Domácí levandulový sirup » MlsnáVařečka.cz

Domácí levandulový sirup

levandulový recept sirup

Omamná vůně, působivá fialková barva, léčivé účinky: to je levandule! Levandulová pole jsou typická pro francouzskou Provence, avšak pro tuto bylinku nemusíte jezdit tisíce kilometrů daleko, daří se jí i v našich krajích.

Pokud na čerstvou levanduli natrefíte, připravte si z ní domácí sirup. Je skvělý pro přípravu horkých nápojů i chladivých limonád v létě, hodí se na pokapání korpusu dortu při pečení. Zabalený ve skleněné lahvi se zátkou můžete levandulový sirup věnovat jako dárek.

TIP: Hezké lahve na sirupy za dobré ceny najdete v e-shopu 4home.cz

skleněné lahve na sirupy

A teď už žádné zevlování, jdeme se pustit do přípravy levandulového sirupu! A tady je recept:

Vytisknout
levandulový sirup recept

Domácí levandulový sirup


  • Autor: Iva Sirůčková
  • Příprava: 1 hod
  • Celkový čas: 1 hod
  • Porce: 1,2 l sirupu

Popis

Omamná vůně a působivá fialková barva něžných levandulových květů. Uchovejte je v podobě domácího levandulového sirupu podle našeho receptu!


Ingredience

  • 60-100 g čerstvých květů levandule
  • 1 l vody
  • 1 citrón v bio kvalitě
  • 800 g cukru krupice
  • 20 g kyselina citrónová

Pracovní postup

  1. Připravíme si dostatečně objemný hrnec, napustíme do něj studenou vodu. Přidáme čerstvé levandulové květy a na plátky nakrájený bio citron.
  2. Vše přivedeme k varu, stáhneme teplotu plotýnky, aby voda probublávala, a povaříme asi 5 minut.
  3. Směs necháme v hrnci vychladnout a 24 hodin louhovat.
  4. Druhý den sirup přecedíme přes jemné plátýnko, abychom zachytili zbytky květů. Do scezené tekutiny přidáme krupicový cukr a kyselinu citrónovou.
  5. Sirup v hrnci zahříváme na nízký stupeň, mícháme, až se cukr úplně rozpustí.
  6. Ještě teplý levandulový sirup přelijeme do připravených čistých nádob, skladujeme v chladu.

Poznámky k receptu

Vzhledem k louhování zabere příprava levandulového sirupu více jak den, počítejte s tím!

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)

Loading…

čerstvé květy levandule

Limonáda z levandulového sirupu

Pokud máte chuť na voňavou domácí levandulovou limonádu, stačí odměřit do sklenice trochu sirupu, zalít jej perlivou vodou, přidat kostky ledu, několik plátků citrónu a dozdobit čerstvými bylinkami. Vhodné jsou máta nebo meduňka, citronová verbena.

O levanduli

  • Levandule je známá jako léčivka, ale její jméno je původně odvozené od slova od slova umývat, což napovídá, že se rostlina ve starověku používala především do koupelí a pro kosmetické účely.
  • Dnes je levandule s oblibou využívaná pro zklidnění při potížích nervového původu. Čaj připravený z levandule účinně pomáhá při nespavosti, nervové slabosti, návalech a bolestech hlavy. Levandule pomáhá při třesavce a migréně.

Další recepty na levandulový sirup

Tento recept se inspiroval blogem Naskokvkuchyni.cz. Hezké recepty na levadulový sirup najdete na blogu Máma v kuchyni a také U nás na kopečku.

Každý z receptů na levandulový sirup je v něčem jiný, podívejte se, který bude nejlépe vyhovovat vám.

TIP: Zkuste také náš recept na sirup z černého bezu!

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

2comments
Máma v kuchyni

Krásný a díky za doporučení 🙂 Barbora

Odpovědět
    Petra Kupská

    Rádo se stalo, však máte moc hezký blog 🙂 Držím palce při jeho dalším rozvoji, Petra

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: