červené dušené zelí ke kachně

Dušené červené zelí ke kachně

Jako dítě jsem dušené zelí moc nemusela, ale chutě se mění a teď v dospělosti si tenhle barevný kopeček zeleniny vychutnávám. Dušené zelí se hodí k pečeným masům, ke kachně obzvláště.

O víkendu jsem do trouby hodila kachní stehna, koupila hlávku červeného zelí a pustila se do vaření. Receptů, jak červené zelí připravit, najdete všude spousty, každý přísahá na ten svůj, a tak cesta k nejlepšímu receptu vede přes osobní preference a chutě, na které jsme zvyklí.

Jak tedy dušené červené zelí správně připravit? Pojďme se podívat na recept.

dušené červené zelí recept

Dušené červené zelí ke kachně

Recept na dušené červené zelí z čerstvé hlávky, se špetkou skořice, zjemněné máslem. Ideální k pečené kachně, huse a dalším masům připravovaným v troubě.
3.95 from 17 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 minutes
Vaření: 30 minutes
Celkový čas: 40 minutes
Porce: 6
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Z hlávky zelí odstraníme horní povadlé listy, rozřízneme na poloviny, pak na čtvrtiny a z každého dílu odstraníme košťál. Čtvrtky zelí půjdou dobře krájet kuchyňským nožem s dlouhou ostrou čepelí, dá se nakrouhat nebo zpracovat v kuchyňském robotu.
  • Na pánvi rozehřejeme sádlo.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, vhodíme na pánev a necháme zpěnit.
  • Přidáme nakrouhané zelí, osolíme, přidáme drcený kmín, lžíci cukru a špetku skořice.
  • Jablko oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jej jádřince a nastrouháme k zelí.
  • Podlijeme vodou. Jakmile se voda začne vařit, stáhneme plamen na menší teplotu a necháme pod pokličkou zelí dusit asi 30 minut. Poté pokličku odstraníme a necháme vypařit případné zbytky vody.
  • Nakonec přidáme nasekané máslo a necháme v zelí rozpustit.
  • Dochutíme vinným octem, případně solí a cukrem.

Ještě pár slov k receptu:

Přidané jablko chuť zelí neskutečně zjemní, vyzkoušejte!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
dušené červené zelí recept

TIP: Dušené zelí připravuju z čerstvé hlávky, nezahušťuju ho moukou, ale nakonec k němu přidávám poctivě másla, které chuť zelí zjemní a přidá mu skvělou chuť.

Dušené červené zelí ke kachně: tipy a rady

  • V obchodech koupíte také hotové sterilizované zelí, práci ulehčí, protože zelí je již nakrouhané, ale musíte jej umět správně dochutit – každé obsahuje jiný základ, jiné ochucující suroviny.
  • Dobré je také karamelizované červené zelí, kdy se cukr do zelí jednoduše nepřidává, ale nechá se nejdříve na pánvi zkaramelizovat.
  • Červené zelí lze ochutit různými ingrediencemi: místo cukru přidejte med, zajímavou chuť zajistí brusinky, rozinky nebo pikantní marmeláda, například rybízová. Místo vody podlijte zelí červeným vínem. Přidejte divoké koření: bobkový list, kuličky nového koření nebo jalovce (doporučuji koření zabalit do gázy, aby šlo ze zelí jednoduše vyndat).
  • Kluci v akci připravují ke kachně červené zelí s rozinkami, medem a loupanými mandlemi.
  • Zdeněk Pohlreich zelí nedusí, ale blanšíruje, tedy krátce jej povaří ve vroucí osolené vodě a následně prudce zchladí. Zelí si zachová svěží barvu a není zašedlé. Nezapomeňte, že potřebujeme oblažit nejenom naše chuťové buňky, ale jíme také očima.
  • Červené dušené zelí se výborně hodí k pečené kachně, svatomartinské huse a dalším masům připravovaným v troubě.

TIP: Vyzkoušejte náš recept na štěpánskou kachnu!

červené zelí ke kachně
O autorovi

Petra K.

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

2comments
studiodudlajda@seznam.cz

rád bych zvěděl, který pitomec vymyslel dávat do červeného zelí s k o ř i c i!!!!
Už jsem na to v hospodě několikrát narazil, veškeré očekávání na žrádlo s kachýnkou šlo do kytek!!!! Prej aby byl kuchař zajímavej! Proboha…. To neumí dochutit zelí pro české jazýčky podle našich stále platných receptů? Asi chtějí gastronomii pořádně nasrat.

Odpovědět
    Jana Russková

    Dobrý den,
    skořici dávaly do červeného zelí už naše prababičky. Receptů na červené zelí se skořicí v různých obměnách naleznete v českých kuchařkách celou řadu. Opravdu to není žádná novinka, ale samozřejmě 100 lidí 100 chutí a ne každému tato kombinace chutná. Při přípravě ho můžete samozřejmě vynechat a dochutit podle vlastních představ. Případně vyzkoušet recept, kde se nachází jiná kombinace koření.

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Dušené červené zelí ke kachně, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/dusene-cervene-zeli-ke-kachne/