červené dušené zelí ke kachně

Dušené červené zelí ke kachně

Jako dítě jsem dušené zelí moc nemusela, ale chutě se mění a teď v dospělosti si tenhle barevný kopeček zeleniny vychutnávám. Dušené zelí se hodí k pečeným masům, ke kachně obzvláště.

O víkendu jsem do trouby hodila kachní stehna, koupila hlávku červeného zelí a pustila se do vaření. Receptů, jak červené zelí připravit, najdete všude spousty, každý přísahá na ten svůj, a tak cesta k nejlepšímu receptu vede přes osobní preference a chutě, na které jsme zvyklí.

Jak tedy dušené červené zelí správně připravit? Pojďme se podívat na recept.

dušené červené zelí recept

Dušené červené zelí ke kachně

Recept na dušené červené zelí z čerstvé hlávky, se špetkou skořice, zjemněné máslem. Ideální k pečené kachně, huse a dalším masům připravovaným v troubě.
3.95 from 17 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 30 min
Celkový čas: 40 min
Porce: 6
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Z hlávky zelí odstraníme horní povadlé listy, rozřízneme na poloviny, pak na čtvrtiny a z každého dílu odstraníme košťál. Čtvrtky zelí půjdou dobře krájet kuchyňským nožem s dlouhou ostrou čepelí, dá se nakrouhat nebo zpracovat v kuchyňském robotu.
  • Na pánvi rozehřejeme sádlo.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, vhodíme na pánev a necháme zpěnit.
  • Přidáme nakrouhané zelí, osolíme, přidáme drcený kmín, lžíci cukru a špetku skořice.
  • Jablko oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jej jádřince a nastrouháme k zelí.
  • Podlijeme vodou. Jakmile se voda začne vařit, stáhneme plamen na menší teplotu a necháme pod pokličkou zelí dusit asi 30 minut. Poté pokličku odstraníme a necháme vypařit případné zbytky vody.
  • Nakonec přidáme nasekané máslo a necháme v zelí rozpustit.
  • Dochutíme vinným octem, případně solí a cukrem.

Ještě pár slov k receptu:

Přidané jablko chuť zelí neskutečně zjemní, vyzkoušejte!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
dušené červené zelí recept

TIP: Dušené zelí připravuju z čerstvé hlávky, nezahušťuju ho moukou, ale nakonec k němu přidávám poctivě másla, které chuť zelí zjemní a přidá mu skvělou chuť.

Dušené červené zelí ke kachně: tipy a rady

  • V obchodech koupíte také hotové sterilizované zelí, práci ulehčí, protože zelí je již nakrouhané, ale musíte jej umět správně dochutit – každé obsahuje jiný základ, jiné ochucující suroviny.
  • Dobré je také karamelizované červené zelí, kdy se cukr do zelí jednoduše nepřidává, ale nechá se nejdříve na pánvi zkaramelizovat.
  • Červené zelí lze ochutit různými ingrediencemi: místo cukru přidejte med, zajímavou chuť zajistí brusinky, rozinky nebo pikantní marmeláda, například rybízová. Místo vody podlijte zelí červeným vínem. Přidejte divoké koření: bobkový list, kuličky nového koření nebo jalovce (doporučuji koření zabalit do gázy, aby šlo ze zelí jednoduše vyndat).
  • Kluci v akci připravují ke kachně červené zelí s rozinkami, medem a loupanými mandlemi.
  • Zdeněk Pohlreich zelí nedusí, ale blanšíruje, tedy krátce jej povaří ve vroucí osolené vodě a následně prudce zchladí. Zelí si zachová svěží barvu a není zašedlé. Nezapomeňte, že potřebujeme oblažit nejenom naše chuťové buňky, ale jíme také očima.
  • Červené dušené zelí se výborně hodí k pečené kachně, svatomartinské huse a dalším masům připravovaným v troubě.

TIP: Vyzkoušejte náš recept na štěpánskou kachnu!

červené zelí ke kachně
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

2comments

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Dušené červené zelí ke kachně, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/dusene-cervene-zeli-ke-kachne/