Dušené červené zelí ke kachně
Jako dítě jsem dušené zelí moc nemusela, ale chutě se mění a teď v dospělosti si tenhle barevný kopeček zeleniny vychutnávám. Dušené zelí se hodí k pečeným masům, ke kachně obzvláště.
O víkendu jsem do trouby hodila kachní stehna, koupila hlávku červeného zelí a pustila se do vaření. Receptů, jak červené zelí připravit, najdete všude spousty, každý přísahá na ten svůj, a tak cesta k nejlepšímu receptu vede přes osobní preference a chutě, na které jsme zvyklí.
Jak tedy dušené červené zelí správně připravit? Pojďme se podívat na recept.
Dušené červené zelí ke kachně
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 1 hlávka červené zelí
- 2 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
- 2 ks CIBULE
- 1 ks jablko
- 100 g MÁSLO
- drcený kmín
- skořice
- SŮL
- TŘTINOVÝ CUKR
- vinný ocet
PRACOVNÍ POSTUP
- Z hlávky zelí odstraníme horní povadlé listy, rozřízneme na poloviny, pak na čtvrtiny a z každého dílu odstraníme košťál. Čtvrtky zelí půjdou dobře krájet kuchyňským nožem s dlouhou ostrou čepelí, dá se nakrouhat nebo zpracovat v kuchyňském robotu.
- Na pánvi rozehřejeme sádlo.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, vhodíme na pánev a necháme zpěnit.
- Přidáme nakrouhané zelí, osolíme, přidáme drcený kmín, lžíci cukru a špetku skořice.
- Jablko oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jej jádřince a nastrouháme k zelí.
- Podlijeme vodou. Jakmile se voda začne vařit, stáhneme plamen na menší teplotu a necháme pod pokličkou zelí dusit asi 30 minut. Poté pokličku odstraníme a necháme vypařit případné zbytky vody.
- Nakonec přidáme nasekané máslo a necháme v zelí rozpustit.
- Dochutíme vinným octem, případně solí a cukrem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
TIP: Dušené zelí připravuju z čerstvé hlávky, nezahušťuju ho moukou, ale nakonec k němu přidávám poctivě másla, které chuť zelí zjemní a přidá mu skvělou chuť.
Dušené červené zelí ke kachně: tipy a rady
- V obchodech koupíte také hotové sterilizované zelí, práci ulehčí, protože zelí je již nakrouhané, ale musíte jej umět správně dochutit – každé obsahuje jiný základ, jiné ochucující suroviny.
- Dobré je také karamelizované červené zelí, kdy se cukr do zelí jednoduše nepřidává, ale nechá se nejdříve na pánvi zkaramelizovat.
- Červené zelí lze ochutit různými ingrediencemi: místo cukru přidejte med, zajímavou chuť zajistí brusinky, rozinky nebo pikantní marmeláda, například rybízová. Místo vody podlijte zelí červeným vínem. Přidejte divoké koření: bobkový list, kuličky nového koření nebo jalovce (doporučuji koření zabalit do gázy, aby šlo ze zelí jednoduše vyndat).
- Kluci v akci připravují ke kachně červené zelí s rozinkami, medem a loupanými mandlemi.
- Zdeněk Pohlreich zelí nedusí, ale blanšíruje, tedy krátce jej povaří ve vroucí osolené vodě a následně prudce zchladí. Zelí si zachová svěží barvu a není zašedlé. Nezapomeňte, že potřebujeme oblažit nejenom naše chuťové buňky, ale jíme také očima.
- Červené dušené zelí se výborně hodí k pečené kachně, svatomartinské huse a dalším masům připravovaným v troubě.
TIP: Vyzkoušejte náš recept na štěpánskou kachnu!