstvých bylinek, stačí petrželka, já jsem si ze zahrádky půjčila pár snítek tymiánu.
Polévku před přidáním smetany stáhněte z plotny a už nevařte, smetana by se mohla srazit.
Stává se to především, pokud přidáte smetanu na vaření s 12% tuku, nebo pokud chcete houbačku navinulejší a zjemníte ji zakysanou smetanou.
Houbačka se smetanou
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- miska očištěných hub (čerstvých z lesa)
- 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
- 1 CIBULE (větší)
- 4 lžíce HLADKÁ MOUKA
- drcený kmín
- sůl
- 1,25 l zeleninový vývar (nebo voda)
- 250 ml smetana na šlehání (30 % tuku)
- 4 lžíce ocet
- 1 lžíce cukr krupice
- zelené bylinky
PRACOVNÍ POSTUP
- Očištěné houby nakrájíme na větší kusy, cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
- V hrnci rozehřejeme sádlo a cibuli na něm zpěníme.
- Přidáme pokrájené houby, osolíme a opepříme, dusíme na mírném plameni, až houby změknou (asi 10-15 minut).
- Přisypeme mouku a krátce orestujeme.
- Přiléváme pomalu teplý vývar, metličkou pilně šleháme, aby se nevytvořily hrudky.
- Teplotu stáhneme na minimum, houbačku přiklopíme pokličkou a necháme 20 minut probublávat.
- Do polévky rozklepneme vejce, v polévce je rozkvedláme.
- Houbačku stáhneme z plotny, přimícháme smetanu, přidáme ocet, cukr a dochutíme solí a kmínem podle chuti.