domácí pečivo

Domácí bagetky

Dokážete si doma upéct vlastní pečivo? To víte, že ano!  Jen musíte počítat s určitou časovou náročností, ale ta dobrota stojí rozhodně za to. A bude vám chutnat o to více, že jste doma napekli sami.

Tvary pečiva zvolte podle toho, nač si troufáte, nebo co vám chutná. Osobně jsem jednou zkoušela uplést housky, ale nedopadly extra valně, proto teď z těsta dělám malé bochánky nebo bagetky. A výsledek? Naprosto vynikající!

domácí pečivo

Domácí bagetky

Výborné domácí bagety – upečte si doma sami!
4.41 from 25 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Kynutí: 1 hod
Celkový čas: 2 hod
Porce: 6
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 25 g čerstvé droždí
  • 1 lžička cukr krupice
  • 500 g polohrubá mouka
  • 250 ml vlažné mléko
  • 50 g MÁSLO (nebo sádlo)
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička SŮL

Na posypání

  • kmín
  • slunečnicové semínko
  • sezam

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zaděláme si kvásek – z droždí, lžičky cukru, lžičky mouky a 150 ml vlažného mléka. Na teplém místě necháme kvásek vzejít.
  • Zbývající mouku prosejeme do mísy, přidáme kvásek, trochu vlažného mléka – nejdříve cca 50 ml (pak postupně přidáváme podle potřeby), změklé máslo nebo sádlo, žloutek (bílek si schováme na potření) a sůl.
  • Vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu v teple kynout. Mísu zakryjeme vlhkou utěrkou. Těsto nejlépe kyne, když mísu dáte do peřin, jako to dělaly naše babičky.
  • Troubu předehřejeme na 190 °C. Vykynuté těsto zpracujeme do malých bagetek nebo bochánků, záleží na vás, jaký tvar domácího pečiva zvolíte.
  • Bagetky vyskládáme s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 10 minut kynout.
  • Potřeme bílkem, posypeme solí, kmínem, slunečnicovým semínkem nebo černým sezamem.
  • Bagetky pečeme dozlatova, trvá to asi 20 minut.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství upečeme asi 12 houstiček.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
kynutí těsta
domácí pečivo

Domácí bagetky: tipy a rady k receptu

  • Pokud chcete čerstvé pečivo ke snídani a máte strach, že nestihnete napéct, než vstane zbytek rodiny, připravte si těsto den předem (nejlépe večer), a přes noc ho dejte jednoduše do lednice. Až ráno vstanete, vyndejte si vykynuté těsto z ledničky, propracujte (nelekněte se, půjde to ztuha) a nechte 30 minut v teple odležet. Poté ještě jednou prohněťte a můžete začít péct.
  • Vzhledem k tomu, že domácí pečivo neobsahuje aditiva, počítejte s tím, že bagetky budou méně nadýchané, než ty z obchodu.
domácí pečivo

TIP: Vyzkoušejte také náš recept na domácí francouzské bagety!

blank
Líbí se vám recept? Uložte si ho na Pinterest!
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Domácí bagetky, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/domaci-bagetky/