pečené brambory v troubě

Brambory pečené v troubě

S postupem času, který trávím v kuchyni vyvářením pro svoje věčně hladové, jsem zjistila, že jednou z nejméně oblíbených příloh jsou vařené brambory.

Děti mají odpor zafixovaný ze školní jídelny, kde se na jednom talíři potkává rozvařený brambor s takovým, který by si zasloužil pobýt ve vroucí vodě o hezkých pár minut déle. A pro manžela jsou zase vařené brambory „moc suché“.

Naštěstí jsou možnosti, jak je upravit v poživatelné verzi i pro mlsné jazyky, které mám doma. Jednou z vděčných úprav jsou brambory pečené v troubě na plechu, vymaštěném olejem. Jednoduchý a oblíbený recept, u kterého si můžu být jistá, že se mi do kuchyně vrátí prázdný talíř.

recept brambory pečené v troubě

Brambory pečené v troubě

Brambory pečené v troubě na vymaštěném plechu, sypané bylinkami. Jednoduchý a chutný recept, kterému neodoláte.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 45 min
Porce: 4
Autor: MlsnaVarecka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Troubu rozpálíme na 170 °C.
  • Brambory oškrábeme a nakrájíme napříč na kolečka silná asi půl centimetru.
  • Na plech nalijeme olej a rozetřeme jej.
  • Brambory vložíme na vymaštěný plech, zlehka posolíme a posypeme bylinkovou směsí.
  • Rukama vše promícháme, aby koření, sůl a olej rovnoměrně obalily brambory.
  • Dáme péct do trouby na cca 40 minut. V průběhu pečení brambory dřevěnou obracečkou párkrát obrátíme, aby se zbytečně nepřichytávaly k plechu.
  • Brambory jsou opečené v okamžiku, kdy začnou zlátnout, a pokud do nich píchnete vidličkou, jsou měkké.
  • Podáváme k masu, nebo samotné se zakysanou smetanou ochucenou česnekem.

Ještě pár slov k receptu:

Vhodné jako příloha, dají se ale servírovat také jako lehká večeře.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
příprava brambor na pečení v troubě

Brambory pečené v troubě

Postup:

  1. Brambory očistíme a oškrábeme, nové brambory můžeme péct i se slupkou.
  2. Brambory nakrájíme na kolečka o tloušťce asi 0,5 cm.
  3. Na plech nalijeme asi 2 lžíce oleje.
  4. Přisypeme nakrájené brambory, okořeníme směsí na brambory nebo solí a pepřem.
  5. Rukama promícháme, aby se brambory obalily olejem s kořenicí směsí.
  6. Dáme péct do vyhřáté trouby asi na hodinu.

Další tipy a rady

  • Brambory můžete péct i nasucho, bez oleje. V takovém případě je nesolte. Brambory nakrájejte na silnější kusy, ty se při pečení „nafouknou“. Až budou upečené (nasucho trvají déle, než pečené na vymaštěném plechu), vezměte do ruky čistou utěrku, smáčkněte každou upečenou bramboru zvlášť a dejte je do mísy. Pak je osolte, poklaďte kousky másla, přikryjte utěrkou a nechte chvíli odpočívat, než se máslo rozpustí.
  • Brambory pečené na plechu na troše oleje jsou vynikající se zakysanou smetanou, osolenou a ochucenou česnekem. Další možností je přidat česnek k bramborám rovnou na plech při pečení.
  • Nebo zkuste zalít brambory smetanou, jak na to, popisuju v tomto receptu.
blank

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Brambory pečené v troubě, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/brambory-pecene-v-troube/