Domácí bagetky
Dokážete si doma upéct vlastní pečivo? To víte, že ano! Jen musíte počítat s určitou časovou náročností, ale ta dobrota stojí rozhodně za to. A bude vám chutnat o to více, že jste doma napekli sami.
Tvary pečiva zvolte podle toho, nač si troufáte, nebo co vám chutná. Osobně jsem jednou zkoušela uplést housky, ale nedopadly extra valně, proto teď z těsta dělám malé bochánky nebo bagetky. A výsledek? Naprosto vynikající!

Domácí bagetky
Výborné domácí bagety – upečte si doma sami!
Equipment
- Kuchyňský robot KitchenAid
- Velká kuchařka Čech a Moravy
- Silikonová stěrka KitchenAid
Ingredients
- 25 g čerstvé droždí
- 1 lžička cukr krupice
- 500 g polohrubá mouka
- 250 ml vlažné mléko
- 50 g MÁSLO nebo sádlo
- 1 ks vejce
- 1 lžička SŮL
Na posypání
- kmín
- slunečnicové semínko
- sezam
Instructions
- Zaděláme si kvásek – z droždí, lžičky cukru, lžičky mouky a 150 ml vlažného mléka. Na teplém místě necháme kvásek vzejít.
- Zbývající mouku prosejeme do mísy, přidáme kvásek, trochu vlažného mléka – nejdříve cca 50 ml (pak postupně přidáváme podle potřeby), změklé máslo nebo sádlo, žloutek (bílek si schováme na potření) a sůl.
- Vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu v teple kynout. Mísu zakryjeme vlhkou utěrkou. Těsto nejlépe kyne, když mísu dáte do peřin, jako to dělaly naše babičky.
- Troubu předehřejeme na 190 °C. Vykynuté těsto zpracujeme do malých bagetek nebo bochánků, záleží na vás, jaký tvar domácího pečiva zvolíte.
- Bagetky vyskládáme s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 10 minut kynout.
- Potřeme bílkem, posypeme solí, kmínem, slunečnicovým semínkem nebo černým sezamem.
- Bagetky pečeme dozlatova, trvá to asi 20 minut.
Notes
Z tohoto množství upečeme asi 12 houstiček.


Domácí bagetky: tipy a rady k receptu
- Pokud chcete čerstvé pečivo ke snídani a máte strach, že nestihnete napéct, než vstane zbytek rodiny, připravte si těsto den předem (nejlépe večer), a přes noc ho dejte jednoduše do lednice. Až ráno vstanete, vyndejte si vykynuté těsto z ledničky, propracujte (nelekněte se, půjde to ztuha) a nechte 30 minut v teple odležet. Poté ještě jednou prohněťte a můžete začít péct.
- Vzhledem k tomu, že domácí pečivo neobsahuje aditiva, počítejte s tím, že bagetky budou méně nadýchané, než ty z obchodu.

TIP: Vyzkoušejte také náš recept na domácí francouzské bagety!
