Bramborový salát s pestem a křepelčími vejci » MlsnáVařečka.cz
bramborový salát s pestem a křepelčími vejci

Bramborový salát s pestem a křepelčími vejci

Dorazila k nám přízeň z Moravy. Jsou to takoví ti Moraváci, co neumějí přijet s prázdnou náručí. Kromě několika lahvinek poctivého vína, čokolád pro děti a krásného květinového aranžmá jsme dostali dvě platíčka vajec od křepelek z tetina chovu. A co z křepelčích vajec?

Probírala jsem se recepty a narazila na jeden báječný, na který jsem doma měla vše, co bylo potřeba. Bramborový salát s bylinkovým pestem a křepelčími vejci! Na fotkách salát vypadal báječně, pustila jsem se tedy do práce.

Vytisknout
bramborový salát s pestem

Bramborový salát s pestem a křepelčími vejci


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Hotovo za: 30 min
  • Celkový čas: 30 min
  • Porce: 4

Popis

Bramborový salát s bylinkovým pestem a křepelčími vejci, zdobený lístky máty.


Ingredience

  • 800 g nových brambor (spíše drobnější, stejné velikosti)
  • 1 menší cibule
  • 1-2 lžíce jablečného octa
  • sůl
  • chilli vločky
  • lístky máty
  • 350 g sterilovaného hrášku
  • 12 ks křepelčích vajec

Bylinkové pesto:

  • 2 hrsti bazalka
  • 2 hrsti kudrnatá petrželka
  • 50 g mandle blanšírované (bez slupky)
  • 180 ml olivový olej
  • 50 g parmezán
  • 3 stroužky česneku

Pracovní postup

  1. Brambory dáme vařit i se slupkou, když jsou měkké, slijeme a vyndáme je na talíř, necháme zchladit.
  2. V rendlíku přivedeme k varu osolenou vodu, opatrně vložíme křepelčí vajíčka a vaříme necelé 3 minuty. Pak je vyndáme a necháme zchladit ve studené vodě.
  3. Připravíme si bylinkové pesto: do elektrického sekáčku vložíme opláchnuté bylinky, oloupané, nahrubo nasekané stroužky česneku, mandle, parmezán a zalijeme olivovým olejem. Umixujeme na kaši.
  4. Brambory (chladnoucí, ale ještě teplé) nakrájíme na čtvrtinky, lehce osolíme a zakápneme octem – octujeme podle chuti, podle mě salát dvě lžíce jemného octa snese. Zlehka promícháme.
  5. Přidáme pesto, sterilovaný hrášek, najemno nakrájenou cibuli a vše znovu opatrně promícháme.
  6. Servírujeme na talíř, zdobíme oloupanými, napůl překrojenými křepelčími vejci a čerstvými lístky máty. Na talíři můžeme posypat chilli vločkami čerstvě namletými z mlýnku.

Poznámky k receptu

Když si vše hezky zorganizujeme, můžeme bramborový salát podávat už za půl hodiny. Je to tedy prima tip na rychlou večeři nebo lehký oběd.

Ohodnotit recept:

(1 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

příprava bylinkového pesta

Bramborový salát s křepelčími vejci: tipy a rady

  • Salát se připravuje z raných brambor. Rané nebo také nové brambory jsou křehké a máslově měkké, do salátu se vaří i přidávají i se slupkou. Obvykle je koupíte prané, tedy čisté, případně je můžete ještě odrbat kartáčem.
  • Rané brambory si vždy vybírám, nekupuji už napytlíkované. Vyberu si tak ty nejlepší kousky, obvykle menší a stejného tvaru, aby stejnoměrně uvařily.
  • Možná víte, že základní dělení brambor je na rané a pozdní. Pozdní brambory se označují podle stupně moučnatosti na varný typ A, B, C. Rané brambory se takto nerozlišují. Více o varných typech brambor v TOMTO ČLÁNKU.
  • V původním receptu se do bramborového salátu přidával cukrový hrášek. Ten jsem nahradila hráškem sterilizovaným. Velmi dobře si v salátu dovedu představit sterilovanou čočku.
  • K přípravě bylinkového pesta používám elektrický sekáček. Rychlá čistá práce, nože sekáčku se nezanášejí, dobře se čistí. Sekáček využívám také například při výrobě pomazánek.

bramborový salát s pestem

Jak dlouho vařit křepelčí vejce?

Křepelčí vajíčka jsem vložila do vroucí osolené vody pomocí velké děrovaté naběračky, vešlo se mi tam všech 12 kusů. Na mobilu jsem si zapnula stopky (minutku mám pouze na troubě, a tu se mi zapínat nechtělo).

Vajíčka jsem vařila necelé tři minuty, poté jsem je stejnou naběračkou opatrně vyndala a dala je zchladit do mísy se studenou vodou. Žloutek nebyl úplně pevný, byl krásně žlutý, rozkrojená vařená křepelčí vejce udělala v bramborovém salátu moc hezký barevný kontrast.

Proč křepelčí vejce?

Pár informací o křepelčích vejcích: Křepelčí vejce je asi 5x menší než vejce slepičí, přesto obsahuje až 2,5x více vitamínu A, 2,8x více vitamínu B1 a 2,2x více vitamínu B2. Obsahují 5x více fosforu, draslíku a železa než slepičí vejce. Vajíčka mají vysokou nutriční hodnotu, obsahují relativně velký žloutek. Jsou jemnější než vajíčka slepičí. Další zajímavé informace o křepelkách a jejich vajíčkách najdete TADY

křepelčí vejce v platíčku

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: