Dušené červené zelí ke kachně » MlsnáVařečka.cz
červené dušené zelí ke kachně

Dušené červené zelí ke kachně

Jako dítě jsem dušené zelí moc nemusela, ale chutě se mění a teď v dospělosti si tenhle barevný kopeček zeleniny vychutnávám. Dušené zelí se hodí k pečeným masům, ke kachně obzvláště. O víkendu jsem do trouby hodila kachní stehna, koupila hlávku červeného zelí a pustila se do vaření. Receptů, jak červené zelí připravit, najdete všude spousty, každý přísahá na ten svůj, a tak cesta k nejlepšímu receptu vede přes osobní preference a chutě, na které jsme zvyklí.

Dušené zelí připravuju z čerstvé hlávky, nezahušťuju ho moukou, ale nakonec k němu přidávám poctivě másla, které chuť zelí zjemní a přidá mu skvělou chuť.

Jak tedy dušené červené zelí správně připravit? Pojďme se podívat na recept.

Vytisknout
dušené červené zelí recept

Dušené červené zelí ke kachně


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Příprava: 10 min
  • Hotovo za: 30 min
  • Celkový čas: 40 minut
  • Porce: 6

Popis

Recept na dušené červené zelí z čerstvé hlávky, se špetkou skořice, zjemněné máslem. Ideální k pečené kachně, huse a dalším masům připravovaným v troubě.


Ingredience

  • 1 hlávka červeného zelí
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 1 jablko
  • 100 g máslo
  • drcený kmín
  • skořice
  • sůl
  • cukr třtinový
  • vinný ocet

Pracovní postup

  1. Z hlávky zelí odstraníme horní povadlé listy, rozřízneme na poloviny, pak na čtvrtiny a z každého dílu odstraníme košťál. Čtvrtky zelí půjdou dobře krájet kuchyňským nožem s dlouhou ostrou čepelí, dá se nakrouhat nebo zpracovat v kuchyňském robotu.
  2. Na pánvi rozehřejeme sádlo.
  3. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, vhodíme na pánev a necháme zpěnit.
  4. Přidáme nakrouhané zelí, osolíme, přidáme drcený kmín, lžíci cukru a špetku skořice.
  5. Jablko oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jej jádřince a nastrouháme k zelí.
  6. Podlijeme vodou. Jakmile se voda začne vařit, stáhneme plamen na menší teplotu a necháme pod pokličkou zelí dusit asi 30 minut. Poté pokličku odstraníme a necháme vypařit případné zbytky vody.
  7. Nakonec přidáme nasekané máslo a necháme v zelí rozpustit.
  8. Dochutíme vinným octem, případně solí a cukrem.

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

dušené červené zelí recept

Dušené červené zelí ke kachně: tipy a rady

  • V obchodech koupíte také hotové sterilizované zelí, práci ulehčí, protože zelí je již nakrouhané, ale musíte jej umět správně dochutit – každé obsahuje jiný základ, jiné ochucující suroviny.
  • Dobré je také karamelizované červené zelí, kdy se cukr do zelí jednoduše nepřidává, ale nechá se nejdříve na pánvi zkaramelizovat.
  • Červené zelí lze ochutit různými ingrediencemi: místo cukru přidejte med, zajímavou chuť zajistí brusinky, rozinky nebo pikantní marmeláda, například rybízová. Místo vody podlijte zelí červeným vínem. Přidejte divoké koření: bobkový list, kuličky nového koření nebo jalovce (doporučuji koření zabalit do gázy, aby šlo ze zelí jednoduše vyndat).
  • Kluci v akci připravují ke kachně červené zelí s rozinkami, medem a loupanými mandlemi.
  • Zdeněk Pohlreich zelí nedusí, ale blanšíruje, tedy krátce jej povaří ve vroucí osolené vodě a následně prudce zchladí. Zelí si zachová svěží barvu a není zašedlé. Nezapomeňte, že potřebujeme oblažit nejenom naše chuťové buňky, ale jíme také očima.
  • Červené dušené zelí se výborně hodí k pečené kachně, huse a dalším masům připravovaným v troubě.

TIP: Vyzkoušejte náš recept na štěpánskou kachnu!

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: