bezinkový sirup

Bezinkový sirup z květů černého bezu

Tenhle sirup, to je zdraví schované v lahvi. Bezinkový sirup nejenom chutná, má i léčivé účinky.

Vyrobit si jej doma můžete snadno, pokud vychytáte sezónu, kdy kvete černý bez – máte na to zhruba měsíc, od května do června.

bezinkový sirup

Bezinkový sirup z květů černého bezu

Jednoduchý, plný zdraví: bezinkový sirup připravený z květů černého bezu.
3.78 from 9 votes
Vytisknout Připnout
Porce: 4 l
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 30 květů bezu černého
  • 1 citrón
  • 40 g kyseliny citrónové
  • 3 kg krystalového cukru
  • 3 litry vody

PRACOVNÍ POSTUP

  • Vodu převaříme a rozpustíme v ní kyselinu citronovou. Necháme zcela vychladit (ideálně přes noc).
  • Květy bezu neoplachujeme, jen je venku oklepeme, abychom je zbavili případných broučků. Kdybychom je opláchli, odstranili bychom i pyl, a právě ten dává sirupu jeho chuť.
  • Květy naložíme do vychlazené vody a přidáme na plátky nakrájený citron. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 24 hodin louhovat.
  • Po vylouhování vybereme květy i citron, pořádně z nich vymačkáme všechnu šťávu.
  • Přecedíme do hrnce přes cedník, který vysteleme čistým plátnem. Přidáme cukr. Směs zahřejeme, až se cukr úplně rozpustí a ze dna začnou stoupat na hladinu malé bublinky. Ihned naléváme do čistých lahví a zavíráme. Láhve položíme naležato a necháme takto vychladnout, aby se zatáhlo víčko.
  • Uskladníme ideálně na tmavém chladném místě.

Ještě pár slov k receptu:

Pokud můžete, vezměte si na pomoc při trhání bezových květů malé děti. Rády pomůžou a budete moct strávit společný čas se spoustou povídání a zábavy.
Kolik času vám příprava bezinkového sirupu zabere: 40 minut + 24 hodin louhování + chlazení vody (přes noc)
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
sirup z černého bezu

Na černý bez s babičkou

Pamatuji si, že tento sirup dělávala moje babička už když jsem byla malá holka. Dělala ho hodně, a my jsme vždycky pomáhali s trháním bezových květů, to mě opravdu bavilo, užili jsme si přitom spoustu povídání a zábavy. Pár dní po sběru babička vždycky přinesla několik lahví žlutého bezového zázraku.

černý bez citron

Jak šel čas, s výrobou sirupu přestala a bezový sirup u nás upadl v zapomnění. Až současný trend návratu k výrobě domácích sirupů a limonád mi chvíle s babičkou připomněl. Její původní recept sice už nemám, ale tento ho velice obstojně nahradil, a tak se z této dobroty může radovat i můj malý syn. A já pevně doufám, že i on si bude pamatovat dobrodružství, které společně zažíváme při hledání vhodných keřů bezu černého.

bezinkový siruplahve na sirupbezinkový sirup v lahvích

3 extra tipy pro bezinkový sirup

  • Poměr cukru a vody je l tekutina = kg cukru
  • Láhve by měly být naprosto čisté a suché. Já ještě používám trik, který mne naučila teta, a to že do láhve naleju pár ml čistého silného alkoholu, třeba vodky, hruškovice nebo slivovice. Potom s láhví zatřepu všemi směry, aby ji alkohol vypláchl. Tímto ji jakoby vydezinfikuju.
  • Takto připravený sirup nám v láhvi vydrží celý rok, ale po otevření bychom ho měli skladovat v lednici.
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Bezinkový sirup z květů černého bezu, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/bezinkovy-sirup-z-kvetu-cerneho-bezu/