Cizrnová krémová polévka s fazolovými lusky
Občas mám chuť na nějakou rychlou a dobrou polévku. Tato je hotová během pár minut a je úžasně jemná Byť je krémová, přeci je v polévce něco, co v puse při skousnutí příjemně křupne: zelené fazolkové lusky.
Polévka je výživná, protože obsahuje hodně bílkovin (z cizrny, což je luštěnina) a vitamínů ze zeleniny. Další výhoda cizrnové polévky je, že ji můžete rozmixovat úplně dohladka (pro milovníky krémů), nebo na menší kousky, případně nemixovat vůbec a nechat v ní celé kusy. Prostě jak kdo má rád.
Cizrnová krémová polévka s fazolovými lusky
INGREDIENCE
- 400 g cizrny (přes noc namočené nebo z konzervy ve slaném nálevu, scezené)
- 100 g zelené fazolky
- 850 ml zeleninový vývar
- 1 lžíce Olej vhodný na pečení a smažení (olivový nebo jiný rostlinný)
- 1 ks CIBULE
- 1 stroužek ČESNEK
- 1 lžička KARI pasta
- 2 ks MRKEV
- SŮL
- PEPŘ
PRACOVNÍ POSTUP
- V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibulku dozlatova. Potom přidáme přelisovaný česnek a koření. Necháme ještě asi 1-2 minuty osmahnout. Zalejeme vývarem a přidáme na kostky nakrájenou mrkev.
- Vaříme 10 minut, poté přidáme cizrnu. Necháme projít varem a poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku můžete rozmixovat úplně dohladka nebo jen trošku, aby v polévce zůstaly kousky mrkve nebo cizrny.
- Přisypeme lusky zelené fazolky, nakrájené asi na 3 cm špalíčky, a ještě 3 minuty povaříme.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Před podáváním zakápneme dýňovým nebo olivovým olejem, přizdobíme snítkou petrželky a servírujeme například s indickým chlebem.
Ještě pár slov k receptu:
Tipy k cizrnové polévce
- Část vývaru můžete nahradit kokosovým mlékem, nebo ho přidat nakonec a tím krémovost polévky ještě více zjemnit.
- Zelené fazolky můžete vynechat, vůbec nic se nestane Případně je nahraďte jinou zeleninou.
- Jako obměna místo cizrny je dobrá červená čočka.
TIP: Zkuste také náš recept na cizrnovou pomazánku s lístky baby špenátu.