brambory pečené v troubě ve smetaně

Brambory ve smetaně pečené v troubě

Dnes mám pro vás úžasně jednoduchý, chutný recept. Dělávám ho, když potřebuju rychlou večeři a nechce se mi moc přemýšlet, co hodit do hrnce.

Základem receptu jsou brambory a šlehačka, taková ta hezky smetanová, s obsahem tuku alespoň 30% – tedy žádná dvanáctiprocentní smetana na vaření.

Brambory stačí oškrábat, naskládat na pekáč, osolit, ochutit česnekem a zalít šlehačkou. Dát do trouby a za hodinu je hotovo! Děti tenhle recept milují, a já vlastně taky, protože nevyžaduje žádné extra kuchařské umění.

brambory pečené v troubě recept

Brambory ve smetaně pečené v troubě

Bájený recept na brambory pečené v troubě, se smetanou a česnekem.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 1 hod
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Elektrickou troubu zapneme na 170 °C.
  • Brambory oškrábeme a nakrájíme na stejnoměrné plátky.
  • Oloupeme česnek a utřeme jej, promícháme s bramborami.
  • Brambory naskládáme do pekáčku, osolíme, promícháme, a zalijeme smetanou. Podle chuti opepříme, nejlépe čerstvě mletým pepřem z mlýnku.
  • Přidáme snítku rozmarýnu.
  • Pekáček s bramborami přikryjeme (stačí alobalem) a dáme do trouby.
  • Cca po 40 minutách alobal odstraníme a necháme péct doměkka (cca 15 minut). Na bramborách se vytvoří báječná krustička.
  • Podáváme samotné, se zeleninovým salátem, nebo jako přílohu k masu.

Ještě pár slov k receptu:

Lehká večeře zhruba pro 4, zkuste si ke smetanovým bramborám uvařit bílou kávu!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

brambory pečené v troubě

Brambory pečené v troubě: tipy a rady

  • Tyhle brambory můžete použít také jako přílohu, ideální jsou k masu.
  • Pokud naopak potřebujete lehčí večeři, přidejte k pečeným bramborám zeleninový salát.
  • Nebo ještě horké brambory posypte nastrouhaným sýrem.
  • Nepoužívejte prosím smetanu na vaření, potřebujeme poctivý tuk, aby brambory dostaly chuť. Ideální je 30% šlehačka.
  • Nepleťte si šlehačku se zakysanou smetanou. Pokud byste k bramborám dali zakysanou smetanu, zdrcne se, a je jedno, jestli obsahuje 10% nebo 20% tuku.
  • Česnek přidejte k bramborám podle chuti. Někdo rád víc, jiný zase česneku nemůže přijít na chuť.
  • Přidaná větvička rozmarýnu brambory nádherně provoní. Pokud rozmarýn nemáte, přidejte bylinky, jaké máte po ruce – pažitku, tymián, bazalku. Zelené lístky jsou skvělý bonus (k už tak dobrému jídlu).
  • Rozmarýnovou větvičku z brambor po upečení odstraňte, brambory na talíři můžete ozdobit čerstvou bylinkou, např. petrželkou.
blank
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Brambory ve smetaně pečené v troubě, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/brambory-ve-smetane-pecene-v-troube/