Cibulový chléb bez hnětení » MlsnáVařečka.cz
cibulový chléb

Cibulový chléb bez hnětení

Cibulový chléb mě naučil náš kamarád ze Skotska. Připravoval ho bez smažené cibulky, ale pořád mluvil o tom, jak chleba jednou musí zkusit i s ní, ale nikdy svoji myšlenku nedotáhnul do konce. Tak nezbylo nic jiného, než si říct o recept, a upéct ho za něj.

Od té doby chléb ani jinak nedělám, je takhle dokonalý a v receptu není potřeba nic dalšího měnit. Výborně se hodí ke grilovanému masu nebo ke guláši, ale nejlepší je jen s máslem a solí.

cibulový chléb

Chléb je velmi jednoduchý a nepotřebujete ani velké svaly, protože se nehněte ani nijak pracně nemíchá, dokonce nepotřebujete ani váhu ani odměrku, jde pouze o poměry. Jediné na co si musíte dát pozor je čas, protože tenhle chléb kyne 12 hodin.

Vytisknout
recept na cibulový chléb

Cibulový chléb bez hnětení


  • Autor: Petra Bílá
  • Porce: 900 g bochník

Popis

Cibulový chléb – recept od kamaráda ze Skotska. Skvělý ke guláši nebo grilovanému masu, nebo jen tak s máslem a solí.


Ingredience

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 a ¼ studené vody
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžíce sušeného droždí
  • hrst smažené cibulky

Pracovní postup

  1. Smícháme suché přísady a pak přidáme vodu. Všechno krátce zamícháme jen tak, aby se vše spojilo. Misku překryjeme potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě kynout asi 12 hodin.
  2. Po vykynutí těsto vyklopíme na dostatečně pomoučenou pracovní plochu, lehce ho posypeme moukou a jednou až dvěma hrstmi smažené cibulky. Složíme napůl a potom podélně na třetiny. V případě, že by bylo těsto moc řídké, můžeme víc posypat moukou, a ještě jednou popřekládat. Tím se cibulka bezvadně vpracuje do těsta. Vytvarujeme bochník (kouli nebo obdélník, podle toho, jaký chceme výsledný tvar).
  3. Bochník přeneseme na utěrku, kterou jsem předtím pořádně poprášili moukou. Dobrá je také chlebová ošatka (opět raději vystlat utěrkou; těsto je totiž řidší, mohlo by zalézt do malých otvorů a přilepit se tam). Posypeme moukou a přikryjeme. Necháme kynout další dvě hodiny.
  4. Předehřejeme si troubu na 220 °C i s litinovou nádobou s víkem, ideálně tak 30 minut předem. Poté vyndáme z trouby, přehodíme do něj chleba, přikryjeme víkem a dáme péct na půl hodiny. Po půlhodině odstraníme víko a dopečeme asi dalších 15-20 minut dozlatova.
  5. Chleba je upečený, když na něj poklepeme a zní dutě.

Poznámky k receptu

Příprava cibulového chleba je snadná. Počítat musíte hlavně čas, který zabere kynutí.

Budete potřebovat 20 min na přípravu, 12 + 2 hodiny kynutí, 45 min pečení.

Z tohoto množství upečete cca 900 g bochník chleba.

Ohodnotit recept:

(3 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

příprava na cibulový chlébtěsto na cibulový chlébcibulový chléb

Domácí cibulový chléb: tipy a rady

  • Chléb můžete nachystat večer a nechat kynout přes noc. Nebo naopak ráno, a večer po příchodu z práce upéct.
  • Cibulku můžete nahradit třeba olivami (černými), ořechy, semínky, bylinkami atd. Také můžete přidat (i k cibulce) hrst semínek, nebo chlebového koření.
  • Jestli nemáte doma litinový hrnec, můžete použít titanový nebo skleněný, jde o to, aby byl ohnivzdorný včetně ruček a víka. V krajním případě můžete víko nahradit alobalem, ale raději v silnější vrstvě.

cibulový chléb

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: